Έρχεται υποχρεωτική φορολογική δήλωση για όλους

Μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους προωθεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ήδη, ετοίμασε σχετικά νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.
Μεταξύ των μέτρων είναι:
– Θα είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους. Η υποβολή της δήλωσης μισθωτού και αυτεργοδοτούμενου θα συνεχίσει να γίνεται ηλεκτρονικά. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως με αυτό τον τρόπο οι φορολογικές Αρχές θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το σύνολο του πληθυσμού. «Δεν σημαίνει πως θα προκύψει φορολογική επιβάρυνση για συμπολίτες μας που δεν έχουν τα αντίστοιχα εισοδήματα, αλλά θα υπάρχει εικόνα και αυξημένη δυνατότητα ελέγχου», πρόσθεσε.
– Όλες οι επιχειρήσεις και παροχείς υπηρεσιών και προϊόντων θα έχουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν ειδικό τερματικό μέσω του οποίου θα αποδέχονται πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να πληρώνουν και με μετρητά.
– Εξάλλου, στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης είναι η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση. Παρόλο που συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο ακόμη είναι υπό μελέτη, γι’ αυτό δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η πράσινη φορολογία θα προβλέπει την αύξηση της φορολόγησης στην κατανάλωση ενέργειας και ενεργειακών προϊόντων, με την αντίστοιχη μείωση στη φορολόγηση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα χρήματα που θα εισπράττει το κράτος για όσους ρυπάνουν το περιβάλλον θα μετακυλίονται με φοροελαφρύνσεις στους εργαζόμενους.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως το υπουργείο επί της αρχής είναι θετικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ανέφερε πως έχουν τεθεί οι βάσεις και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να υπάρξει φοροελάφρυνση της εργασίας, μέσα από τη φορολόγηση της ρύπανσης.
Πηγή: philenews