Έβαζε τις μίζες στον λογαριασμού του αποβιώσαντα πατέρα του!

{loadposition ba_textlink} 

Στην Νομική Υπηρεσία έχει ήδη φτάσει η έρευνα της Ελεγκτικής σε ό,τι αφορά το θέμα της Α΄ φάσης του Αποχετευτικού της Πάφου. Η ελεγκτική εξέτασε με προσοχή τα τέσσερα από τα πέντε συμβόλαια της Α’ φάσης και σύμφωνα με τις πηγές της «24» φαίνεται πως και σε αυτή την περίπτωση είχε στηθεί το ίδιο σκηνικό, αφού υπήρξαν αδικαιολόγητες υπερπληρωμές και χρήματα που δεν έπρεπε να δοθούν.

Αδικαιολόγητες υπερπληρωμές

Οι πληροφορίες μας λένε πως και στην πρώτη φάση υπήρξαν αρκετές χιλιάδες ευρώ σε υπερπληρωμές με τους Συμβούλους Μηχανικούς να εγκρίνουν αδικαιολόγητα ποσά χωρίς οι εργολάβοι να τα δικαιούνται. Χαρακτηριστικό και το γεγονός, σύμφωνα πάντα με αξιόπιστη πηγή της «24», πως εάν ο εργολάβος ζητούσε επιπρόσθετο ποσό από το συμβόλαιό του και ο Σύμβουλος Μηχανικός αρνιόταν να εγκρίνει κάτι περισσότερο που στην ουσία δεν το δικαιούνταν, τότε πήγαιναν αμέσως σε άλλους σύμβουλους μηχανικούς, ώστε αυτοί να εγκρίνουν τις επιπλέον εργασίες. Με λίγα λόγια είχαν και ένα σύμβουλο μηχανικό «καβάντζα». Αυτός σε συνεννόηση με τους εργολάβους περνούσε τις επιπρόσθετες εργασίες χωρίς κανένα πρόβλημα και με το αζημίωτο φυσικά.

Στην ευχέρεια της Νομικής Υπηρεσίας

Πλέον η υπόθεση για την Α’ φάση του αποχετευτικού της Πάφου βρίσκεται ήδη στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και το πορίσματα από την Ελεγκτική Υπηρεσία με την υπόθεση πλέον να εναπόκειται στη Νομική. Όπως μας ανέφεραν είναι στην κρίση της Νομικής Υπηρεσίας πλέον εάν θεωρεί πως με τα στοιχεία που κατέχει θα πρέπει να προχωρήσει σε αστυνομικές έρευνες για τις διαδρομές των χρημάτων. Με τη συνδρομή της ΜΟΚΑΣ, αλλά και τον ανακριτών θα βρεθούν ακριβώς πώς και πού έχουν καταλήξει τα χρήματα, αφού όπως προκύπτει από την έρευνα της Ελεγκτικής δόθηκαν επιπλέον χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται οι εργολάβοι.

Έβαζε τις μίζες στον λογαριασμό του πατέρα του

Οι πληροφορίες λένε και κάτι άλλο. Φαίνεται πως ένας από τους εμπλεκόμενους και μάλιστα ο εγκέφαλος της υπόθεσης ΣΑΠΑ, να έκανε καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό του πάτερα του, ενώ αυτός είχε αποβιώσει τη δεκαετία του 90’. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως είχαν διαφορετικό επίθετο και με τον εμπλεκόμενο να πιστεύει πως κανένας δεν θα τον έπαιρνε είδηση, αφού είχε στη διάθεσή του και τραπεζικό πληρεξούσιο ώστε να δια- χειρίζεται τον λογαριασμό του αποβιώσαντα πατέρα του. Έβαζε τα χρήματα από τις μίζες στον λογαριασμό του πατέρα του και μετά από καιρό αναγκάστηκε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία ώστε να μην φαίνονται τα χρήματα στην Κύπρο.

Ευθύνες στην εποπτική αρχή

Για όλες αυτές τις υπερπληρωμές σίγουρα ευθύνη έχει και η Εποπτική Αρχή του Συμβουλίου, αφού σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα ποσά που εγκρίνονταν, καθώς και για αυτά που προωθούσαν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων. Φυσικά οι εκδοχές σε αυτή την περίπτωση είναι δυο, ή έβλεπαν αυτά που γινόντουσαν και τα εγκρίνανε με τις ευλογίες τους, άρα γνώριζαν το κόλπο ή αμελούσαν και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους όπως έπρεπε. Άρα σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες έρευνες για τον ρόλο που είχε η εποπτική αρχή σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα κονδύλια που ζητούσαν οι εργολάβοι και παράλληλα θα πρέπει και σε αυτούς να ελεγχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 25/1/2015