Έβαλαν τεχνητές φωλιές για ανθρωποπούλια σε λίμνη στη Λεμεσό

Οι δύο φωλιές τοποθετήθηκαν περιμετρικά της λίμνης Κατακράτησης Ομβρίων

Με στόχο να συνδράμει στην αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών και τη βιολογική καταπολέμηση τρωκτικών, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας, προχώρησε στην τοποθέτηση δυο φωλιών για ανθρωποπούλια περιμετρικά της λίμνης Κατακράτησης Ομβρίων, στην περιοχή Κάτω Πολεμιδιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής του πολιτικής, το ΣΑΛΑ προχώρησε, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην τοποθέτηση των δύο φωλιών, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του Αναδόχου Συντήρησης του Πρασίνου του Συμβουλίου, Ανδρέα Κρητικού.

1

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα για δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου φωλιών ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών, αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει πως, ο ΣΑΛΑ συνδράμει στην πολιτική της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει και ελέγχει, κάθε χρόνο, πέραν των 200 φωλιών σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Υπενθυμίζεται δε ότι τα ανθρωποπούλια είναι νυκτόβια αρπακτικά πουλιά της οικογένειας των κουκουβαγιών, πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στον άνθρωπο. Ένα ζευγάρι ανθρωποπούλια, μαζί με τους νεοσσούς του, καταναλώνει χιλιάδες αρουραίους και ποντικούς σε έναν χρόνο και αυτό τα καθιστά ως ένα από τα πιο πολύτιμα είδη άγριων πουλιών.

2

Σημειώνεται πως το ανθρωποπούλι αλλά και όλα τα είδη κουκουβαγιών που υπάρχουν στην Κύπρο προστατεύονται αυστηρά από τον νόμο, αν και πολύ συχνά ασυνείδητοι κυνηγοί τα σκοτώνουν.

Φυσικοί εχθροί τους είναι η αλεπού και τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά, όπως γεράκια και αετοί αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός του πουλιού αυτού στην Κύπρο είναι ο άνθρωπος, τονίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ