Ερευνητική-Σαρρής: «Δεν έγιναν διαγραφές χρεών επί προεδρίας μου»


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο  facebook και στο  twitter


Όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής αν δεν υπόγραφε η Λαική Τράπεζα με τον ELA για έλευση ρευστότητας θα έκλεινε η Λαική και το πρόβλημα θα ήταν σοβαρότερο για την Κυπριακή Οικονομία.


Διαβάστε επίσης: Ερευνητική-Σαρρής: «Η Ομόνοια ζήτησε 2 εκ. από τη Λαϊκή»! και… Σαρρής: Δόθηκαν “περίεργα δάνεια” 4δις


Όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής αν δεν υπόγραφε η Λαική Τράπεζα με τον ELA για έλευση ρευστότητας θα έκλεινε η Λαική και το πρόβλημα θα ήταν σοβαρότερο για την Κυπριακή Οικονομία.

Στις πρώτες του τοποθετήσεις ο Σαρρής αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η τράπεζα όταν ανέλαβε. Μίλησε  για τις σημαντικές ζημιές που υπέστη λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για χαμηλό ηθικό του προσωπικού της Λαϊκής…

Υποστήριξε επίσης πως λόγω αυτής της κατάστασης έκανε ενέργειες (επαφές με Καζαμία) προκειμένου να στηριχθεί η Λαϊκή από το κράτος.

Για το θέμα που ανέδειξε το 24Η με τη λίστα με τις διαγραφές χρεών σε βουλευτές, ο κ. Σαρρής απάντησε σχετικά: “Θα έπρεπε να γνωρίζω αν γίνονταν σε μεγάλα ποσά, και  εξ οσών γνωρίζω δεν έγιναν διαγραφές”.

Όσον αφορά την εμπλοκή του κράτους για τη διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας και την κατάσταση πριν να επέμβει το κράτος, ο κ. Σαρρής σχολίασε: “Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι ο ανεξάρτητος επόπτης δεν έχει δουλειά να ασχοληθεί με εκλογικά επεισόδια. Η ΕΚΤ έδωσε ELA σε πολλές χώρες που κατέληξαν σε πρόγραμμα, ή η κυβέρνησή τους βρήκε άλλο τρόπο να το αποπληρώσει και δεν κατηγορήθηκε ποτέ για υπερχορήγηση. Όταν ανέλαβα, προσπαθήσαμε να βρούμε κεφάλαια από υπάρχοντες ή νέους επενδυτές, αλλά από τις 2/12 ξεκινήσαμε διάλογο με την κυβέρνηση για κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, αφού λόγω της ελληνικής οικονομίας, δεν βρήκαμε επενδυτές. Το 50% των δραστηριοτήτων του ομίλου Λαϊκής ήταν στην ελληνική οικονομία, σε πολλά υποκαταστήματα και χαρτοφυλάκιο 12 δις”.

Για την πορεία της εξάρτησης από τον ELA: “H Λαϊκή ήταν εκτεθειμένη στα 3,8 δισ. το Μάιο του 2012, τη στιγμή της κρατικοποίησης. Το κράτος δεν έθεσε περιορισμούς στην ενίσχυση από τον ELA και έφτασε σε 9,6 δις στις αρχές Ιουλίου 2012″.

Για το αν η Λαϊκή μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλη έκθεση:Πρεπει να δει κανείς τις επιλογές που έχει. Μπορεί να είχε επιτευχθεί σταθεροποίηση. Τον Ιανουαριο 2012 ο ELA ήταν στα 3,5 δις και μέχρι τον Μάιο έφτασε τα 3,8, δείγμα ότι σταθεροποιήσαμε το καταθετικό περιβάλλον. Όταν από τον Μάιο άρχισε η αμφισβήτηση της επιβίωσης της Λαϊκής και με δήλωση του τότε ΠτΔ, η τράπεζα έπρεπε να αποταθεί και πάλι στον ELA. Η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεωκοπία και θα έπρεπε να βρεθούν 8 δις για να πληρωθούν οι εξασφαλισμένοι καταθέτες”.