ΕΒΑ: Στο υψηλό 14,1% παρέμεινε ο δείκτης CET1 των τραπεζών της ΕΕ

Τον αναθεωρημένο Πίνακα Ελέγχου Κινδύνων δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), συνοψίζοντας τους κυριότερους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2017, μέσω ενός συνόλου δεικτών ρίσκου.


Μαζί με τον Πίνακα Κινδύνου, η ΕΒΑ δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα Ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση των κινδύνων που περιλαμβάνει τις απόψεις των τραπεζών και των αναλυτών της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές των κινδύνων μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, η ΕΒΑ αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αν και παρατηρήθηκε, όπως σημειώνει, μια μικρή μείωση του δείκτη της τάξης των 10 μονάδων βάσης, στο 14,1%.

Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την ΕΒΑ, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, η οποία αντισταθμίστηκε, εν μέρει, από την αύξηση των κεφαλαίων (“λοιπά αποθεματικά”).

Εξάλλου, η ΕΒΑ τονίζει ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) διατηρήθηκε το α΄ τρίμηνο του 2017 σε «περιορισμένη πτωτική πορεία», παρουσιάζοντας μείωση κατά 30 μονάδες βάσης, στο 4,8%, κάτι που υποδηλώνει, όπως υπογραμμίζει, ότι οι προσπάθειες των εποπτικών αρχών επιφέρουν καρπούς, αν και σε αργούς ρυθμούς.

Όσον αφορά το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναφέρει ότι το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης κινδύνων κατέδειξε ότι πέραν του 50% των τραπεζών αναμένουν σταθερό επίπεδο προβλέψεων για απομείωση δανείων τους επόμενους 12 μέχρι 18 μήνες, ενώ σχεδόν το 30% αναμένουν μείωση των προβλέψεων.

Οι τράπεζες και οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν επίσης αύξηση της ποιότητας και του όγκου των χορηγιών, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια, σημειώνει.

Αναφορικά με την ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) των τραπεζών, η ΕΒΑ αναφέρει ότι αυτή αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,8% από το χαμηλό επίπεδο του 3,1% που βρισκόταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, οι υψηλότερες αποδόσεις συνέβαλαν στη βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 63,9%.

Επιπλέον, η ΕΒΑ αναφέρει ότι το Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Κινδύνων αντικατοπτρίζει μια αισιόδοξη άποψη των τραπεζών, καθώς και των αναλυτών της αγοράς, για την κερδοφορία του τομέα.

Προσθέτει ότι περίπου το 80% των τραπεζών και των αναλυτών της αγοράς “συμφωνούν” και “συμφωνούν κάπως” ότι η συνολική κερδοφορία θα βελτιωθεί.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην κερδοφορία, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) παραμένει, κατά μέσο όρο, χαμηλότερη από το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE).

Τέλος, η ΕΒΑ τονίζει ότι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε στο 118,1%, έναντι 121,7% το α’ τρίμηνο του 2016 και ο δείκτης εμπράγματων στοιχείων του ενεργητικού αυξήθηκε στο 27,7% (από 25,4% το προηγούμενο έτος).

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν 144,9% τον Δεκέμβριο του 2016, πολύ πάνω από το όριο που καθορίστηκε για το 2017 (80%), υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Πηγή: ΚΥΠΕ