Ερντογάν: Συμφωνία με Πούτιν για κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία

Για συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τη δημιουργία ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θέλει να γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο.

«Στην τελευταία συνάντησή μας, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ με τουρκικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε:

«Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία».

Ενεργειακές «γέφυρες»

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε… ενεργειακές «γέφυρες» στην Άγκυρα επαναδιατυπώνοντας, κατά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν, την πρόταση για τη δημιουργία μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία είναι «η πιο αξιόπιστη οδός» για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών.

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα.

«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», προσέθεσε.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.
πηγή: in.gr