Επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην Κύπρο

Αυτούσια η δήλωση του Βουλευτή κ. Πρόδρομου Αλαμπρίτη για το δημογραφικό

Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά στην  ad hoc Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού δεν έχουμε λάβει απαντήσεις όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Ο Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής έχει συνεδριάσει μόλις μία φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τον περασμένο Ιανουάριο, και δεν έχουμε ενδείξεις για το πότε θα συνεδριάσει ξανά. Μας είπαν ότι θα εξετάζουν θέματα λειτουργικότητας του φορέα , αλλά ουσιαστικά δεν βλέπουμε βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας.

Ο δείκτης γονιμότητας το 2022 ήταν στο 1,37, ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού πρέπει να είναι στο 2,1. Τα τελευταία 25 χρόνια βρισκόμαστε πολύ κάτω από τον δείκτη αναπλήρωσης. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021, το μέσο  νοικοκυριού στην Κύπρο ήταν 2,6 άτομα, ενώ το 2011 ήταν στα 2,8. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αποτελούν το 17,2% του πληθυσμού, ενώ εκείνα κάτω των 15 ετών αποτελούν το 15,4%.

Δυστυχώς, αυτά τα νούμερα πρέπει να μας ανησυχήσουν όλους.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό· υπάρχουν πρακτικές σε άλλες χώρες που, σύμφωνα με την  μελέτη που ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, μπορούν να υιοθετηθούν. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μια ουσιαστική και συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας, καθώς και τη στήριξη των οικογενειών.

Ορισμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι η επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία, η επέκταση των ολοήμερων σχολείων ,καθώς σήμερα έχουμε αρκετά σχολεία που ζητούν να γίνουν προαιρετικά ολοήμερα και το αίτημά τους δεν έχει γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας, η φορολόγηση των νοικοκυριών ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, καθώς και η ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων και η χορήγηση εφάπαξ ποσού για κάθε γέννηση, κυρίως για το τρίτο, τέταρτο και τα περισσότερα παιδιά.