Έρογλου: Διαπραγματεύσεων συνέχεια μετά τις Προεδρικές

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013 και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και της προεκλογικής περιόδου, θα πραγματοποιούνται συναντήσεις μόνο των Τεχνικών Επιτροπών, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου. «Τουλάχιστον εάν μπορούσαμε να πετύχουμε κάποια προσέγγιση εκεί», είπε.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μιλώντας χθες σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του «τ/κ επιμελητήριου μηχανικών και αρχιτεκτόνων» (ΚΤΜΜΟΒ) ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε και πάλι στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μετά από την 1η Ιουλίου, λέγοντας ότι αυτό το εξάμηνο, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την αναμονή.

Οι επτά Τεχνικές Επιτροπές, είπε ο κ. Ερογλου, δεν είχαν μεγάλη δραστηριότητα από την ημέρα που ιδρύθηκαν επικρίνοντας γι’ αυτό την ε/κ πλευρά. Στην Επιτροπή για θέματα εγκληματικότητας, πρόσθεσε, οι Ε/κ έθεσαν θέμα αναγνώρισης (του ψευδοκράτους) και δεν μπόρεσε να υπάρξει συνεργασία. «Αυτός που διαπράττει έγκλημα στο βορρά όταν περάσει στο νότο μένει εκεί. Όταν κάποιος διαπράξει έγκλημα στο νότο και περάσει στο βορρά εμείς θα τον εκδώσουμε. Εδώ υπάρχει μια αδικία».

Στην Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, συνέχισε, υπήρξε πρόοδος λέγοντας ότι το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκεται υπό αναστήλωση.

Η πλευρά που επιθυμεί την λύση στο τραπέζι των συνομιλιών, συνέχισε, είναι η τ/κ, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες συνεχίζει από το σημείο που τις άφησε ο προκάτοχος του, διανύθηκε αρκετή απόσταση, ιδιαίτερα στο θέμα του Περιουσιακού.

«Διευθετήσαμε το θέμα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας. Στο Εδαφικό και στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια. Προτείναμε την διεξαγωγή μιας πολυμερούς συνάντησης, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι θα παρευρεθούμε σε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να δοθούν αποτελέσματα σε ορισμένα κεφάλαια. Η ε/κ πλευρά την απέρριψε», σημείωσε.

Όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ανέφερε, κάποια θέματα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι.

Εξάλλου, ο κ. Ερογλου είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία φοιτητών του διεθνούς οργανισμού AIESEC (Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales), οι οποίοι βρίσκονται στα κατεχόμενα ως προσκεκλημένοι στα πλαίσια του προγράμματος πρακτικής εξάσκησης φοιτητών «Σχέδιο προβολής στο εξωτερικό», το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα του παραρτήματος του AIESEC  στο «πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» (AIESEC-DAÜ).

Ο κ. Έρογλου τους είπε ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το Κυπριακό, ο ένας είναι ότι η ε/κ πλευρά αναγνωρίζεται από τα ΗΕ ως η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και ο άλλος είναι η μονομερής ένταξη της ε/κ πλευράς στην ΕΕ.

Υποστήριξε και πάλι ότι οι Ε/κ σφετερίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και πως η Τουρκία έκανε χρήση του επεμβατικού της δικαιώματος το 1974 με σκοπό να σωθούν οι Τ/κ. Η αντιπροσωπεία του AIESEC έγινε επίσης δεχτή από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ιρσέν Κουτσιούκ, τον «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Χασάν Μποζέρ και τον «υπουργό παιδείας, νεολαίας και αθλητισμού», Κεμάλ Ντουρούστ.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του πιο πάνω προγράμματος το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 2 Ιουλίου-15 Αυγούστου, έφθασαν στα κατεχόμενα 100 συνολικά φοιτητές του AIESEC από 32 διαφορετικές χώρες.