Έρχεται στην Κύπρο η Τρόικα

 

Πολύ σύντομα (την ερχόμενη Δευτέρα) αναμένεται να κατέλθει στην Κύπρο ομάδα τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μελετήσει την κατάσταση και να υποβάλει την πρότασή της για το ύψος της χρηματοδότησης και τους όρους.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σιαρλή απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει της αποδοχής της κυπριακής αίτησης.

«Μετά την αποδοχή της δικής μας αίτησης, θα οργανωθεί η επίσκεψη μιας ομάδας τεχνοκρατών, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο αναμένουμε σύντομα, για να εξεταστεί η υπόθεσή μας και η αίτησή μας. Αναμένω ότι αυτή η ομάδα θα κάνει σε μια σε βάθος μελέτη και στη συνέχεια θα υποβάλει αυτή τη μελέτη πίσω στην ομάδα της Ευρωζώνης και από εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης που θα ακολουθηθεί καθώς και οι όροι κάτω από τους οποίους θα προσφερθεί αυτή η χρηματοδότηση», είπε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό που θα ζητηθεί από το Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε πως το ποσό δεν έχει συζητηθεί και θα προκύψει από τη μελέτη που θα διεξαχθεί από την κάθοδο των εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Σιαρλή επιβεβαίωσε ότι η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση πότε θα έρθουν και πόσο θα διαρκέσει η εδώ παρουσία τους, ο κ. Σιαρλή είπε δεν έχει συμφωνηθεί και δεν έχει γίνει επεξεργασία του χρονοδιαγράμματος καθώς ούτε και του περιεχομένου της εργασίας τους, το οποίο θα αποφασίσουν οι ίδιοι κατά κύριο λόγο. «Αναμένω την κάθοδό τους κάποια στιγμή την άλλη βδομάδα και το πρόγραμμα τους θα καθοριστεί και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αναγκών του τραπεζικού τομέα, νοουμένου ότι η ανάγκη στήριξης προέρχεται κυρίως από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Επομένως, αναμένω ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, εφόσον οι ανάγκες αυτές επηρεάζουν και τα δημοσιονομικά του κράτους, θα επεξεργαστούν και οτιδήποτε άλλο αφορά τα δημοσιονομικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υφίσταται το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η ανάγκη ταυτοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, δηλαδή της 30ηςΙουλίου, για τις τράπεζες δεν θα ισχύει, δεδομένου της αποδοχής της αίτησης για στήριξη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ισπανία, πριν υποβάλει αίτηση για στήριξη, είχε προχωρήσει σε μια δική της έρευνα για τις ανάγκες των τραπεζών, κάτι που δεν συνέβη στην Κύπρο και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα δεχθούμε ότι μας υποβάλει η ομάδα της Τρόικα, ο κ. Σιαρλή είπε πως η διαδικασία είναι αυτή που έχει περιγράψει. «Θα κατέλθουν, θα μελετήσουν τις ανάγκες και αφού επεξεργαστούν τόσο τις ανάγκες των τραπεζικού τομέα όσο και του δημοσιονομικού τομέα, θα αποφανθούν το ύψος της χρηματοδότησης για στήριξη της Κύπρου», ανέφερε.

Ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε πως η πρόσκληση για στήριξη έχει αποσταλεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ερώτηση σχετικά με την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι προσπάθειες που άρχισαν εδώ και καιρό παραμένουν σε ισχύ και αν προκύψει κάτι τότε η Κυβέρνηση θα το εξετάσει. «Μέχρι στιγμής που μιλούμε δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αν και όταν υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος θα ληφθεί υπόψη και θα συζητηθεί μαζί με την ομάδα της Ευρωζώνης».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ενοχλήσεις από εταίρους μας για την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει διακρατική χρηματοδότηση. «Η Κύπρος είχε αποκλειστεί εδώ και πέραν τους ενός χρόνου για εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ελεύθερη αγορά και κατά συνέπεια η Κύπρος είχε κάθε δικαίωμα να αποταθεί για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω διακρατικής συμφωνίας», είπε και σημείωσε πως αυτό δεν ενοχλεί κανέναν.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον διακρατικό δανεισμό, ο κ. Σιαρλή είπε πως η αίτηση ή οι αιτήσεις για διακρατικά δάνεια είχαν υποβληθεί στο παρελθόν, δεδομένου ότι η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις αγορές. «Είναι γνωστό πλέον, ότι οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη Ρωσία και στην Κίνα», είπε. Σχολιάζοντας τοποθέτηση ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει παραλάβει αίτημα για νέο δάνειο, ο κ. Σιαρλή είπε πως αυτό που γνωρίζει είναι πως έχει υποβληθεί αίτημα για δάνειο.

Ερωτηθείς αν η αίτηση για δάνειο από Ρωσία και Κίνα υποβλήθηκε πριν μια βδομάδα ή πριν έξι μήνες, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν έχει σημασία και δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. «Εχει αρκετό καιρό που έχει υποβληθεί», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες. Αναφορικά με τους όρους της διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση της στήριξης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτοί θα συμπληρωθούν με την ολοκλήρωση της μελέτης των εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Σιαρλή απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την αίτηση που έχει υποβληθεί για στήριξη, είπε πως συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, δηλαδή οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να καλύψουν όλες τις πτυχές, τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Για το προς τα πού θα κινηθούν οι όροι και αν θα ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της Κομισιόν, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ένα από τα κομμάτια της συζήτησης που θα ακολουθήσει με τους εμπειρογνώμονες. Επίσης, αναφορικά με πότε θα ληφθούν τα χρήματα της στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε πως, με βάση τις εμπειρίες άλλων χωρών, τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις μπορούν να καταλήξουν περίπου σε διάστημα ενός μήνα.

Ερωτηθείς διευκρινιστικά για τους όρους που θα επιβληθούν, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις επτά συστάσεις της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει ήδη υλοποιήσει κάποιες από αυτές και έχει ενημερώσει την ομάδα της Ευρωζώνης για αυτό. Συνεπώς, συνέχισε, «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι όροι που θα επιβληθούν θα είναι τέτοιοι που θα μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης της Κύπρου σχετικά με τους όρους, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως οι όροι είναι διαπραγματεύσιμοι. «Δεν υπάρχει τίποτε το απόλυτο, συζητούνται και στο τέλος θα καταλήξεις σε ένα σύνολο όρων που συνήθως είναι ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές», είπε.

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ανησυχία και φόβο από την ένταξή της Κύπρου στο Μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την αισιοδοξία του για έξοδο από την κρίση καθώς αυτή, όπως είπε, προήλθε από το πρόβλημα των τραπεζών και την έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία. «Το τραπεζικό μας σύστημα ήταν και παραμένει υγιές, και λέω παραμένει γιατί τώρα η προσπάθεια είναι η ανακεφαλαιοποίηση της απώλειας των κεφαλαίων, το σύστημα όμως το ίδιο ήταν και παραμένει ισχυρό, και μπορεί με την βοήθεια και την στήριξη της Ευρωζώνης να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει την πορεία του. Επομένως, είναι μια ατυχής περίπτωση στην οικονομική ιστορία της Κύπρο, αλλά μπορούμε να την ξεπεράσουμε», είπε.

«Θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία μας, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Τουναντίον, η στήριξη που θα πάρουμε από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα μας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των τραπεζών, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα που όλοι διερωτόμαστε κατά πόσο μπορούμε να δώσουμε ανάπτυξη στην οικονομία. Με τα γεγονότα όπως υφίστανται μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος γιατί για να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση και χρηματοδότηση δεν ήταν εφικτή γιατί οι ξένες αγορές μας είχαν αποκλείσει και οι τράπεζες στο εσωτερικό δεν είχαν τη δυνατότητα».

Ο κ. Σιαρλή σημείωσε πως η στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να βάλουμε χρήματα για την ανάπτυξη, η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση. «Ναι είναι μια δυσκολία αλλά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία ότι στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι επίκειται περαιτέρω κούρεμα των νέων ελληνικών ομολόγων, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν έχει υπόψη του μια τέτοια πληροφορία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την εκτίμηση πως κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος προέρχεται από την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα. «Αυτό είναι δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι λυπηρό, δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι γεγονός», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ύψος της βοήθειας, επανέλαβε ότι αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο ίδιος, αλλά θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι που θα έρθουν στην Κύπρο, και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα κάνει τους όποιους υπολογισμούς. «Έχει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα ασχοληθεί, και αυτοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν ποιο ποσό χρειάζεται. «Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς, αλλά ούτε εμείς ούτε η ομάδα με την οποία είμαστε σε επαφή έχει κάνει αυτή την αξιολόγηση για αυτό λέω ότι θα ήταν πρόωρο να αναφερθούν οποιοιδήποτε αριθμοί», είπε.

Ο κ. Σιαρλή είπε πως η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας εδώ και ένα μήνα με το ποσό του 1,8 δις ευρώ. «Οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες προκύψουν, είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί», είπε.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για κρατική ενίσχυση 500 εκ. ευρώ, ο κ. Σιαρλή είπε πως έχει δει την ανακοίνωση της Τράπεζας και πως πρέπει να αξιολογηθεί μέσω των σωστών διαδικασιών. «Θα το χειριστούμε και εκείνο», είπε.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε με την περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σιαρλή είπε πως το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με την Κεντρική Τράπεζα. «Από τη στιγμή που η αίτησή μας έχει γίνει αποδεκτή από την Ευρωζώνη, η διαδικασία μάλλον θα είναι διαφορετική», ανέφερε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή η αίτηση της Κύπρου για στήριξη, τα δεδομένα αλλάζουν. «Από σήμερα οτιδήποτε κάνουμε, θα πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία μαζί με την ομάδα της Ευρωζώνης», είπε και πρόσθεσε πως αν έχει υποβληθεί αίτηση της Τράπεζας Κύπρου για ενίσχυση, αυτή θα τύχει χειρισμού σε συνεργασία με την Ευρωζώνη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι αυξημένες απώλειες της Τράπεζας Κύπρου έχουν να κάνουν εν μέρει με το αυξημένο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που φθάνει το 79%, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κούρεμα αλλά για μια απομείωση, δηλαδή μια μείωση της λογιστικής αξίας των νέων χρεογράφων και η οποία οδηγεί σε μια επιπρόσθετη απώλεια κεφαλαίων.

Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό είναι για την κυπριακή οικονομία να δανείζεται ένα ποσό που ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν επιθυμεί να μπει στη λογική των αριθμών. «Ο Μηχανισμός είναι εκεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη που έχουν συνεισφέρει σε αυτό τον οργανισμό και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Κατά συνέπεια, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που οι τεχνοκράτες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ, θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά για να αποφανθούν ποιο είναι το ακριβές ποσό που χρειάζεται έτσι ώστε να δίδεται η δυναμική στη συνέχιση της καλής απόδοσης της κυπριακής οικονομίας, που είχαμε μέχρι τώρα, και να διασφαλιστεί επίσης η έξοδος από την κρίση δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος», είπε.

Κληθείς να απαντήσει στην εντύπωση ότι με την ένταξη στο Μηχανισμό μεταφέρεται η δυνατότητα άσκησης της κυριαρχίας από την Κύπρο στην Τρόικα,  ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στα παραδείγματα άλλων χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αυτές οι περιπτώσεις, όπως είπε είναι πολύ παρόμοιες με τη δική μας, και εκεί ο Μηχανισμός πήγε για να στηρίξει αυτά τα κράτη μέλη και όχι για να τα τιμωρήσει. Ο Μηχανισμός, σημείωσε, έρχεται για να στηρίξει με όση χρηματοδότηση χρειάζεται το κράτος και με πολύ ευνοϊκούς όρους. «Εάν αυτό θεωρείται ότι το κράτος χάνει πλέον την εξουσία, αυτό θα έλεγα είναι τελείως λανθασμένο. Η απόδειξη είναι ότι αυτές οι χώρες, οι οποίες κάνουν τις αναφορές τους κάθε μήνα στην Ευρωζώνη, είναι πολύ ευχαριστημένες γιατί αυτός ο Μηχανισμός τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν από μια κατάσταση που δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης», είπε.

Τέλος, τόνισε πως με την ένταξη στο Μηχανισμό, όχι μόνο δεν χάνεις την κυριαρχία σου αλλά αυτή αποτελεί μια εξαιρετική βοήθεια, την οποία «πρέπει να την δούμε με καλό τρόπο και να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά ώστε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».