Ερευνητική συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου-Imperial College επί των «κρίσιμων υποδομών»

 

Ο όρος «κρίσιμες υποδομές» αναφέρεται στα δίκτυα συγκοινωνιών και επικοινωνιών, στα αεροδρόμια, στα δίκτυα παροχής ενέργειας και στις εγκαταστάσεις ύδρευσης. Πρόκειται δηλαδή για ζωτικής σημασίας συστήματα που διασφαλίζουν την ομαλή καθημερινή λειτουργία κάθε κράτους.

Όπως σημειώνεται σε κοινοποίηση του Imperial College, «η Κύπρος έχει ακαδημαϊκή ειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά λόγω της φυγής έμψυχου δυναμικού στο εξωτερικό χρειάζεται υποστήριξη στην προσπάθεια έμπρακτης εφαρμογής αυτής της συσσωρευμένης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών του μέλλοντος».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας οι ειδικοί του Imperial College θα παράσχουν τεχνογνωσία σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και σε συστήματα ενέργειας και ελέγχων των βιομηχανικών διαδικασιών που συντηρούν τις κρίσιμες υποδομές.

Ο σκοπός της δημιουργίας του Ερευνητικού Κέντρου είναι να οδηγήσει στη σύσταση νέων επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με τις κρίσιμες υποδομές και να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός κόμβος για νέες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και στη ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι ακαδημαϊκοί του Imperial College επισημαίνουν ως παράδειγμα της χρησιμότητας του Ερευνητικού Κέντρου την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανάγκη που έχει η Κύπρος να βελτιώσει το δίκτυο ύδρευσης, ώστε να γίνει πιο προηγμένο, αποτελεσματικό, φιλικό προς το περιβάλλον και να καλύπτει μεγαλύτερες εκτάσεις στο νησί.

Αποστολή των ερευνητών του λονδρέζικου πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους στην Κύπρο, υπό τον καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να βρουν τρόπους βελτίωσης της παρακολούθησης αυτών των κρίσιμων υποδομών. Παράλληλα θα επικεντρωθούν στο να καταστήσουν τις υποδομές αυτές πιο αυτοματοποιημένες και αποδοτικές, αλλά και πιο προστατευμένες από απειλές όπως επιθέσεις μέσω κυβερνοχώρου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ. Όπως αναφέρει το Imperial College, αν συνυπολογιστούν οι οικονομικές και υλικές συνεισφορές του πανεπιστημίου, της κυπριακής κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, τοπικών και διεθνών βιομηχανιών, τότε ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κοσμήτορας του Imperial College London καθηγητής Τζέιμς Στέρλινγκ δήλωσε: «Το Κολέγιο είναι περήφανο για τους δεσμούς που διατηρεί με την Κύπρο εδώ και χρόνια και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μας μέσω αυτής της σημαντικής συνεργασίας. Αυτή η νέα πρωτοβουλία δείχνει το τι κάνει καλύτερα το Imperial: να συνεργάζεται με εταίρους από όλο τον κόσμο ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνεργασίας εξασφάλισε την κοινοτική χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής της πρότασης για υπαγωγή στο Horizon 2020 έληγε την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Όπως ήταν φυσικό είχαμε μεγάλη αγωνία μήπως η πρότασή μας απορριπτόταν λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», είπε ο επικεφαλής ερευνητής του Imperial College στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο καθηγητής Τόμας Παρισίνι από το Τμήμα Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής. «Αλλά είναι τελικά ένα πολύ θετικό σημάδι ότι οι επιστημονικοί εκτιμητές έδωσαν το πράσινο φως χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές εξελίξεις», πρόσθεσε ο καθηγητής.