Ευαισθητοποίηση πολιτών για χρήση πλαστικής σακούλας

{loadposition ba_textlink}

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση της πλαστικής σακούλας, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης διοργάνωσε σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης στη Λευκωσία.

Το Ινστιτούτο, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έστησε περίπτερο με ενημερωτικό υλικό στην αρχή της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, μοιράζοντας παράλληλα επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες στους πολίτες για τα καθημερινά τους ψώνια.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΔΗΣΥ Δρ Μαρία Δόδου είπε πως η εκστρατεία με τίτλο “Πες όχι στην πλαστική σακούλα” έχει στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Όπως είπε, οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία αλλά και την παγκόσμια οικονομία καθώς, σύμφωνα με την ΕΕ, γύρω στα 740 εκ. το χρόνο μπορούν να εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Η Δρ Δόδου σημείωσε πως η Κύπρος θα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη χρήση πλαστικών σακουλιών. Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα ως χώρα για επίτευξη του στόχου των 90 πλαστικών σακουλιών ανά άτομο το έτος μέχρι το 2018 και 40 σακουλιών ανά άτομο μέχρι το 2025.

Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος κατέχει τη 15η θέση στην ΕΕ στη χρήση πλαστικής σακούλας με 125 σακούλες ανά άτομο το χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στο σύνολο της Ενωσης είναι 200 σακούλες.

Η Δρ. Δόδου είπε πως το θέμα είναι ωστόσο κατ` εξοχήν περιβαλλοντικό, καθώς η κάθε πλαστική σακούλα για να αποσυντεθεί χρειάζεται γύρω στα 500 χρόνια, μολύνοντας το περιβάλλον και τις θάλασσες. Όπως σημείωσε, οι θαλάσσιες χελώνες βλέπουν τις πλαστικές σακούλες ως την κύρια τους τροφή, τις μέδουσες, και τις καταπίνουν, με αποτέλεσμα να φράσσεται το πεπτικό τους σύστημα και να οδηγούνται στο θάνατο.

Οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον αφού αποτελούν μεγάλο ποσοστό σκουπιδιών και προκαλούν ρύπανση από την ανεξέλεγκτη απόρριψη τους. Η πρώτη ύλη από την οποία παράγονται είναι κλάσματα πετρελαίου που αποτελούν μη ανανεώσιμο πόρο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές στην ΕΡΕ, 98,6 δις πλαστικές σακούλες τοποθετήθηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά και 8 δις πλαστικές απορρίφθηκαν ως απόβλητα στην Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση σε κρατικό επίπεδο. Σημαντικό βήμα προς τη μείωση των πλαστικών σακουλιών σε όλη την Ευρώπη αποτελεί η πολύ πρόσφατη τροποποίηση της Οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασιών 94/62/ΕΚ που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν σχετικά δραστικά μέτρα όπως χρεώσεις, απαγορεύσεις και ενημερωτικές εκστρατείες.

Η Οδηγία θέτει ως ποσοτικό στόχο τις 90 σακούλες κατά κεφαλή ανά έτος με προθεσμία το 2019 (μείωση 28%) και 40 σακούλες (μείωση 68%) κατά κεφαλή ανά έτος με προθεσμία το 2025 ή/και υποχρεωτική χρέωση σακουλιών με προθεσμία εφαρμογής το 2018.

Πηγή: KYΠΕ