Ερωτήματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Το ΔΗΚΟ ζητά από τον Πρόεδρο να πει όλη την αλήθεια στον λαό: 1. Γιατί αποδέχθηκε και δεσμεύθηκε για πενταμερή διάσκεψη (σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ) για την Κύπρο, χωρίς να διασφαλίσει την ξεκάθαρη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας; 2. Γιατί αναίρεσε τις δικές του δεσμεύσεις για ανάγκη συμφωνίας και ακτίνας συμφωνίας σε όλα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και συμφωνία επί ενός χάρτη για το Εδαφικό και συμφώνησε σε άνευ όρων πενταμερή διάσκεψη με όλα τα θεμελιώδη ζητήματα ανοιχτά; 3. Τι προτίθεται να κάνει αν στις 12 Ιανουαρίου 2017 δεν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τα Ηνωμένα Έθνη στη διάσκεψη; 4. Αποδέχεται την εκ περιτροπής Προεδρία; 5. Αποδέχεται παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη λύση; 6. Αποδέχεται οποιανδήποτε μορφή τουρκικών εγγυήσεων μετά τη λύση; 7. Πόσοι έποικοι θα φύγουν μετά τη λύση; Θα μείνουν όλοι με διαφορετικές ιδιότητες; 8. Έχει αποδεχθεί το τουρκικό Βέτο σε κάθε απόφαση του κράτους; 9. Θα παραμείνει η κλήρωση ως η μορφή επίλυσης αδιεξόδων στην Ομόσπονδη Κύπρο; 10. Αποδέχεται μόνιμη παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπό τη μορφή «κριτηρίων για το περιουσιακό», που θα απαγορεύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων να ανακτήσουν τις περιουσίες τους; 11. Συζητά την επιστροφή της Μόρφου υπό οποιανδήποτε άλλη μορφή διοίκησης πέραν της ε/κ διοίκησης; 12. Συζητά την παραμονή εποίκων στη Μόρφου μετά τη λύση; 13. Έχει αποδεχθεί την κατάργηση της αυτοδίκαιης αποκατάστασης των προσφύγων και όλες οι κατεχόμενες περιουσίες θα υπόκεινται στην κρίση της επιτροπής περιουσιών; 14. Έχει αποδεχθεί ότι μετά τη λύση οι πρόσφυγες που θα προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ για τις περιουσίες τους, θα προσφεύγουν εναντίον του κράτους και όχι εναντίον της Τουρκίας; 15. Αποδέχεται ότι θεμελιώδη και σημαντικά ζητήματα όπως είναι το σύνταγμα και η ΑΟΖ θεωρούνται «τεχνικά ζητήματα» που θα συζητηθούν μετά τη λύση;

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της καλεί τον Πρόεδρο να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και διορθωτικών μέτρων. «Αποτελεί απαράδεκτη προχειρότητα, στο πλαίσιο ενός δείπνου και χωρίς να διασφαλιστούν βασικά θέματα, για την επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, να γίνονται εκ των υστέρων “ενέργειες” οι οποίες φαίνεται να μη αποδίδουν τα αναμενόμενα», αναφέρει η ΕΔΕΚ και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής δεν έχει διασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη κατά τρόπο επίσημο και σαφή, η ημερήσια διάταξη, αλλά ούτε και η παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εάν στο εναπομείναν χρονικό διάστημα δεν ξεκαθαρίσουν ή αποσαφηνιστούν αυτά τα θέματα και γίνει η διάσκεψη, ανεξάρτητα από το τελικό της αποτέλεσμα, η Τουρκία θα έχει σημειώσει ακόμα μια σημαντική επιτυχία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει διολισθήσει σε επίπεδο κοινότητας». Η ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του «να επαναξιολογήσουν το συντομότερο την κατάσταση και να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων και διορθωτικών μέτρων». Η ΕΔΕΚ, είπε, θα προσφέρει κάθε δυνατή συνδρομή σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, άμεσα ή έμμεσα, να συμβάλει στην υποβάθμιση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αβέρωφ κατά κρατικού καναλιού και αναφορά σε «μαύρη προπαγάνδα»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας τις έντονες φωνές στο εσωτερικό μέτωπο για τους χειρισμούς του ΠτΔ, που αφορούν κυρίως τη σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη, αναφέρθηκε και στο ΡΙΚ. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στον προχθεσινό τίτλο του κεντρικού ειδήσεων του ΡΙΚ «Τα κόμματα πυρ ομαδόν κατά του Προέδρου Αναστασιάδη», λέγοντας πως κάποιος που θα έβλεπε τον τίτλο δικαιολογημένα να έβγαζε το συμπέρασμα  ότι ο ΔΗΣΥ αλλά και όλα τα κόμματα είναι ενάντια στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, από τον κρατικό μανδύα και από ένα κρατικό ίδρυμα που πρέπει να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, οι οποιοιδήποτε να χρησιμοποιούν τα λεφτά των φορολογουμένων για να κάνουν καθημερινά «μαύρη προπαγάνδα», όπως είπε. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως για πρώτη φορά από το 1960 υπάρχει η θέση της άλλης πλευράς πως συζητεί το θέμα της συνθήκης εγγυήσεων. 
Πρόσθεσε, πως μπορεί και σε προηγούμενες φάσεις του Κυπριακού να τέθηκε εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας το θέμα της συνθήκης εγγυήσεων του ’60, αλλά ουδέποτε –όπως είπε– στο παρελθόν, η άλλη πλευρά, δεχόταν καν τη συζήτηση επί του θέματος.

Θεοχάρους: Στρατιωτικοί να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή της σε στρατόπεδα της Ε.Φ. και αναφερόμενη στη Διεθνή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, υπέβαλε εισήγηση, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο της Ασφάλειας: «Εμείς είμαστε κοντά στο στρατευμένο τμήμα του λαού μας και θα συμπαρασταθούμε σε αυτούς με όλες μας τις δυνάμεις και αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχει μια ομάδα επιτελών, αξιωματικών της Ε.Φ. που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συζητήσεις που θα γίνουν στη Γενεύη, όσον αφορά στα ζητήματα της Ασφάλειας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας και είναι καλό να το σκεφθεί η διαπραγματευτική ομάδα, διαφορετικά δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολλά περιθώρια να έχουμε καλά αποτελέσματα», είπε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.  

Πηγή: Φιλελεύθερος