Ερντογάν προς Τ/κ: Μην κάνετε βήμα πίσω

{loadposition ba_textlink}

“Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε κανένα βήμα πίσω”, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην `πρόεδρο της βουλής` Σιμπέλ Σιμπέρ και την `αντιπροσωπεία` η οποία επισκέφθηκαν την Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Μιλλιέτ.

Όπως αναφέρεται ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης στην Σιμπέλ Σιμπέρ ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό επειδή οι Ε/κ είχαν πει όχι. “Η υποχώρηση είναι λάθος”, φέρεται να είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη Μόρφου η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που με βάση το σχέδιο Ανάν παραχωρείται στην ε/κ πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ. “Επειδή το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεχτό, αυτό δεν ισχύει”, φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού.

Όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες της Μιλιέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δέκα χιλιάδες Τούρκους οι οποίοι ζητούν `υπηκοότητα` των κατεχομένων. “Γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να γίνει κίνηση σε αυτό το θέμα”, διερωτήθηκε. Η αντιπροσωπεία απάντησε ότι υπάρχει νομική εργασία γι` αυτό το θέμα αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: “Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύριους στη χώρα μας. Γιατί εσείς δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε από τους πολίτες;” Επεσήμανε ακόμα ότι έχει επιβραδυνθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα. “Για την ευημερία του λαού πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα”, σημείωσε.

Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να παραπονέθηκε για το θέμα της “υπηκοότητας” των δέκα χιλιάδων Τούρκων, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ένας από τους `βουλευτές` είπε “Η ε/κ πλευρά εναντιώθηκε” και ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε “αυτά δεν γίνονται κοιτάζοντας άλλους”. Για το θέμα της υπηκοότητας σε Τούρκους επιχειρηματίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε “είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας”.

Για τις διαπραγματεύσεις στο νησί, ο Νταβούτογλου είπε ότι το εδαφικό είναι σημαντικό κεφάλαιο. Η Άγκυρα, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν βλέπει θετικά το θέμα των `περιορισμών των υπηκοοτήτων` στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η Σιμπέλ Σιμπέρ είπε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει θετικό κλίμα.

Πηγή: KYΠΕ