Επιτρέψτε μας … να παρακολουθούμε τηλέφωνα!

Του Μάριου Δημητρίου

«Το μόνο που ζητούμε για να μπορέσουμε να κτυπήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, είναι να έχουμε τα ίδια νομικά εργαλεία που έχουν οι συνάδελφοι στο εξωτερικό, δηλαδή το δικαίωμα, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων», είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου την περασμένη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου 2016) σε δημόσια συζήτηση στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, με τον καθήμενο δίπλα του, Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου να ενισχύει τη θέση αυτή, σχολιάζοντας ότι «είναι παράδοξο για ένα κράτος που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως οργανωμένο έγκλημα, εμπορία ναρκωτικών και εμπορία προσώπων, να μην έχει τη δυνατότητα, κάτω από τις πιο αυστηρές αν θέλετε προϋποθέσεις, να μπορεί να διενεργεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ιδιωτικών επικοινωνιών».

Με έκδοση δικαστικού διατάγματος

Τα πιο πάνω λέχθηκαν, στη διάρκεια συζήτησης με τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, «Η Ευρώπη της Δικαιοσύνης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Προστασίας του Πολίτη», που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και αφού ο Ιωνάς Νικολάου, στο μέρος της γραπτής τοποθέτησής του που αφορούσε τα μέτρα για πάταξη της διαφθοράς, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο του, έχει ετοιμάσει μεταξύ άλλων, «νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας (αναφέρομαι στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις), η οποία θα είναι επιτρεπτή, μόνο μετά την έκδοση δικαστικού διατάγματος, με αυστηρές προϋποθέσεις και όρους και τη σύσταση επιτροπής που θα εποπτεύει την αποφυγή καταχρήσεων». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με άλλο που περιέχει «συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, (whistle blowers), τελούν υπό διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία, δεδομένου ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στη διατύπωση των ρυθμίσεων τους. Περαιτέρω, τα υπό αναφορά νομοσχέδια, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την πρόληψη και καταστολή της χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων, που έχει σταλεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα για διαβούλευση, θα ενδυναμώσουν το νομικό πλαίσιο διερεύνησης και δίωξης της διαφθοράς που μαστίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο».

Το απόρρητο καταγεγραμμένης επικοινωνίας

Στη γραπτή του τοποθέτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τονίζει ότι «έχει ήδη ψηφισθεί, με βάση νομοσχέδια που επίσης προώθησε το Υπουργείο, η δυνατότητα άρσης του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας, βάσει δικαστικού διατάγματος, η οποία ενισχύει την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών και θα διευκολύνει τη διερεύνηση και των αδικημάτων διαφθοράς. Ψηφίσθηκε επίσης, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και των εξουσιών δέσμευσης και δήμευσης περιουσίας, από έσοδα που προέκυψαν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα αδικήματα της απάτης και της διαφθοράς, και η δυνατότητα δέσμευσης και δήμευσης περιουσιών που, εν τω μεταξύ, μεταβιβάστηκαν σε τρίτα πρόσωπα».

Όταν οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί μειδιούν…

Στη συζήτηση που ακολούθησε, είπε για το θέμα αυτό, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου: «Όσοι ασχολούνται με στημένα παιγνίδια, που είναι μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος, εμπλέκονται και σε άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Μιλάμε για τεράστια κέρδη, ενώ κάποιοι από αυτούς, γίνονται επικίνδυνοι. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Αστυνομία, (για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος) και το μόνο που ζητούμε, είναι να έχουμε τα ίδια νομικά εργαλεία που έχουν οι συνάδελφοι στο εξωτερικό. Πριν ένα μήνα, ήμουν στη Χάγη μαζί με τους συναδέλφους μου των υπόλοιπων 27 κρατών μελών της ΕΕ, όπου ανέφερα ότι στην Κύπρο, δεν έχουμε το δικαίωμα κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μειδιούσαν. Με ρωτούσαν, «πώς θα κτυπήσετε το οργανωμένο έγκλημα;». Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν πάμε πουθενά, έστω και αν μας στείλουν όχι 60, αλλά 160 κόκκινους φακέλους. Ανακρίνουμε μέσα όλους τους παράγοντες, προπονητές, παίκτες, αλλά αν δεν ομολογήσουν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε – εκτός αν μπορέσουμε να έχουμε εκείνο το κάτι παραπάνω, που έχουν οι υπόλοιποι. Δεν θεωρώ ότι οι Σκανδιναβοί ή οι Βρετανοί, είναι λιγότερο δημοκρατικοί από εμάς και άρα χρειαζόμαστε τα νομικά εργαλεία για πάταξη αυτού του φαινομένου και της διαφθοράς που υπάρχει στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

*Να σημειώσουμε ότι σε παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, σχολίασε ότι «πρέπει να είμαστε αυστηροί στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της προστασίας του ατομικού δικαιώματος και της προστασίας του κοινού καλού. Συζήτηση μεγάλη για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, γινόταν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η θέση ήταν ο ιδιώτης, είναι έτοιμος να δεχτεί κάποιες ταλαιπωρίες, δεδομένου ότι είναι αθώος, για να μπορέσει να έχει καλύτερη προστασία».