Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,35 δις ευρώ για την Κύπρο το 2014-2020

{loadposition ba_textlink}

Διοργανώνονται, στη Λευκωσία και στο Παραλίμνι, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση, από πολίτες και φορείς, των πόρων που είναι διαθέσιμοι από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε, μεταξύ άλλων, πως πως το διάστημα 2014-2020, θα διατεθούν στην Κύπρο ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,35 δις ευρώ, σημειώνοντας πως από αυτό το ποσό, περίπου 950 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

«Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων, και όχι δανείων, και θα χρηματοδοτήσουν δράσεις που στόχο έχουν την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης. Αναφερόμενος εξάλλου στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, που στοχεύει στην κινητοποίηση κονδυλίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ύψους άνω των 300 δις τα επόμενα χρόνια για επενδύσεις στην ΕΕ, είπε ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, μέσα από το σχέδιο αυτό έχουν διοχετευθεί σε επενδύσεις περίπου 100 δις ευρώ.

Ανέφερε ακόμη πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις στην άντληση κονδυλίων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα. Είπε πως, όπως έχει σημειώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, την περίοδο 2007-2013 υπολογίζεται ότι οι κυπριακοί φορείς και οργανισμοί τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατάφεραν να αντλήσουν σχεδόν 200 εκ. ευρώ από τα ανταγωνιστικά.

«Παράλληλα, ο Υπουργός έχει τονίσει πως για την περίοδο 2014-2020 στόχος της Κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει τα 300 εκ ευρώ», σημείωσε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

Είπε πως «αυτός είναι και ο λόγος που προχωράμε στην πραγματοποίηση των σεμιναρίων αυτών», υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε οι Κύπριοι να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που έχουν μέσω αυτών των προγραμμάτων, και θέλουμε να τους δώσουμε όποια εφόδια μπορούμε ώστε να κατεβάσουν ποιοτικές προτάσεις οι οποίες θα ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις προτάσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων και θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, φέρνοντας στη χώρα επιπλέον κονδύλια τα οποία πράγματι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε πως έχει προϋπολογισμό 1,46 δις ευρώ για την επόμενη επταετία και θα δώσει ώθηση στους τομείς του πολιτισμού, των media και της δημιουργίας, που αποτελούν σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Η «Δημιουργική Ευρώπη» αξιοποιεί την πείρα και την επιτυχία των προγραμμάτων «Πολιτισμός» και «MEDIA», που στήριξαν τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα για περισσότερα από 20 χρόνια, ανέφερε ο κ. Μαρκοπουλιώτης. Πρόσθεσε πως περιλαμβάνει το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός», για την υποστήριξη των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων τομέων, καθώς και το υποπρόγραμμα «MEDIA» το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση στον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε, περίπου 2.500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα, 2.000 κινηματογραφικές αίθουσες, 800 ταινίες και 4.500 μεταφράσεις βιβλίων θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Σημειώνεται πως σημείο επαφής του προγράμματος στην Κύπρο είναι τώρα το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τη Διευθύντρια Προγραμματισμού της ΓΔ ΕΠΣΑ, Γεωργία Χριστοφίδου, τον Επικεφαλής του Γραφείου «Δημιουργική Ευρώπη» Κύπρου, Νέναντ Μπογκντάνοβιτς, και το στέλεχος του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού (EACEA), Γιώργο Λογοθέτη.

Η κ. Χριστοφίδου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ και προέβη σε παρουσίαση της Πύλης Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στην ΓΔ ΕΠΣΑ για όποια καθοδήγηση τυχόν χρειαστούν.

Ο κ. Μπογντάνοβιτς ανέλυσε το ρόλο και τις δραστηριότητες του εθνικού σημείου επαφής για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «για το 2016-2017 η πολιτική μας είναι να προσεγγίσουμε τον πολιτιστικό τομέα μέσω τριών διαστάσεων».

Πρόσθεσε πως οι δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί βασίζονται στην κάλυψη διαφόρων γεωγραφικών περιοχών, στην προσέγγιση οργανισμών ανά τομέα και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των οργανισμών, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για να υποβάλουν αιτήσεις.

Υπογράμμισε εξάλλου πως «το ότι είμαστε στη νοτιοανατολική γωνιά της ΕΕ και ταυτόχρονα κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα από τη Μέση Ανατολή είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε», προσθέτοντας πως αυτό «ίσως κάνει τις προτάσεις μας πολύ πιο ελκυστικές», ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία της πολυπολιτισμικότητας της κυπριακής κοινωνίας.

O κ. Λογοθέτης προέβη σε εξειδικευμένη παρουσίαση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον τρόπο αξιολόγησης των προτάσεων που υποβάλλονται, στις διαχειριστικές πτυχές, στη βοήθεια που δίδεται από τον EACEA καθώς και στους οικονομικούς ελέγχους που γίνονται για τα χρήματα που χορηγούνται. Ο κ. Λογοθέτης κάλεσε τους Κύπριους να αξιοποιήσουν τις πολύ καλές ιδέες που έχουν και να υποβάλουν προτάσεις στα προγράμματα της ΕΕ.

Τα άλλα σεμινάρια που έχουν προγραμματιστεί αφορούν τα ανταγωνιστικά προγράμματα «Ευρώπη για τους Πολίτες», «Δικαιοσύνη και Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» και “Life”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ