Ο Επ. Προεδρίας εξήρε την προσφορά των αποδήμων στον αγώνα του Κυπριακού Eλληνισμού

Στην ομιλία του ο κ. Φωτίου είπε πως η μετανάστευση είναι στοιχείο του κυπριακού λαού και κατ’ επέκταση του ελληνικού πολιτισμού, προσθέτοντας πως από παλιά ως τις μέρες μας ο τόπος αυτός, είτε λόγω πολιτικών συνθηκών, είτε οικονομικών, δεν μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους του. Μοναδική λύση ήταν, συχνά, η ξενιτιά. Ιδιαίτερα στις δεκαετίες του `50, του `60, αλλά και μετά την τουρκική εισβολή το ’74, και ως τις μέρες μας ακόμη, ο πόνος του ξεριζωμού είναι ο ίδιος, συμπλήρωσε.

Αυτός ο πόνος, συνέχισε ο κ. Φωτίου, εκφράστηκε στο κύριο μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού, το τραγούδι. Τραγούδια γεμάτα πόνο γι` αυτούς που έφευγαν και γι` αυτούς που έμεναν.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, με την ευκαιρία της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, το ΡΙΚ ως σημαίνων φορέας πολιτισμού του τόπου μας, διοργανώνει την εκδήλωση, «Νόστιμον ήμαρ…», για να αναδείξει μέσα από τη μουσική τον νόστο της πατρίδας και να τιμήσει την απόδημούς μας για το δύσκολο αγώνα που δίνουν για διατήρηση της ταυτότητάς τους στη ξενιτιά.

«Αυτό το μουσικό οδοιπορικό συνιστά ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ξενιτεμένους μας, τους οποίους παρακολουθούμε με αδιάλειπτο ενδιαφέρον και στηρίζουμε στις δράσεις τους. Η προσφορά τους προς την ιδιαίτερη μας πατρίδα είναι αναμφιβόλως γνωστή και βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους. Για τις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλλουν για την ευόδωση του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού οφείλουμε να απευθύνουμε τις ολόψυχες ευχαριστίες μας», επεσήμανε ο κ. Φωτίου.