Ευρωκοινοβούλιο: Χρειάζονται αυστηροί κανόνες για την εξόρυξη σχιστόλιθου


Διαβάστε επίσης γιατί ο Σιαρλή παλεύει μόνος του. Διαβάστε ακόμα γιατί αναμένεται να πληρώσει πρόστιμο η Κυπριακή Κυβέρνηση.


Το ΕΚ παροτρύνει τα κράτη μέλη να επιδείξουν “σύνεση στη συνέχιση της ενασχόλησής τους με αντισυμβατικά ορυκτά καύσιμα έως ότου ολοκληρωθεί η συνεχιζόμενη ανάλυση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου”. 

Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το εάν θα εκμεταλλευτεί τα τυχόν κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που μπορεί να διαθέτει, αναφέρει το ψήφισμα που κατέθεσε η επιτροπή Ενέργειας του ΕΚ, με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα (ΕΕΔ). Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με 492 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 13 αποχές.

Όλες οι δραστηριότητες που αφορούν το σχιστολιθικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου “ρωγμάτωσης”, θα πρέπει να διέπονται από ένα “ισχυρό ρυθμιστικό καθεστώς”. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαδικασίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για την επίτευξη των υψηλότερων προτύπων ασφαλείας, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Το κείμενο αναγνωρίζει ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής, αλλά προσθέτει ότι τα κόστη θα πρέπει να “καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη βιομηχανία” .

Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί, ενώ η ζήτηση θα ανέβει, αυξάνοντας τις εισαγωγές στα περίπου 450 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2035.  Η εξεύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες της ΕΕ καλύπτουν επαρκώς τις διαδικασίες αδειοδότησης και εξόρυξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η προοπτική επέκτασης της εκμετάλλευσης αυτών των μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων απαιτεί και μια εις βάθος ανάλυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τονίζει το κείμενο του ψηφίσματος που κατέθεσε η επιτροπή Περιβάλλοντος με εισηγητή τον Boguslaw Sonik (ΕΛΚ, Πολωνία). Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με 562 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 43 αποχές.

Ύδατα και χρήση χημικών

Ειδικά σχέδια για τη χρήση του νερού θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε “υδραυλική ρωγμάτωση” (“fracking”) ενώ θα πρέπει επίσης να ανακυκλώνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται. Οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν ποιες χημικές ουσίες χρησιμοποιούν, προκειμένου να συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Απόρριψη τροπολογίας για απαγόρευση της μεθόδου υδραυλικής “ρωγμάτωσης”

Με 391 ψήφους κατά και 262 υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε μια τροπολογία, που κατατέθηκε από ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων, με την οποία ζητούσαν από τα κράτη μέλη “να μην αδειοδοτήσουν καμιά νέα δραστηριότητα υδραυλικής ρωγμάτωσης στην ΕΕ”..