Εσκεμμένες φωτιές στην κυπριακή ύπαιθρο

{loadposition ba_textlink}

Καμίνι η Κύπρος την εβδομάδα που μας πέρασε. Ενώ ο Αύγουστος μας μπήκε «δυναμικά», ο Ιούλιος μας έκαψε καθώς οι πυρκαγιές ήταν συχνό φαινόμενό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η μισή περίπου Ελλάδα καιγόταν ενώ η Κύπρος αντιμετώπισε σχετικά μικρές και σύντομες φωτιές. Φωτιές τις οποίες βοηθούσαν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Συχνές οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο

Οι κάτοικοι της υπαίθρου βιώνουν κάθε χρόνο την καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές, καθώς πολλές από τις φωτιές γίνονται εσκεμμένα. Σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων στην «24», γεωργοί που έχουν σπαρμένα χωράφια από κριθάρι και σιτάρι κάθε χρόνο μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου βάζουν τις φωτιές οι ίδιοι για να κάψουν την «ποκαλάμη» που αφήνει πίσω του το θέρος. Οι γεωργοί όταν οργώνουν τα χωράφια τους μετά το θέρος, τα υπολείμματα των κριθαριών και των σιταριών δημιουργούν μπάλες ανάμεσα στα ηνία των γεωργικών τους μηχανημάτων με αποτέλεσμα να κάνουν το έργο τους δυσκολότερο. Έτσι μια εύκολη λύση είναι το κάψιμο τους. Κάψιμο το οποίο πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο παρακείμενες οικίες και περιουσίες. Όπως περιέγραψε κάτοικος της περιοχής της δυτικής Λευκωσίας στην «24», ένας εύκολος τρόπος είναι να βάζουν σπίρτο μέσα σε τσιγάρο. Ο επίδοξος «εμπρηστής» ανάβει το τσιγάρο και το πετάει μέσα στο χωράφι. Όταν η «καύτρα» του τσιγάρου φτάσει στην μύτη του σπίρτου, το σπίρτο κάνει την αναμενόμενη ανάφλεξη με αποτέλεσμα να «σιγουρευτεί» η φωτιά στο χωράφι. Έτσι δίνεται στο άτομο ο απαραίτητος χρόνος να φύγει από την σκηνή χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ακόμη, πολλές είναι και οι φορές όπου ξεκινούν την φωτιά σε διπλανά χωράφια, ούτως ώστε να μην κινήσουν υποψίες ή να προδοθούν. Για να μην γίνουμε εντελώς ισοπεδωτικοί, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν είναι όλοι οι γεωργοί που χρησιμοποιούν αυτή την καταστροφική μέθοδο.

Άμεση η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, με την άμεση αντίδρασή της, προλαβαίνει να ελέγξει τις πυρκαγιές πριν εξαπλωθούν και απειλήσουν περιουσίες ή ακόμη και ζωές. Το έργο της Πυροσβεστικής όμως μπορεί να γίνει ακόμα ευκολότερο, όταν οι πολίτες ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία έγκαιρα, μόλις αντιληφθούν καπνό ή φωτιά. Πέραν όμως της άμεσης ενημέρωσης για την ύπαρξη πυρκαγιών, το κοινό οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό στο να μην ξεκινούν οι ίδιοι τις φωτιές. Το καψάλισμα ξερών χόρτων ή κλαδιών, εκτός από απαγορευμένο, είναι και άκρως επίφοβο για πρόκληση πυρκαγιάς, όταν αυτό δεν γίνεται με προσοχή.

Οι αριθμοί όπου μπορεί να καλέσει το κοινό για να αναφέρει την ύπαρξη φωτιάς ή καπνού είναι το 112 και το 1407.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://www.newspaper.com.cy