Ερωτηματικά για τη νομιμότητα της Τρόικας

Αιχμές στην Ευρωζώνη και τα κράτη μέλη για έλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της Τρόικας, το ρόλο που έπαιξε στην επιβολή μέτρων, αλλα και στο γεγονός ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν εμπόδισε την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ούτε την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες, ασκείται στο προσχέδιο της έκθεσης της διερευνητικής επιτροπής της Ευρωβουλής.

Το προσχέδιο που υπογράφουν οι εισηγητές Ότμαρ Κάρας (Αυστριακός) και Λιεμ Χοανγκ Νγκονκ (Γάλλος), βασίζεται στα συμπεράσματα της πρώτης ακρόασης που έγινε τον περασμένο μήνα, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις των 18 Ευρωπαίων Αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, στους οποίους είχε κοινοποιηθεί ερωτηματολόγιο στις 26 Νοεμβρίου και προθεσμία να απαντήσουν ένα μήνα.

Στο προσχέδιο που θα λάβει την τελική μορφή το Μάρτιο του 2014, όπου θα κληθεί να πάρει θέση η ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι εισηγητές σημειώνουν το απαράδεκτο επίπεδο της ανεργίας των νέων στα τέσσερα κράτη μέλη που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσαμογής (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος), ενώ επισημαίνεται ιδιαίτερα η ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Σημειώνει ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία (κούρεμα χρέους), ούτε τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη.

Αναφέρει επίσης ότι η εντολή της Τρόικας έχει θεωρηθεί ότι είναι ασαφής και ότι στερείται διαφάνειας και πως λόγω της ad hoc φύσης της, δεν υπήρχε κατάλληλη νομική βάση για τη σύσταση της Τρόικας με βάση το πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης.

Σημειώνει την παραδοχή του Προέδρου του Eurogroup, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το Eurogroup ενέκρινε τις συστάσεις της Τρόικας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές πολιτικές τους επιπτώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ