Επόμενος σταθμός για Χριστοδουλίδη το Στρασβούργο

Το Στρασβούργο θα είναι ο επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Προέδρου Χριστοδουλίδη για προώθηση της πρότασης στου Κυπριακό. Πέραν της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιουνίου.

Πέραν από τις συνομιλίες που θα έχει με την Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Η Λευκωσία εκτιμά ως σημαντικό το ρόλο που μπορεί να παίξουν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο τόσο σ’ ότι αφορά την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη όσο και στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται παραμονές του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας σ’ ότι αφορά την πρόταση Χριστοδουλίδη, η οποία είναι η μόνη μέχρι στιγμής (όπως η Λευκωσία υποστηρίζει) που βρίσκεται στο τραπέζι του Κυπριακού. Πρόταση η οποία θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Προσπάθεια η οποία εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες για επιτευχθεί λαμβανομένων υπόψη των αντιδράσεων που καταγράφονται από τουρκικής πλευράς, αλλά και τον σκεπτικισμό από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικά στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό μέχρι στιγμής η Λευκωσία δεν έχει εισπράξει κάτι χειροπιαστό, πέραν των δηλώσεων στήριξης των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στο Κυπριακό, Κόλιν Στιούαρτ, κατά το πρόσφατο ταξίδι τους τις Βρυξέλλες, άφησε να φανεί ότι ο διεθνής οργανισμός είναι σύμφωνος με τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, φτάνει υπάρχει σύμφωνη γνώμη και από τις δυο πλευρές. Οι έως τώρα τοποθετήσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς κάθε άλλο παρά θετική είναι η προσέγγιση τους στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Ξέρει μόνο το λαβείν: Υποκριτική χαρακτήρισε τη συζήτηση της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς. Μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε η Έκθεση ενώπιον και του Τούρκου Πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φαρούκ Καϊμακτσί, τόνισε ότι ενώ επισημαίνεται στηνΈκθεση το τι θα πρέπει η Τουρκία να πράξει, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα γίνει.

«Είναι μια Έκθεση η οποία είναι συνοπτική, δείχνει την πραγματικότητα, σε ότι αφορά την Κύπρο υπάρχουν πολύ γενικές αναφορές χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη, για παράδειγμα για τις προκλήσεις στο Βαρώσι, για τις προκλήσεις στην Πράσινη Γραμμή όπου γεωργοί δεν μπορούν καν να παν να δουν και να περιποιηθούν τη γη τους και μιλάμε, το άκουσα με πάρα πολλή προσοχή, για ίσως μια νέα σχέση της Ευρώπης μαζί με την Τουρκία». Δηλαδή, όπως επισήμανε, η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι δεν πληροί κανένα κριτήριο, αλλά γίνεται προσπάθεια να την ικανοποιήσουμε με άλλους τρόπους όπως η παραχώρηση τελωνειακής ένωσης ή βίζα.

«Είναι αυτά που θέλει η Τουρκία να πάρει μόνο χωρίς να δώσει και χωρίς να έχει καμία υποχρέωση». Και διατύπωσε το ερώτημα κατά πόσο θα της κάνουμε αυτό το δώρο.

«Μιας χώρας που μια πατά στη βάρκα της Ρωσίας, μια πατά στη βάρκα του ΝΑΤΟ, μια πατά στη βάρκα της Ευρώπης, μια πατά στη βάρκα της Ασίας; Και τους δουλεύει όλους κανονικά; Και από όλους λαμβάνει χωρίς να δώσει τίποτα»;

Όσον αφορά τον ίδιο, όπως είπε, θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε κατάθεση τροπολογιών στην Έκθεση, τουλάχιστον για την Κύπρο, ώστε να υπενθυμίσει στην Ευρώπη ότι υπάρχει κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος».

πηγή: Philenews