Ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει συνεργασία ΠΚ και κρατικών νοσηλευτηρίων, λέει ο Υπ. Υγείας

Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από τρίωρη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για το θέμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και την διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η συζήτηση έγινε μέσα σε έντονο κλίμα με τον εκπρόσωπο ιατρών του Μακάρειου Νοσοκομείου Σταύρο Σταύρου να κάνει λόγο για “ανεπάρκεια του ΠΚ να εκπαιδεύει ιατρούς αφού δεν έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για ανατομία, δεν έχει καθηγητές, έδρες έστω και δευτέρου επιπέδου”.

Τον κ. Σταύρου αντέκρουσε εκπρόσωπος των φοιτητών Ιατρικής του ΠΚ, ο Νικόλας Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι το επίπεδο της προκλινικής τους εκπαίδευσης στο ΠΚ βασίστηκε στον σχεδιασμό μιας καταξιωμένης διεθνούς επιτροπής, που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό συνυφασμένο με τις σύγχρονες επιταγές της ιατρικής επιστήμης.

Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, συνέχισε ο φοιτητής Κωνσταντίνου, είναι η μετάβαση από τα προκλινικά στα κλινικά έτη, που προϋποθέτει την ύπαρξη πανεπιστημιακού νοσοκομείου. “Οι δύο βασικές συνιστώσες για ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο είναι πρώτον η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών με την παρουσία ακαδημαϊκών ιατρών και δεύτερον η ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας”, σημείωσε.

Στην Επιτροπή τονίστηκε από διάφορους εκπροσώπους οργανωμένων επαγγελματιών υγείας ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ που δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι υπάρχουν υφιστάμενα μοντέλα και πρότυπα πανεπιστημιακών νοσοκομείων στο εξωτερικό, τα οποία μπορούν να ακολουθηθούν.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το ζήτημα της σύζευξης του κρατικού Πανεπιστημίου με τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Πολιτεία από της ιδρύσεως της Ιατρικής Σχολής. Δυστυχώς, σημείωσε, η Πολιτεία δεν ενήργησε εγκαίρως προκειμένου να θεσμοθετηθούν εκείνοι οι νόμοι που θα επέτρεπαν την συνεργασία αυτών των δύο ιδρυμάτων.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, και ενόψει του γεγονότος ότι οι φοιτητές έφθασαν πλέον στο τέταρτο έτος των σπουδών τους ,το οποίο επιβάλλει την κλινική έκθεση των φοιτητών έπρεπε να ενεργήσουμε ταχέως προκειμένου να επιτραπεί με ένα εύσχημο τρόπο η εισαγωγή των φοιτητών μας με τους καθηγητές τους στα κρατικά νοσηλευτήρια αφενός και αφετέρου η παροχή δυνατότητας ερευνητικού έργου τόσο στους γιατρούς μας όσο και δια της πρόσβασης προς τους καθηγητές της Ιατρικής στους ασθενείς μας.

“Ζήτημα το οποίο προέκυψε ως σημείο τριβής αποτελεί μια κλινική από τις 25 τόσες οι οποίες θα φιλοξενούν φοιτητές όπου υπάρχει καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο ίδιο δηλαδή επίπεδο που υπάρχει διευθυντής νοσοκομειακής κλινικής. Εκείνο το σημείο φαίνεται ότι αποτελεί σημείο τριβής αφού εγκυμονεί τον κίνδυνο διαρχίας όπως ισχυρίζονται κάποιοι και θεωρώ ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε δηλαδή με την απάμβλυνση αυτού του θέματος να μπορέσουμε να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα που είναι η ευημερία και οι καλές συνθήκες έκθεσης κλινικών έργων των φοιτητών του Πανεπιστημίου σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που αποτελεί την ναυαρχίδα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Κι αυτό, είπε, προκειμένου να αποκομίσουν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες αφενός και αφετέρου την διάδραση μεταξύ του Πανεπιστημίου και των δημοσίων νοσηλευτηρίων επ ’ ωφελία των Κύπριων ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας”, συμπλήρωσε.

Το μήνυμα, είπε, που πήραμε σήμερα ξεκάθαρα ήταν από τα λεγόμενα ενός φοιτητή της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ του Νικόλα Κωνσταντίνου ο οποίος μας έβαλε όλους στις θέσεις μας, μας ανάγκασε να σκύψουμε το κεφάλι για να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.

“Κι εγώ από αυτή την συνάντηση πήρα το μήνυμα ‘αφήστε το παλιό και εστιάστε στο καινούργιο και στο μέλλον’. Είναι υποχρέωση μας να εργαστούμε για αυτήν την γενιά, δεν είναι υποχρέωση μας να εργαστούμε για την συντήρηση κάποιων παγιωμένων αντιλήψεων, οι οποίες αποκλείουν την εξέλιξη και αναβάθμιση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε”, σημείωσε.

Ο Υπουργός χαιρέτισε την συνεισφορά των δύο συντεχνιών της ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ που όπως σημείωσε, υπήρξε ιδιαίτερα βοηθητική.

“Εύχομαι και ελπίζω ότι την Δευτέρα θα καταλήξουμε σε μια τροποποίηση του πλαισίου συνεργασίας, η οποία θα επιτρέψει την δίχως κωλύματα λειτουργία και εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και την συνεργασία του διδακτικού προσωπικού του ΠΚ με την έκθεση των δικών μας γιατρών στο ερευνητικό έργο και στα διάφορα κονδύλια που διαθέτει το ΠΚ επ ΄ωφελία και των δικών μας λειτουργών”, είπε.

Υπάρχει κόσμος στα δημόσια νοσηλευτήρια, συνέχισε, που δεν αποδέχεται την αρχή της σύζευξης ΠΚ και κρατικών νοσηλευτηρίων. Αυτό αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, δεν είναι θέμα που πρέπει να αφεθεί να αποφασιστεί σε εκείνο το επίπεδο αλλά είναι θέμα που πρέπει να υποβληθεί στην Βουλή και να νομοθετήσει η Βουλή.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχουν κινήσεις από διάφορες πλευρές για να ενισχυθεί η προσπάθεια ολοκλήρωσης αυτού του νομοσχεδίου. “Η μια είναι από τις ίδιες τις συντεχνίες, έχει αρχίσει μια προσπάθεια από την ΠΑΣΥΚΙ για να συνδράμει στην σύνταξη του νομοσχεδίου και η άλλη είναι η προσπάθεια που κάνει το ΠΚ μέσω της δημιουργίας μιας διεθνούς επιτροπής σύνταξης αυτού του νομοσχεδίου από διεθνείς προσωπικότητες κυρίως Κυπρίους που βρίσκονται σε πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού. Ο δικός μας ρόλος είναι να συλλέξουμε όλο αυτό το υλικό που θα μας διαθέσουν οι υπόλοιποι και να καταλήξουμε προκειμένου να εφοδιάσουμε την Βουλή με ένα νομοσχέδιο που θα είναι λειτουργικό”.

Ερωτηθείς ανέφερε, ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως δεν υπάρχει ιατρική σχολή σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου γίνεται η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών της ιατρικής. Οφείλουμε, έχουμε υποχρέωση να βρούμε λύση, τόνισε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι “ακούσαμε και σήμερα και από τον Υπουργό και από τις συντεχνίες και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι την Δευτέρα προσέρχονται σε διάλογο με θετική διάθεση προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις. Αυτό βέβαια έπρεπε να είχε προηγηθεί των επεισοδίων που είδαμε να συμβαίνουν στο Μακάρειο Νοσοκομείο γιατί η έλλειψη διαλόγου προκάλεσε την αντίδραση των γιατρών”.

Ζητούμε, συνέχισε, άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου γιατί δεν είναι αρκετό να μπαίνουν συμφωνίες και να υπογράφονται μνημόνια πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να καλύπτει τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής.

“Είναι απαραίτητη η συνεργασία ΠΚ και δημοσίων νοσηλευτηρίων. Επ ουδενί είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε την Ιατρική Σχολή σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και είναι κάτι που ξεκαθαρίσαμε και στον Υπουργό σήμερα και χαίρομαι να πω ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί μας”, πρόσθεσε.

Σημαντικό για εμάς επίσης, σημείωσε, είναι η ψυχολογία των ασθενών. “Οταν γίνεται ένας έντονος διάλογος μεταξύ επιστημόνων αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που θυματοποιούνται στο τέλος της ημέρας είναι οι ασθενείς στους οποίους σπέρνουν αμφιβολίες ως προς την νοσηλεία την οποία λαμβάνουν κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε. Γι αυτό και θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις γρήγορα και ουσιαστικές”, συμπλήρωσε.

Υπάρχει, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, ένα θέμα ψαλίδας απολαβών Πανεπιστημιακών και γιατρών. “Θεωρώ ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η προσφορά των μεν δεν θα είναι δυσανάλογη προς την ψαλίδα απολαβών που υπάρχει. Είναι ένα θέμα που προκαλεί προστριβές, το έχουμε αντιληφθεί και σήμερα¨, είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, ανέφερε ότι σίγουρα αυτή η κατάσταση επιβαίνει εις βάρος της υγείας των Κυπρίων ασθενών, γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού μας με αυτά τα δεδομένα.

“Ακούσαμε τους 4ετείς φοιτητές που μας ανέφεραν ότι υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα. Οταν οι φοιτητές μας αναφέρουν τέτοιο πράγμα καταλαβαίνετε ποια είναι η κατάσταση. Γι αυτό αυτούς τους φοιτητές είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους παράξει τις καλύτερες συνθήκες με την εκπαίδευση τους γιατί αυτοί θα είναι οι αυριανοί γιατροί κι αυτοί είναι που θα βλέπουν τους ασθενείς και να τους περιθάλπουν”, σημείωσε.

Ο κ. Προκοπίου είπε ότι “μέχρι τα έξι χρόνια από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής έπρεπε ο αριθμός των καθηγητών να ήταν 58, αυτοί που θα προσλαμβάνονταν, δυστυχώς μόνο τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου υπάρχουν αυτή την στιγμή”.

Εκανε επίσης, πρόταση στον Υπουργό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νέα υπό ανέγερση πτέρυγα του νοσοκομείου Λάρνακας ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του έθιξε ένα σημείο που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και το οποίο συζητήθηκε έντονα ενώπιον της Επιτροπής.

“Οσοι περάσαμε από τις Ιατρικές Σχολές γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι δύο βασικές ειδικότητες που αποτελούν τον πυλώνα της άσκησης και της εκπαίδευσης ενός φοιτητή είναι η Παθολογία και η Χειρουργική. Στην Παθολογία και στην Χειρουργική η Ιατρική Σχολή του ΠΚ δεν έχει καθηγητές. Εχει καθηγητές σε άλλες ειδικότητες που μπορώ να πω ότι περισσότερο είναι υπο-ειδικότητες παρά ειδικότητες. Και στην βάση αυτής της λογικής επιχειρείται σήμερα η “εισβολή “ του Πανεπιστημίου στα δημόσια νοσηλευτήρια για να γίνει μαι μορφή διχοτόμησης ουσιαστικά των κλινικών με ένα αβέβαιο καθεστώς με αβέβαιες τις αρμοδιότητες πανεπιστημιακών και των κρατικών γιατρών και στο τέλος της ημέρας που θα οδηγήσει αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε”, σημείωσε.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι “η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο έδωσε πολλές ελπίδες στην κοινωνία μας. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, δυστυχώς οι ερασιτεχνισμοί, η κάλυψη των προνομιούχων από ένα σύστημα που παράγει αυτή την νοοτροπία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε βάρος κυρίως των κυβερνητικών γιατρών”.

Η ουσία, σημείωσε, είναι ότι οι ακαδημαϊκοί δεν ήταν έτοιμοι να καλύψουν σε άψυχο και έμψυχο υλικό τις ανάγκες των πανεπιστημιακών κλινικών ωστόσο προχωρήσαμε πριν πέντε χρόνια στην δημιουργία της Ιατρικής Σχολής χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λοίζου, έθεσε θέμα διαρχίας στην διεύθυνση της παιδοχειρουργικής κλινικής του Μακάρειου, με την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού καθηγητή κι ενός νοσοκομειακού γιατρού. Το ερώτημα είπε, είναι ποιος θα παίρνει αποφάσεις, η καθυστέρηση που θα υπάρχει με την διαιτησία σε περίπτωση διαφωνίας.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Μάριος Λοίζου είπε πως ότι εξαρτάται από το ΓΝΛ στην εκπαίδευση των φοιτητών θα γίνει ομαλά σημειώνοντας ότι το 90% των εκπαιδευτών στο ΓΝΛ προέρχεται από κυβερνητικούς γιατρούς και δύο μόνο λέκτορες του ΠΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ