Καλούν Ορφανίδη και Βγενόπουλο στην Επιτροπή Θεσμών

Η εν λόγω επιτροπή εξέτασε σήμερα το θέμα της λειτουργίας των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Ως εκ τούτου, στην  κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών θα κληθεί να παραστεί ο τέως διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης για να καταθέσει τις δικές του απόψεις στο πλαίσιο της συζήτησης σε σχέση με τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στα σημερινά προβλήματα καθώς και ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Κατά τη συζήτηση ενώπιον της επιτροπής η οποία συνήλθε πριν από λίγο στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν μεταξύ άλλων ο υπουργός δικαιοσύνης, ο αρχηγός της αστυνομίας, η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, η Κεντρική Τράπεζα, η γενική ελεγκτής και η γενική λογίστρια, αποφασίστηκε όπως όλα τα πρακτικά που έχει συλλέξει μέχρι σήμερα η επιτροπή να δοθούν για μελέτη στη Γενική Εισαγγελία έτσι ώστε να τεθούν στο μικροσκόπιο για έρευνα. Παράλληλα, οι βουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν όπως παραδοθεί στη Γενική Εισαγγελία όλο το υλικό που κατέχει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών όσον αφορά την έρευνά της για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Να αποδοθεί δικαιοσύνη
Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι θεωρεί ότι η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά το έργο της όσον αφορά στην ανάδειξη των περισσοτέρων θεμάτων και πτυχών. Ωστόσο, δεν απέκλεισε η Επιτροπή να επανέλθει με την εξέταση και άλλων θεμάτων.
Εξήγησε ότι αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι όλα αυτά τα θέματα πώς θα εξεταστούν, πως θα ερευνηθούν ούτως ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να μην τιμωρηθούν κάποιοι μόνο για εντυπώσεις αλλά εκείνοι που έχουν ευθύνες, είπε. Ανάγνωσε κατάλογο, που προετοίμασε ο ίδιος, θεμάτων που ενδιαφέρουν την Επιτροπή διευκρινίζοντας ότι πιθανώς να προκύψουν και άλλα θέματα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αξιόγραφα, την επεξεργασία δεδομένων που κατατέθηκε για τραπεζικές συναλλαγές, τις φορολογικές υποχρεώσεις όσων απέσυραν λεφτά από τις τράπεζες, το θέμα του ΕLA, των ομολόγων, της αγοράς ξένων τραπεζών, πτυχές που αφορούν το συνεργατισμό, τα δάνεια αξιωματούχων τραπεζών και άλλων προσώπων, την αξιοποίηση των ευρημάτων Alvarez & Marsal, την έκθεση Pimco, τις διαγραφές δεδομένων από αρχεία τραπεζών και το τι έχει γίνει για τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «δεν θα κλείσουμε αν δεν κρίνουμε πολιτικά ότι αποδόθηκε η δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ δια του βουλευτή του Άριστού Δαμιανού, ανέφερε πως δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Συλλούρη ότι για τα θέματα που έχουν καταγραφεί θα κληθούν πολλοί και διάφοροι.
Μέσα σ’ αυτά μπορεί να είναι και ο κ. Ορφανίδης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι είναι αίτημα του ΑΚΕΛ, είναι αίτημα όλων. Το πότε θα κληθεί όμως πρέπει να το αποφασίσουμε, είπε.

Απουσία Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα
Στο μεταξύ, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος ήταν καθοδόν προς τη Βουλή για να διαβουλευθεί με την Επιτροπή, κλήθηκε για άλλο επείγον θέμα και δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη συμφώνησαν όπως υπάρξει συνεννόηση σε αργότερο στάδιο.

Ο Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από την Γραμματεία της να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς ζητηθεί από την Επιτροπή, κατατεθούν προτού παραδοθεί όλο το υλικό στη Νομική Υπηρεσία του κράτους.