Αισιοδοξία Σιαρλή για εταιρικό φόρο

 

Αισιόδοξος αλλά εφικτός είναι ο στόχος της κατάληξης σε ένα Μνημόνιο με την Τρόικα μέχρι το τέλος Ιουλίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ολι Ρεν.
 
Με τη συνάντηση αυτή, όπως είπε ο κ. Σιαρλή, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εργασιών με την Τρόικα, η οποία θα επανέλθει στις 16 Ιουλίου για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο. Ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον εταιρικό φόρο και επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί αδιαπραγμάτευτα ότι της ζητηθεί από την Τρόικα.
 
Οσον αφορά την επιβεβαίωση από πλευράς Ρωσίας του αιτήματος της Κύπρου για διακρατικό δάνειο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η αίτηση έγινε πριν από καιρό και πως η επιβεβαίωση δεν αλλάζει οτιδήποτε στη σημερινή κατάσταση. Σημείωσε πως αν εξασφαλιστεί ρωσικό δάνειο θα συζητηθεί με την Τρόικα για τον τρόπο χειρισμού του.
 
«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Ολι Ρεν ήταν πάρα πολύ βοηθητική, διότι στην ουσία μας δόθηκε η δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε αυτά που είχαμε ακούσει από την ομάδα της Τρόικας, όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν και για το τι αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός που είναι ουσιαστικά η κατάληξη ενός Μνημονίου. Αυτός είναι ο στόχος, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο Μνημόνιο μπροστά μας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας μετά τη συνάντηση.
 
Ο κ. Σιαρλή είπε ότι είναι ένας αισιόδοξος στόχος και, όπως σημείωσε, έχει δοθεί η δέσμευση από πλευράς Ολι Ρεν αλλά και από δικής μας πλευράς για συνεργασία και βοήθεια, ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.
 
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα είναι ένα χαλαρό Μνημόνιο με την Τρόικα, σε σχέση με τα άλλα Μνημόνια που συνομολογήθηκαν με άλλες χώρες, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως το κάθε Μνημόνιο που έχει υπογραφεί είναι διαφορετικό και αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. «Εμείς αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο προκύπτει κυρίως από την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία, στα ελληνικά ομόλογα», και πως το δημοσιονομικό πλαίσιο της Κύπρου πιθανώς να μην χρειαζόταν ένα Μνημόνιο αυτή τη στιγμή. «Επομένως», είπε, «θα πρέπει να είναι ένα ειδικό Μνημόνιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις δύο ιδιαιτερότητες. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα από τα προηγούμενα Μνημόνια», συμπλήρωσε.
 
Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον το Μνημόνιο θα επιφέρει αλλαγή στον εταιρικό φόρο και θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή, ο Βάσος Σιαρλή είπε πως κατά την προσωπική του άποψη το θέμα του φορολογικού συντελεστή δεν θα επηρεαστεί. «Δεν επηρεάστηκε σε καμία άλλη χώρα που έχει υπογράψει Μνημόνιο, πιστεύω ότι δεν θα συμβεί ούτε στην δική μας περίπτωση», είπε.
 
Οσον αφορά τα μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν για εξασφάλιση της οικονομικής βοήθειας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί στο παρόν στάδιο. «Θα πρέπει να περιμένουμε την αξιολόγηση των τεχνοκρατών και όταν επιστρέψουν θα μπούμε στη συζήτηση. Πιστεύουμε ότι κάποια μέτρα είναι απαραίτητα, όμως νομίζω θα ήταν πάρα πολύ παρακινδυνευμένο να αρχίσουμε να λέμε, με προϋποθέσεις, ποια θα μπορούσαν να ήταν αυτά τα μέτρα», είπε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την επιβεβαίωση, από πλευράς ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, του αιτήματος της Κύπρου για διακρατικό δάνειο ύψους 5 δις ευρώ, ο κ. Σιαρλή είπε πως η αίτηση για το ρωσικό δάνειο είχε γίνει προ πολλού, και πως το Υπουργείο ουδέποτε το απέκρυψε. «Είπαμε όμως ότι δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε», είπε ο κ. Σιαρλή προσθέτοντας ότι η επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς ήρθε τώρα και δεν διαφοροποιεί οτιδήποτε ίσχυε μέχρι σήμερα.
 
Ο Βάσος Σιαρλή, απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για το πώς θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση τυχόν θετική απάντηση της Ρωσίας σε σχέση και με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, είπε πως θα μελετηθεί και θα εξεταστούν οι όροι «και δεδομένου ότι έχουμε  ήδη εισέλθει σε μια διαδικασία μαζί με την Τρόικα, τότε θα το συζητήσουμε μαζί τους και μαζί θα αποφασίσουμε τη διαχείριση αυτού του ποσού και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν».
 
Ο κ. Σιαρλή είπε πως αν εξασφαλιστεί διακρατικό δάνειο, η Κυβέρνηση έχει καθήκον να συζητήσει με ανοικτά χαρτιά με την Τρόικα έτσι ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να είναι η καλύτερη για το συμφέρον του τόπου.
 
Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση της Τρόικας για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν υπάρχει η έννοια της συγκατάθεσης καθώς και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η χώρα είχε εξασφαλίσει δύο δάνεια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση βοήθειας από το Μηχανισμό Στήριξης. «Κατά συνέπεια, δεν είναι παράλογο και δεν είναι ασυνήθιστο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να προσφερθεί κάποιος να σου δώσει ένα δάνειο και αν οι όροι είναι ικανοποιητικοί τότε θα πάρεις το δάνειο. Οπωσδήποτε όμως -εφόσον το παίρνεις ως μέρος της διευθέτησης του συνολικού προβλήματος- θα το συζητήσεις μαζί με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι για την εξασφάλιση του μεγάλου δανείου από το EFSF», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των “Financial Times” ότι η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο για δάνειο, ο Βάσος Σιαρλή είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα επί του συγκεκριμένου θέματος.
 
Σε ερώτηση σχετικά με το βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Κυβέρνησης από ημικρατικούς οργανισμούς και αν όντως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας του κράτους, είπε πως εδώ και αρκετό καιρό το κράτος χρηματοδοτεί τις ανάγκες του με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος ανανεώνεται είτε κάθε μήνα είτε κάθε τρεις μήνες. «Η ανάγκη χρηματοδότησης», διευκρίνισε ο Υπουργός, «δεν προκύπτει για κάλυψη δημοσιονομικού ελλείμματος και δεν αυξάνει τον δανεισμό του κράτους, απλώς είναι ανανέωση υφιστάμενου δανεισμού».
 
 Ο κ. Σιαρλή εξήγησε πως με την τελευταία υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, οι τράπεζες που κατείχαν ομόλογα που ανανεώνονται κάθε μήνα ή κάθε τρεις μήνες δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέσω του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μπορέσουν και οι ίδιες να εξασφαλίσουν ρευστότητα. «Κατά συνέπεια, εμείς θα πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση από κάποιους άλλους, οι οποίοι δεν χρειάζεται να τοποθετήσουν αυτά τα ομόλογα, είτε μηνιαία είτε τριμηνιαία, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε και συμπλήρωσε πως έχει εξασφαλιστεί αυτός ο δανεισμός, ο οποίος ανανεώνει υφιστάμενο χρέος, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ρευστότητα του κράτους.
 
Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει η Τρόικα αυτού του είδους το δανεισμό, ο Βάσος Σιαρλή είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι κρίνουν ότι τα χρήματα που βρίσκονται στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι και πρέπει να είναι στη διάθεση του κράτους, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για βραχυπρόθεσμα γραμμάτια.
 
Σε ερώτηση για το πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα του ρωσικού δανείου, το οποίο εξασφαλίστηκε πέρσι, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών και των ελλειμμάτων που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια και για ανανέωση δανείων που είχαν λήξει στο παρελθόν. «Οι ανάγκες του κράτους αυτή τη στιγμή δεν είναι ανάγκες που προέκυψαν γιατί το κράτος χρειάζεται να καλύψει ελλείμματα, είναι απλώς για να εξοφλήσει κάποιες υφιστάμενες υποχρεώσεις του ίδιου μεγέθους και του ίδιου ποσού», είπε.
 
Κληθείς να αναφερθεί στην τακτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η Κύπρος δεν θα δεχθεί όλα όσα πει η Τρόικα στις διαπραγματεύσεις, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ο Πρόεδρος έδωσε ένα πολύ σωστό μήνυμα. «Οταν κάποιος έρθει να σου δώσει ένα δάνειο συνήθως υποβάλλει και τους όρους του και συνήθως γίνεται διαπραγμάτευση των όρων όταν σου προσφέρεται ένα δάνειο. Αυτό ακριβώς θα πράξουμε και εμείς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», είπε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η σύναψη του Μνημονίου μέχρι το τέλος Ιουλίου. «Όλα τα διαδικαστικά που χρειάζεται να γίνουν μέχρι την ημερομηνία αυτή θα έχουν γίνει και έτσι δεν αναμένεται να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ρευστότητας», είπε.
 
Ο κ. Σιαρλή είπε πως σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από πλευράς Τρόικας, αυτό μπορεί να γίνει και μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Από τη στιγμή που δεσμευόμαστε ότι δεχόμαστε να γίνουν οι οποιεσδήποτε εις βάθος εργασίες για να διαπιστωθούν και να εξασφαλιστούν κάποιες βεβαιώσεις που χρειάζεται η Τρόικα, αυτό δεν σταματά τη συμπλήρωση και την υλοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας, κατέληξε στις δηλώσεις του.