Επιτάχυνση των εργασιών για εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Της Αλεξίας Καφετζή

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για εμβάθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών, ώστε οι επιχειρήσεις να διαθέτουν μεγαλύτερες επιλογές χρηματοδότησης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Κερανός συμμετείχε στην άτυπη συνεδρία του Eurogroup και του ECOFIN, που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον διάλογο, στο επίκεντρο των εργασιών του άτυπου ECOFIN βρέθηκε η μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ), υπό το φως των αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων και των νέων προτεραιοτήτων της ΕΕ, στην παρουσία και της νέας προέδρου της τράπεζας, Νάντια Καλβίνιο.

Αφού συνεχάρη τη νέα πρόεδρο για την ανάληψη των καθηκόντων της, ο κ. Κεραυνός ανέδειξε το σημαντικό διαχρονικά ρόλο που διαδραματίζει η ΕΤΕπ για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας την ανάγκη για συνέχιση της συνεργασίας, ειδικά προς χρηματοδότηση έργων στρατηγικής σημασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, εξέτασαν, επίσης, τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με τον κ. Mario Draghi, επικεφαλής ειδικής ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για το εν λόγω θέμα, κατόπιν εντολής της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Κεραυνός συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στην παρέμβασή του ο Υπουργός στήριξε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για εμβάθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών, και την συγκεκριμενοποίηση κατευθυντηρίων γραμμών προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η τελευταία να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στόχο να διαθέτουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερες επιλογές χρηματοδότησης και να μειωθεί το κόστος και η γραφειοκρατία για επενδυτές και επιχειρήσεις.