Έτοιμοι να πάρουν τον Δήμο Λευκωσίας στα δικαστήρια!

{loadposition ba_textlink}

Νομικά μέτρα κατά του Δήμου Λευκωσίας ετοιμάζονται να λάβουν νυν και πρώην υπαλλήλοι του. Αιτία γι ́ αυτή την εξέλιξη είναι η καταπάτηση γραπτών συμφωνιών που έχουν γίνει σε σχέση με εργατικά δικαιώματά τους και ειδικότερα με το Ταμείο Προνοίας τους. Οι αντιδρούντες, που είναι πέραν των 50 ατόμων όπως έγκαιρα πληροφορείται η «24», υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν σε σχέση με χρήματα για τα οποία δούλεψαν, αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης.

Το 2,4% στο Ταμείο Προνοίας…

Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν νυν και πρώην εργάτες του Δήμου Λευκωσίας έχει να κάνει με την καταπάτηση συμφωνίας που είχε γίνει για τις προσαυξήσεις στους μισθούς τους από το 2007. Οι Δήμοι Μείζονος Λευκωσίας αδυνατώντας να καταβάλουν τις προσαυξήσεις της τάξεως του 2,4% στους μισθούς των εργαζομένων λόγω αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής, συμφώνησαν με τις συντεχνίες που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των υπαλλήλων, όπως το ποσό που αναλογεί να μπει σε ειδικό λογαριασμό και να κατατίθεται σε μηνιαία βάση ως εισφορά στο Ταμείο Προνοίας τους. Στην κατοχή μας έχουμε τα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την εν λόγω συμφωνία, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους ουδέποτε τηρήθηκε. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τους εκπροσώπους των συντεχνιών και των Δρ. Λάζαρο Σαββίδη, πρόεδρο του Κλιμακίου Δήμων Λευκωσίας.

Επένδυση σε μετοχές…

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, στις οποίες -σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον Δήμο- καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν βάσει εγγράφων, η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Προνοίας αποφάσισε να επενδύσει 50.000 ευρώ στην Δήμητρα Επενδυτική. Πρώην υπάλληλοι που αφυπηρέτησαν, λοιπόν, θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί μέρος των συγκεκριμένων μετοχών. Ωστόσο, δεν ειδοποιήθηκαν σχετικά.

Έπρεπε να καλύψει ο Δήμος

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι κακώς η διαχειριστική επιτροπή τους απέκοψε ποσά επικαλούμενη ζημιές που είχε υποστεί το Ταμείο Προνοίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, υπήρξε ειδική συμφωνία με τον Δήμο Λευκωσίας που κατοχύρωνε ότι θα κάλυπτε οποιεσδήποτε ζημιές προέκυπταν στο συγκεκριμένο ταμείο των εργαζομένων.

Νομική οδός

Ήδη νυν και πρώην εργαζόμενοι στον Δήμο Λευκωσίας έχουν πάρει νομικές συμβουλές και θεωρούν ότι έχουν γερή υπόθεση. Αναμένεται, λοιπόν, να κινηθούν μέσω της νομικής οδού, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν αποκλείεται να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο και εργάτες άλλων Δήμων της Μείζονος Λευκωσίας.

Επιστολή-«όπλο»

Η ΠΕΟ και η ΣΕΚ ειδοποίησε γραπτώς τον Δήμαρχο Στροβόλου και πρόεδρο Κλιμακίου Δήμων Λευκωσίας, Λάζαρο Σαββίδη, πως βάσει επιστολής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ημερομηνίας 10/03/2015, θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά που αναλογούν στους νυν και πρώην εργαζόμενους (είτε με εισφορά στο Ταμείο Προνοίας τους, είτε άμεσα εφόσον έχουν αφυπηρετήσει).

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!