Εστιατόρια στην Κύπρο πληρώνουν ρεύμα μέχρι και €20,000 τον μήνα

Σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ενέργειας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι χώροι εστίασης. Από την μία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές τους ματοκυλίζοντας το κόστος ηλεκτρισμού στους πελάτες από την άλλη όμως ενδεχομένως να χάσουν την πελατεία τους εξαιτίας των αυξήσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Κρίς Χριστοδούλου Πρόεδρος της ΣΕΠΑΕΚ είπε ότι η εστίαση τα τελευταία τρία χρόνια βιώνει τεράστιες συμπληγάδες αρχής γενομένης με την πανδημία που έπληξε τον κλάδο σε τεράστιο βαθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγο πληθωριστικών πιέσεων, με τις επισκέψεις σε χώρους εστίασης να μπαίνουν σε δευτερεύων κατηγορία.

Ο κ. Χριστοδούλου προειδοποίησε ότι το κόστος της ενέργειας θα είναι η χαριστική βολή για την εστίαση. Σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι και σήμερα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν διπλασιαστεί. Τονίζεται ότι τα εστιατόρια και οι χώροι εστίασης που έχουν μεγάλο λογαριασμό ρεύματος τιμολογούνται με τον μήνα.

“Λογαριασμοί εστιατορίων της τάξης των €12,000 – €20,000 τον μήνα. Αντιλαμβάνομαι υπάρχουν κάποιοι χώροι που μπορεί να επικεντρωθεί η πολιτεία και υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες προϊόντων ή και αυξημένο κόστος παραγωγής που δεν μπορεί να επικεντρωθεί. Μιλούμε για την ενέργεια. Η ενέργεια στην Κύπρο ελέγχεται στο 100% από την Κυβέρνηση.”

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η πολιτεία έχει ευθύνη για τρείς λόγους:

Πρώτος λόγος, οι ρύποι οι οποίοι έχουν αυξηθεί στα 200 εκατομμύρια χρονιαία καθώς το κράτος δεν μερίμνησε να αντικαταστήσει το μαζούτ που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη, τόνισε. Με αποτέλεσμα αυτό το κόστος να πρέπει να απορριφθεί από την κυπριακή οικονομία.

Δεύτερος λόγος σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εξήγησε ότι παρατηρείται μια μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή τους.

“Ένα εστιατόριο, μια επιχείρηση, ένα εργοστάσιο μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στον χώρο τους. όμως επειδή οι χώροι εστίασης βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα ή εμπορικούς δρόμους που δεν είναι δυνατόν να γειτνιάζει κενό χωράφι για να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά.”

Ο τρίτος λόγος εξήγησε είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της ανταγωνιστικής αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αιτήματα και Εισηγήσεις

Ο Σύνδεσμος μελέτησε και ανέπτυξε σε δυο κεφάλαια τα αιτήματα και τις εισηγήσεις τους. Το πρώτο κεφάλαιο ζητεί όπως επιτραπεί να γίνει virtual net billing, δηλαδή εάν κάποιος επιχειρηματίας έχει περισσότερους από έναν χώρο εστίασης ή και ένα χώρο να του επιτραπεί να επιλέξει τον χώρο που θα του υποδείξει η κυβέρνηση ότι δικαιούται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά.

Το δεύτερο αίτημα ΣΕΠΑΕΚ είναι όπως άμεσα μειωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στο 50% καθώς η αύξηση που έχει γίνει από τις αρχές του 2022 μέχρι και σήμερα είναι διπλάσια. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου κάτι παρόμοιο έχει γίνει και στην Ελλάδα αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

πηγή: alphanews.live