Ευρωκοινοβούλιο: Καταγγελία της επίσκεψης Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Επίσης η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ζητά από Σουλτς και Μπαρόζο  να υπερασπιστούν το κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ.

Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αφ ενός παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, καθώς και της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και ρητώς αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ ειδικότερα, ενώ αφ ετέρου  καθίσταται σαφές ότι το μοναδικό κράτος που αναγνωρίζεται στην Κύπρο είναι η Κυπριακή  Δημοκρατία.


Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνικές συνομιλίες Νταβούτογλου με Βενιζέλο και Μπάν

Πρόεδρος: Μετά την αποτυχία της Κοινής Διακύρηξης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για διάλογο

Νέο ατόπημα Ντάουνερ: Είδε τον Νταβούτογλου στην “Πρεσβεια” της Τουρκίας

Νταβούτογλου και Ερογλου τορπίλισαν τις συνομιλίες (vid)

Νέο “ΟΧΙ” Έρογλου για κοινό ανακοινωθέν (vid)

Ντάουνερ: “Όπου και να πάει ο Νταβούτογλου επιδρά θετικά”


Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε επιστολή της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προς άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου είναι παράνομη και  πραγματοποιείται σε κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους ,  η τουρκική πολιτική  δεν συνάδει με την δέουσα υποψηφίου  για ένταξη κράτους. Ταυτοχρόνως, προσθέτει ότι με βάση την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως προϋπόθεση για την ένταξη της στην ΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται ότι είναι θέμα αρχής ο σεβασμός της διεθνούς και ευρωπαϊκής εννόμου τάξεως και ότι τέτοιες τουρκικές συμπεριφορές, που αφορούν στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν δεκτές και ότι o οι συνομιλίες δεν μπορούν να προσφέρουν άλλοθι στην τουρκική κατοχή ενώ  αναμένεται από τους αξιωματούχους και τους θεσμούς της ΕΕ να λάβουν όλες τις απαραίτητες δράσεις και μέτρα για να θέσουν τέλος στην προκλητική τουρκική πολιτική, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη αλληλεγγύη προς ένα κράτος μέλος που τελεί υπό κατοχή.