Έστησε στον τοίχο Χριστόφια και Δημητριαδη – Αποκαλύψεις Σοκ

Ο κ. Ορφανιδης άφησε τα “καλύτερα” για το τέλος της κατάθεσης του στην Ερευνητική Επιτροπή. Τα σημαντικά σημεία της τετράωρης κατάθεσης του.

Το κούρεμα έκλεισε πριν τις εκλογές

Ο κ. Ορφανίδης είπε οτι έγγραφο του Ολλανδικού ΥΠΟΙΚ προς το eurogroup της 21ης Ιανουαρίου αναφέρει οτι η ανάλυση για την χρηματοδότηση έφτασε στο τέλος. Επίσης, ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε τηλεοπτική ομιλία του είπε οτι δεχόμαστε πιέσεις για συνεισφορά των καταθετων. Τέλος έγγραφο της ΕΕ της 11ης Φεβρουαρίου κωδικοποιούσε την μορφή του κουρέματος.

Το τηλεφώνημα στον Σιαρλή 

Ο κ. Ορφανιδης είπε οτι τον Απρίλιο του 2012 οι τράπεζες είχαν ανάγκες 2δις ευρώ και η κυβέρνηση 7-8δις ευρώ. Αναζήτηση με τρόπος να φουσκώνουν τα νούμερα και μέσω δημοσιεύματος αρχές Ιουλίου ανέφεραν ανάγκες 10δις ευρώ. Αμέσως επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Οικονομικων Βάσο Σιαρλή όπου του είπα ” τι κάνετε; Το ΔΝΤ θα κρίνει το χρέος μη βιώσιμο”. Η απάντηση Σιαρλή ήταν με παράπονο οτι: η ΚΤ μιλάει απευθείας με το κόμμα” 

Η Pimco η A&M και η προπαγάνδα Κυβέρνηση-ΑΚΕΛ και ΚΤ

Ο κ. Ορφανίδης είπε οτι η Pimco με το που άλλαξε την μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε, φουσκωσε τις τραπεζικές ανάγκες. Η μεθοδολογία αλλαγές μετά απο τις προτροπές της ΚΤ. Ουσιαστικά ο κ. Ορφανιδης μίλησε για μια οργανωμένη κίνηση για να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα. Είπε οτι η ίδια η Κεντρική Τραπεζα είχε βάλει στόχο την Τράπεζα Κύπρου. Την εκθεση της A&M που εκανε αναφορες και για τον εποπτικό ρόλο του την χαρακτήρισε κατευθυνόμενη. Ούτε λίγο, ούτε πολυ έκανε λόγο για καταστροφή της οικονομιας και των τραπεζών επειδή ανέλαβε την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ. Απο τα πυρά του δεν γλίτωσε ο Χαριλαος Σταυράκης, του οποίου οι ενέργειες ήταν ζημιογόνες,  

“Μια γενια πίσω”

Ο κ. Ορφανιδης υποστήριξε οτι η καθυστέρηση της υπογραφής του μνημονίου οδήγησε την Κύπρο μια γενιά πίσω. Μια λίστα είπε οτι την ίδια ημέρα που υπέβαλε η Κύπρος αίτημα το έκανε και η Ισπανία. Έπρεπε ισχυρίστηκε ουσιαστικά να κλεισει το μνημονιο την ίδια ημέρα με την Ισπανία. Τόνισε οτι είχαμε την ευκαιρία να μην πάμε σε μνημόνιο εάν περνάμε μέτρα τον Μάιο του 2012. Αποκάλυψε συνάντηση της ΕΚΤ με τον κ. Σιαρλή που τους υποσχέθηκε οτι σε 4 εβδομάδες θα εφαρμοζόταν τα μέτρα. Τελικά δεν έγινε τίποτε και ο πρόεδρος Χριστόφιας τότε είχε μιλήσει για τους μανταρινους του ΥΠΟΙΚ. Χάθηκε μια ευκαιρία να αγόραζε και πάλι τα ομόλογα η ΕΚΤ και έτσι να σωζαμε την Λαϊκή.

Η κατρακύλα ξεκίνησε με τον Χριστοφια

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανιδη «Από το Μάρτιο του 2008 είναι ότι είχαμε μία πολιτική ανατροπή της φιλοσοφίας της οικονομικής πολικής, εξαιτίας των αποφάσεων της προηγούμενη κυβέρνησης. Κινδύνευε τότε η οικονομία από μία φούσκα ακινήτων. Ωστόσο, ξέφυγαν οι δαπάνες της κυβέρνησης Χριστόφιας. Με το 2008 παρουσιάστηκε το χειρότερο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ξεκινήσαμε με αστόχευτο τρόπο με το πασχαλινό επίδομα όταν δεν χρειαζόταν ο τόπος. Υπήρξαν αλόγιστες δαπάνες. Τόνισε οτι τότε η ΚΤ είχε προειδοποιήσει και χαρακριστικα είπε οτι ο Χριστόφιας δεν του έδωσε ούτε 5 λεπτά χρόνο. Έστειλα πολλές επιστολές αλλά δεν πήρα απάντηση. Και εδώ εξέφρασε και το παράπονο του: «Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω την τότε κυβέρνηση για την επερχόμενη κρίση στα δημοσιονομικά και στο τραπεζικό σύστημα. Ομολογώ ευθύνομαι».

Πολιτικές Παρεμβάσεις 

Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις αντιδεοντολογικές από τη μεριά της κυβέρνησης από την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον τότε ΥΠΟΙΚ Χαρίλαο Σταυράκη το Μάρτιο του 2008. Στη συνάντηση είχε παρευρεθεί ο ΓΔ ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης και ο ανώτερος διευθυντής της ΚΤ. 

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ο τότε ΥΠΟΙΚ, Χαρίλαος Σταυράκης του ζήτησε να μην κάνει δηλώσεις η ΚΤ που αντιβαίνουν της πολιτικής της κυβέρνησης. Ζήτησε επίσης να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της ΚΤ για να αυξήσει τη ρευστότητα της. «Εξηγήσαμε ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό η ΚΤ να πάρει τη θέση της κυβέρνησης διότι θα έπρεπε να δώσει ανεξάρτητα την άποψη της και αυτή η πρακτική θα βοηθούσε την κυβέρνηση». 

«Κι αυτές οι αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν. Εξήγησα ότι η επικοινωνιακή πολιτική της ΚΤ δεν πρέπει να εξυπηρετεί την οποιαδήποτε κυβέρνηση», είπε. 

Πρόσθεσε ότι υπήρξε παρέμβαση για προώθηση οικονομικών συμφερόντων από το ΥΠΟΙΚ. «Τότε είχα και την πρώτη και τελευταία συνάντηση με τον σύμβουλο της ΚΤ Ανδρέας Κλείτου ο οποίος μου είχε ζητήσει αυτό που είχε ζητήσει πριν λίγη ώρα ο Σταυράκης». 

Επίσης, είπε, ότι είχαν γίνει παρεμβάσεις για τον Α. Βγενόπουλο για τη MIG η οποία ήθελε τον έλεγχο της Λαϊκής. «Μετά από εξέταση του θέματος το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε από πλευράς ΚΤ», σημείωσε.