Επ. Προσφύγων: Κενό μισού εκ. στον προϋπολογισμό της ΔΕΑ

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής η Πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά, είναι ανησυχητικό ότι έχουν μειωθεί οι δωρητές για τις ανάγκες λειτουργίες της ΔΕΑ. Θα πρέπει το κράτος να μελετήσει τους δικούς του τρόπους να καλύψει το κονδύλι για να μην επηρεαστεί ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής και των ταυτοποιήσεων, είπε.

Παράλληλα είπε θα πρέπει να ενταθούν η προσπάθειες για εξεύρεση δωρητών.

Όπως ανέφερε το έλλειμμα το 2014 θα ανέλθει στο μισό περίπου εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα η κ. Κουκουμά έθεσε το πρόβλημα μείωσης των εκταφών που οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα και είπε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία να ανοίξει περιοχές που θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες για διερεύνηση.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη και γίνονται κινήσεις για στελέχωση με περισσότερα άτομα στη ΔΕΑ έστω και με την απόσπαση από άλλες υπηρεσίες, όπως και υπηρεσίες για ψυχολογική στήριξη των οικογενειών.

Στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκε και το θέμα αναγραφής του πιστοποιητικού θανάτου για τους αγνοούμενους των οποίων τα οστά ταυτοποιούνται. Όπως ανέφερε, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ανευρίσκονται όλα τα οστά, εκδίδεται πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ως αιτία θανάτου “άγνωστη”.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι για σκοπούς σεβασμού επιβάλλεται να βρεθεί ο τρόπος και η διαδικασία από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για αγνοούμενο της εισβολής του 1974, ώστε να μπορούν οι συγγενείς να διεκδικήσουν και αποζημιώσεις από την Τουρκία σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Στην Επιτροπή τέθηκε επίσης το θέμα παραχώρησης δωρεάν τόπων ταφής για αγνοούμενους που ταυτοποιήθηκαν και αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε η αναγκαία αποφασιστικότητα. Η κ. Κουκουμά σημείωσε δε ότι αρκετές κοινότητες και δήμοι έχουν ρυθμίσει το θέμα.

Παράλληλα η Πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε το θέμα του μεγέθους των φερέτρων τα οποία δίνονται στους συγγενείς, που αυτή τη στιγμή είναι κάποια μικρά κιβώτια. Έπρεπε, είπε, να δίνουν περισσότερο το αίσθημα στους συγγενείς ότι πρόκειται για άνθρωπο και όχι να προκαλούν περισσότερη θλίψη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η αναγραφή άγνωστης αιτίας θανάτου είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί με τρόπους που να διασφαλίζουν το δικαίωμα των συγγενών να προσφύγουν στα διάφορα δικαστήρια για να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων καθώς και η ευθύνη. Το κενό είναι νομικό, είπε, και κλήθηκαν όλες οι υπηρεσίες του κράτους να συνέλθουν για να το επιλύσουν, προσθέτοντας ότι αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί θα προχωρήσουν με  πρόταση νόμου προκειμένου αυτό το θέμα να λάβει νομική ρύθμιση, κυρίως για ηθική δικαίωση όλων εκείνων των ηρώων που έχουν πέσει κατά την εισβολή.

Αναφορικά με το κενό στον προϋπολογισμό της ΔΕΑ, είπε ότι θα πρέπει να καλυφθεί είτε μέσα από δωρητές είτε από την Κυβέρνηση και θα πρέπει να γίνει εκστρατεία τόσο προς διεθνείς οργανισμούς όσο και την ΕΕ, η οποία καλείται να καλύψει το κενό ώστε οι ρυθμοί ταυτοποιήσεων να διατηρηθούν και να επιταχυνθούν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ