Επιτροπή Εμπορίου: Τρόπους πάταξης της γραφειοκρατίας

Η εταιρεία προτείνει στη μελέτη της 30 μέτρα τα οποία, αν υιοθετηθούν, μπορούν να επιφέρουν μείωση κατά 22% αυτού του κόστους, επιφέροντας κέρδος 155 εκ. ευρώ. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, η Επιτροπή για μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιξε πόλεμο ενάντια στη γραφειοκρατία. “Θεωρούμε ότι η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή τη στιγμή των πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της οικονομίας, της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημόσια υπηρεσίας“, είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Δεν μπορεί, συνέχισε, «να καθόμαστε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια αντιμετωπίζοντας το μινώταυρο της γραφειοκρατίας με ήπια μέτρα ή με καθόλου μέτρα. Το ότι σήμερα καταγράφηκε ότι μόνο το κόστος που επιβαρύνονται ετησίως οι επιχειρήσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας της δημόσιας υπηρεσίας και μάλιστα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, είναι περίπου 700 εκ. το χρόνο. Αν αυτό το κόστος εξοικονομείτο, ή μέρος αυτού, σίγουρα θα είχαμε και πιο υγιή οικονομία, και πιο υγιείς μικρομεσαίες υπηρεσίες, και μικρότερο δημόσιο τομέα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε επιτακτική αναγκαιότητα -σε μια περίοδο που η Κύπρος βρίσκεται κάτω από σκληρή οικονομική κρίση με την Τρόικα να βρίσκεται εδώ, “να δώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε σχέδιο να εξαφανίσουμε τη γραφειοκρατία, να εξαφανίσουμε τα 700 εκ. από τις πλάτες των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία και απαλλαγμένη από το διοικητικό φόρτο και το κόστος”. Είπε, ακόμη, ότι «η Επιτροπή Εμπορίου θα συνεχίσει να αγωνίζεται μόνη και μετά πολλών για να επιλύσει μια για πάντα αυτό το πρόβλημα ταλανίζει την κυπριακή οικονομία και κοινωνία από το 1960».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι αρκετές από τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη της KPMG εφαρμόζονται στα οκτώ τμήματα με τα οποία ασχολήθηκε η μελέτη. «Δυστυχώς, αρκετά μέτρα για τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό γιατί πραγματικά, τα ποσά τα οποία αναφέρθησαν σήμερα στην Επιτροπή είναι πάρα πολύ μεγάλα», είπε, σημειώνοντας ότι το επιπλέον κόστος από τη γραφειοκρατία υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ.

Ο κ. Κώστα είπε πως η Επιτροπή θα συνεχίσει να συζητά το θέμα αυτό και στην επόμενη συνεδρία θα καλέσει την KPMG, το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και εκπροσώπους των Τμημάτων στα οποία έχουν δοθεί εισηγήσεις για να εξεταστεί το πώς έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των εισηγήσεων αυτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι τα στοιχεία της μελέτης της KPMG για 700 εκ. ευρώ που επιφορτίζονται οι εταιρείες από τη γραφειοκρατία δημιουργούν σοκ στην κοινή γνώμη.Ο κ. Βότσης ανέφερε πως το συνολικό γραφειοκρατικό κόστος είναι 1 δις ευρώ και από αυτό τα 700 εκ. αποτελούν επιπλέον κόστος.«Εάν τα 30 μέτρα που εισηγείται η KPMG που έκανε αυτή τη μελέτη αποδώσουν μόνο 22% μείωσης αυτού του κόστους, θα έχουμε κέρδος 155 εκ. ευρώ. Η KPMG επιμένει και εισηγείται ότι με 30 μέτρα που προτείνει μπορούμε να μειώσουμε κατά 22% αυτό το επιπλέον κόστος, με κέρδος 155 εκ», είπε.

Η Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Βότσης, δήλωσε πρόθυμη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υλοποιηθούν αυτά τα 30 μέτρα.

 

Την μετατροπή της Κύπρου σε ελεύθερη ζώνη διαδικτύου, συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου 

Την ιδέα να καταστεί η Κύπρος μια ελεύθερη ζώνη διαδικτύου, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες θετικές εντυπώσεις για την εικόνα της Κύπρου προς τα έξω, «να εξευρεθεί τρόπος να καταστεί η Κύπρος μια ελεύθερη ζώνη διαδικτύου, όπου ο καθένας, ντόπιος και ξένος θα έχει τη δυνατότητα άμεσης, ελεύθερης πρόσβασης οπουδήποτε κι αν βρίσκεται χωρίς ουσιαστικά να μπαίνει στις οποιεσδήποτε διαδικασίες ή να επιφορτίζεται με το οποιοδήποτε κόστος».

«Είναι μια ιδέα η οποία έχει βρει απήχηση και προς το ίδιο το κράτος αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη», είπε και πρόσθεσε πως η μετατροπή της Κύπρου σε ελεύθερη ζώνη διαδικτύου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την πρόοδο της χώρας σε ψηφιακά ζητήματα.

«Εμείς ως Επιτροπή θα αποστείλουμε σχετική επιστολή στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί φαίνεται ότι εκεί διατίθενται 9 δις για τα θέματα ψηφιακής οικονομίας, για το κατά πόσον αυτή η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί με κονδύλια της ΕΕ», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, είπε πως είναι μια πολύ καλή ιδέα η οποία όμως προϋποθέτει μεγάλο κόστος. «Σήμερα μας έχει αναφερθεί ότι τόσο οι πάροχοι υπηρεσιών όσο και τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης δεν μπορούν να μας δώσουν λεπτομέρειες και ποσά αλλά φαίνεται ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα όνειρο άπιαστο και απατηλό», είπε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή ζήτησε στην επόμενη συνεδρία για το θέμα να της παρουσιαστεί το κόστος όχι μόνο αυτό που θα αφορά τη διαδικτυακή κάλυψη ολόκληρης την Κύπρου αλλά και εξειδικευμένα κάποιες περιοχές όπως τουριστικές, ή περιοχές όπου στεγάζονται Πανεπιστήμια.

«Είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα, θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν, απ’ εκεί και πέρα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούμε είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή για ολόκληρη την Κύπρο», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν στοιχεία για το κόστος και το κέρδος από την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος το κόστος είτε να εκμηδενιστεί είτε να είναι πολύ χαμηλό, ούτως ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε μια χώρα ελεύθερης χρήσης διαδικτύου με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για τον τουρισμό και όχι μόνο.

«Θα αναμένουμε να πάρουμε τις απαντήσεις που ζητήσαμε από τους αρμόδιους φορείς και από τις εταιρείες παροχής αυτών των υπηρεσιών, και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε κάποια, ίσως πιο αισιόδοξα μηνύματα σε αυτό τον τομέα», είπε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ