![]() |
Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές! |
Το γυαλί ράγισε για τους δανειολήπτες. Η απροθυμία που δείχνουν οι τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανείων τους με τη «σιωπηρή» υποστήριξη της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν δεκάδες συμπολίτες μας στην απόφαση να σύρουν τις Τράπεζες στα δικαστήρια.
Μιλώντας στην «24» ο πρόεδρος του Συνδέσμου δανειοληπτών Κώστας Μελάς, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταχωρηθούν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις από δανειολήπτες, οι οποίες κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, έχει σχέση με τις παράνομες κινήσεις των τραπεζών να προχωρούν σε ανατοκισμό των δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πελατών. «‘Υπάρχει παράβαση του νόμου περί ελεύθερων επιτοκίων», υποστηρίζει ο κ. Μελάς.
Το περίφημο Home plan της Λαϊκής
Ο δεύτερος άξονας είναι ο εξαναγκασμός των δανειοληπτών για υπογραφή ασφαλειών επενδυτικών που έχουν σχέση με την τράπεζα. Υπόθεση που θα καταχωρηθεί στο δικαστήριο αναφέρεται σε επενδυτική ασφάλιση με μηναίο ασφάλιστρο το εξωπραγματικό ποσό των €1500 τον μήνα.
Πάρα πολύς κόσμος έχει «χαθεί» σήμερα μετά το κλείσιμο της Λαϊκής στο περίφημο επενδυτικό «Home Plan» που διαφήμιζε τότε με καμάρι η Λαϊκή Τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή ο πελάτης πλήρωσε ένα ασφάλιστρο μηνιαία όπου κάλυπτε και τη δόση του δανείου και την ασφάλεια του δανείου και παράλληλα γινόταν επένδυση του ποσού, ισόβια. Σήμερα, έχουν χάσει και την «επένδυσή» τους και το δάνειο παραμένει απλήρωτο. Σύμφωνα με τον κ. Μελά στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να δίδεται η φθηνή ασφάλεια «term».
Έρχονται αγωγές και για την αύξηση του «περιθωρίου επιτοκίου»
Όλοι θυμόμαστε, ότι κάθε φορά που πηγαίναμε στην τράπεζα για να κάνουμε στεγαστικό δάνειο, ο τραπεζίτης μας ανέφερε ότι το επιτόκιο του δανείου ήταν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ προσθέτοντας το «περιθώριο επιτοκίου», το οποίο η κάθε τράπεζα το όριζε όσο θέλει. Οι τράπεζες, την ώρα οι η ΕΚΤ μείωνε συνεχώς το βασικό επιτόκιο της, προχωρούσαν σε αυξήσεις του περιθωρίου του επιτοκίου και με τον τρόπο αυτό φυσικά κέρδιζαν περισσότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά το «βασικό επιτόκιο» θα έπρεπε να συνδέεται με δείκτες επιτοκίων χαρακτήρα (γενικού και ευρέως προσβασίμου), όπως τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ, το Euribor, αποδόσεις ομολόγων κ.τ.λ. « Έπρεπε να ξέρει ο δανειολήπτης τις λεπτομέρειες ότι τα σταθερά στοιχεία που θα αυξάνουν το επιτόκιο, για να μπορούν να κρίνουν αν είναι σε θέση να ανταποκριθούν».
Ας μην περάσουν οι τράπεζες τα stress test
H δήλωση της ΚΤ ότι αν περνούσε ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα δημιουργούσε πρόβλημα στις τράπεζες να περάσουν stress test, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μελά. «Ας μην τα περάσουν. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών είναι έντονα ενοχλημένος και με τον υπουργό Οικονομικών για τις αναφορές του στο θέμα των αναδιαρθρώσεων, τονίζοντας ότι την καθυστέρηση που υπάρχει την πληρώνουν οι δανειολήπτες.
Τι πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες
α) Οι Δανειολήπτες πρέπει να συνεργάζονται πλήρως με την Τράπεζα και να δίδουν κατά το δυνατόν όλες τις λεπτομέρειες που τους ζητούνται, ούτως ώστε να βοηθήσουν στη δίκαιη και λογική αναδιάρθρωση των δανείων τους.
β) Οι δανειολήπτες που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση πρέπει να πληρώνουν κανονικά σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Οι Δανειολήπτες δικαιούνται:
α) Να ζητούν όπως η επικοινωνία τους με την Τράπεζα γίνεται γραπτώς, εκτός όπου χρειάζεται να γίνονται προφορικές επεξηγήσεις και συνεννοήσεις.
β) Να ζητούν πάντοτε πλήρεις λεπτομέρειες και επεξηγήσεις για τις προτάσεις αναδιαρθρώσεων που θα περιλαμβάνουν 2-3 διαζευκτικές λύσεις σύμφωνα με τις σημερινές οικονομικές τους δυνατότητες. Οι λύσεις αυτές πρέπει να είναι βιώσιμες, μακροχρόνιες και δίκαιες χωρίς να δημιουργούν οικονομικό μειονέκτημα για τον Δανειολήπτη.
Οι Δανειολήπτες προτρέπονται να:
α) Να παραλαμβάνουν και να κρατούν αντίγραφα όλων των εγγράφων που τους αποστέλλουν οι Τράπεζες, αλλά και εκείνων που οι δανειολήπτες αποστέλλουν.
β) Να ζητούν βοήθεια από ειδικούς ή ακόμη και συγγενείς ή φίλους και να ελέγχουν ότι τους λένε οι Τράπεζες. Να καταγγέλλουν τους υπαλλήλους που δεν τους φέρονται καλά ή τους πιέζουν ή τους εκβιάζουν να δεχθούν αυτά που τους προτείνουν, στη διευθέτησή τους.
γ) Να μην υποκύπτουν σε πιέσεις, εκβιασμούς κ.λπ. Επίσης, να μην δέχονται δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις εναντίον τους. Να εμφανίζονται στο δικαστήριο έστω και μόνοι τους και να ζητούν προστασία που σίγουρα θα την έχουν από τα Δικαστήρια.
δ) Να ελέγχουν το οφειλόμενο υπόλοιπο (πρέπει να αφαιρούνται όλες οι υπερχρεώσεις, αλλά και ο παράνομος ανατοκισμός).
Οι Δανειολήπτες δικαιούνται:
α) Να ζητούν ουσιαστική μείωση επιτοκίου ίσου με εκείνο που συμφωνήθηκε. Επίσης δικαιούνται περίοδο χάριτος, αλλά και προτεραιότητα στην εξόφληση κεφαλαίου και μετά των τόκων.
β) Χρόνο μελέτης των δεδομένων και λύσεων που τους προτείνουν μέχρι και 20 μέρες μετά τη γνωστοποίηση της προσφοράς της Τράπεζας. Αν οι Δανειολήπτες δεν συμφωνούν, η Τράπεζα οφείλει να ανταποκριθεί μέσα σε 5 μέρες, εκφράζοντας προθυμία για επανεξέταση άλλων επιλογών.
γ) Να προσφύγουν στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών αν διαφωνούν με τις προτάσεις των Τραπεζών.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 29/6/2014.