Επιστρέφει η κρίση στην Ουκρανία

{loadposition ba_textlink}

Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ, αναφέρουν αποστολή οχηματοπομπών με βαρέα όπλα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε κι άλλα στρατεύματα και βαρέα όπλα στο έδαφός της, στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ προειδοποίησε πως η Μόσχα επιδιώκει να βρει ένα πρόσχημα για να αναπτύξει δυνάμεις εκεί σε ειρηνευτικό ρόλο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι πιστεύει πως οι δύο οχηματοπομπές με βαρέα όπλα και άρματα μάχης που εντόπισαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία.

“Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την προέλευση των φορτηγών, των (πυροβόλων) Χόβιτσερ και των στρατιωτών με τις πράσινες στολές”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αντρίι Λισένκο.

Οι παρατηρητές εντόπισαν μια οχηματοπομπή με εννέα άρματα μάχης χωρίς διακριτικά που εκινείτο προς το νότιο Ντονέτσκ.

Ο Οργανισμός δεν ανέφερε από πού προήλθαν τα οχήματα. Την Παρασκευή το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως 32 άρματα μάχης, 16 Χόβιτσερ και 30 φορτηγά με πυρομαχικά και προσωπικό πέρασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Λισένκο υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να εξαπολύσει επιθέσεις σε μια προσπάθεια να επιτύχει να εγκαταστήσει μόνιμα στρατεύματα στην περιοχή.

“Μια τεράστια πρόκληση, όπως τρομοκρατικές ενέργειες ή ένοπλες επιθέσεις, για τις οποίες θα κατηγορήσουν την Ουκρανία, ώστε να εγκαταστήσουν υποτιθέμενες ειρηνευτικές δυνάμεις, συνεχίζει να είναι πιθανή”, ανέφερε.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο Πεκίνο Σάββατο ότι δεν έχει “καμιά πληροφορία” περί ρωσικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επίσης διέψευσαν ότι η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις. Ο Έντουαρντ Μπασούριν, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, είπε ότι απλώς μετακινούνται ενισχύσεις στο μέτωπο. «Πρέπει να μετακινούμε ορισμένους από τους σχηματισμούς μας», είπε ο Μπασούριν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στο Ντονέτσκ ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ορισμένες από τις πιο σφοδρές εχθροπραξίες των τελευταίων μηνών. Οι μάχες, που συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, επικεντρώνονται στο αεροδρόμιο της πόλης, που βρίσκεται βόρεια και συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια του ουκρανικού στρατού.
Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την Κυριακή, την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές τονίζοντας πως οποιαδήποτε απόπειρα από μέρους τους να καταλάβουν κι άλλα εδάφη θα αποτελούσε μια «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κλιμάκωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία καθώς και τις αναφορές, ιδίως του ΟΑΣΕ, οι οποίες έκαναν λόγο για την προώθηση από τους αυτονομιστές, με την υποστήριξη των Ρώσων, μεγάλων οχηματοπομπών με βαρέα όπλα και άρματα μάχης”, τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) του Λευκού Οίκου, η Μπερναντέτ Μίαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παρακάλια στον Πούτιν από ΕΕ και Ιαπωνία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τη Μόσχα να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την μετακίνηση, την οποία κατέγραψε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών”, τόνισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της η Μογκερίνι, καλώντας “όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση” και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

“Καλώ τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ως προς αυτό, περιλαμβανομένης και της εμπόδισης οποιασδήποτε περαιτέρω κίνησης στρατιωτών, όπλων ή μαχητών από την επικράτειά της προς την Ουκρανία, καθώς και της απόσυρσης από την Ουκρανία όλων των στρατευμάτων, των όπλων και του εξοπλισμού υπό τον έλεγχό της, αλλά και να ασκήσει την επιρροή της για να εγγυηθεί ότι οι αυτονομιστές θα εφαρμόσουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις” που ανέλαβαν στο Μινσκ, προσέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ.

“Οι πιο πρόσφατες αναφορές της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία σχετικά με οχηματοπομπές στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, με έναν σημαντικό αριθμό βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και στρατιωτών χωρίς διακριτικά να κινούνται προς δυσμάς, αποτελεί μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη”, υπογράμμισε η ίδια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε εξάλλου τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται.

Σε μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ο Άμπε εξέφρασε την ανησυχία του κρίνοντας πως οι ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών περιπλέκουν την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Κατσουνόμπου Κάτο.

Ο Πούτιν και ο Άμπε είχαν συναντηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Σότσι, όπου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αρχίσουν προετοιμασίες ώστε ο πρόεδρος της Ρωσίας να επισκεφθεί την Ιαπωνία το 2015, είπε ο Κάτο.

Ο Πούτιν σχεδίαζε να ανταποδώσει την επίσκεψη Άμπε μεταβαίνοντας στο Τόκιο εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν η Ιαπωνία, στο πλαίσιο συντονισμένων κινήσεων της Ομάδας των Επτά (G7), επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και της ανάμιξής της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατεύματα στην περιοχή.

Τα μέτρα της Ιαπωνίας σε βάρος της Ρωσίας ήταν λιγότερο σκληρά από εκείνα των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ ο Άμπε μοιάζει να έχει την πρόθεση να συνεχίσει τις προσπάθειες να προσεταιριστεί τη Μόσχα, παρά τη μακροχρόνια διένεξη των δύο κρατών για εδάφη που διεκδικούν αμφότερα.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.