Το ΕΚ τίμησε το “Dance for Peace”

 

Τους Κύπριους βραβευθέντες πρότεινε ο  Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος απονέμοντας το βραβείο τόνισε πως το εν λόγω συγκρότημα μέσα από την δράση και το έργο του αναδεικνύει την αξία του αμοιβαίου σεβασμού και της συμφιλίωσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η ειρήνη μπορεί και πρέπει να κυριαρχήσει στην Κύπρο. Όπως υπογράμμισε το Dance for Peace χορεύει και τραγουδά για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πανανθρώπινες αξίες και την Ελευθερία.
 
Το “Dance for Peace” ιδρύθηκε το 2001 με κύριο στόχο του την διατήρηση και μετάδοση της κυπριακής παράδοσης αλλά και την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών της παραδοσιακής κυπριακής μουσικής και χορού, που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Στο συγκρότημα συμμετέχουν τόσο Ελληνοκύπριοι, όσο και Τουρκοκύπριοι χορευτές και μουσικοί, αλλά και άτομα που υπηρετούν την κυπριακή παράδοση και πιστεύουν στην ιδέα και την αναγκαιότητα της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, ως το βασικό συστατικό για την επανένωση της Κύπρου μας αλλά και του κυπριακού λαού.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων και οργανώσεων που με τις δράσεις τους επιδεικνύουν εξαιρετική προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της ΕΕ.