«Ευέλικτος μεσολαβητής» η Βρετανία, είπε ο Ντάνκαν σε ερώτημα της Βίλιερς για τις εγγυήσεις

Η Βρετανία παραμένει «ευέλικτος μεσολαβητής» στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν σε ερώτημα της βουλευτή Τερέζα Βίλιερς για το μέλλον του καθεστώτος εγγυήσεων.


Η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της ανάγκης κατάργησης των εγγυήσεων, έθεσε το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια συζήτησης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής το εξής ερώτημα στον Υπουργό Ευρώπης: «Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιέζει για τη διατήρηση του ρόλου της ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Θα συμβουλεύσει τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση;»

Ο Άλαν Ντάνκαν απάντησε ότι η Βρετανία «παραμένει ευέλικτη ως μεσολαβητής, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να γίνει προσπάθεια να επέλθει μία ενωμένη Κύπρος».

Ο Υπουργός Ευρώπης συνέχισε στην ίδια απάντηση λέγοντας ότι αυτό που θα παραμείνει ίδιο είναι οι περιοχές κυρίαρχων βάσεων της Βρετανίας. Όπως σημείωσε, αυτές δεν αποτελούν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, εκτός από ένα τμήμα του εδάφους τους που θα μπορούσε να εκχωρηθεί εφόσον συνέβαλε στην επίτευξη λύσης.

Στην αρχή της σύντομης αναφοράς στην Κύπρο, ο σερ Άλαν είχε δηλώσει ότι «μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας τον Ιούλιο έχει αναπόφευκτα επέλθει μία παύση στις όποιες περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναλογιστούν τα πιθανά επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση μελλοντικών εποικοδομητικών συνομιλιών.

Ο βουλευτής των Εργατικών από το Λίβερπουλ Νταν Κάρντεν κάλεσε τον Υπουργό Ευρώπης να συνεχίσει να εργάζεται για την επανένωση τοποθετώντας στην κορυφή τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Εξέφρασε παράλληλα απογοήτευση για την κατάληξη των συνομιλιών, οι οποίες ωστόσο, όπως παρατήρησε, μοιάζουν να πέτυχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο από ποτέ.

Ο Υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι όλοι συμμερίζονται την απογοήτευση για την κατάληξη των συνομιλιών και συμφώνησε ότι αυτή τη φορά οι πλευρές έφτασαν πιο κοντά στη λύση από όσο πιθανώς εδώ και δεκαετίες. «Νομίζω ότι το να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτών των συνομιλιών και ασφαλώς τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παίξουν τον κατάλληλο ρόλο», συμπλήρωσε ο σερ Άλαν.

Ο Υπουργός Ευρώπης είχε επίσης απαντήσει γραπτώς σε ερώτηση της βουλευτή βορείου Λονδίνου των Εργατικών Κάθριν Γουεστ για το ποιες συνομιλίες έχουν γίνει εσχάτως με τα Ηνωμένα Έθνη και με το Υπουργείο Εξωτερικών στην Κύπρο για τις διαπραγματεύσεις.

Ο σερ Άλαν σημείωσε ότι αξιωματούχοι του Foreign Office συζητούν τακτικά με ομολόγους τους από την Κύπρο και από τα Ηνωμένα Έθνη για το πώς μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να εργαστεί προς μία δίκαιη και διαρκή λύση.

«Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να πάρουν χρόνο για αναλογιστούν ήρεμα το αποτέλεσμα των συνομιλιών και εν τω μεταξύ να απέχουν από ρητορική ή ενέργειες που περιορίζουν την πιθανότητα μελλοντικών συνομιλιών για μία λύση. Η (βρετανική) κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να υποστηρίξει μία λύση στην Κύπρο που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους», κατέληγε η απάντηση του Υπουργού Ευρώπης.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ