Ευρωπαϊκή περιοδεία με καθαρές γραμμές και μικρά αινίγματα. Αύριο στο Βερολίνο η Ολγκίν

Τι θα ακούσει από Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν – Ευρωπαϊκή περιοδεία στη σκιά του καλέσματος των «27» προς την Τουρκια για εποικοδομητική συνεργασία – Σαφές το τοπίο σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού – Μικρά αινίγματα για τη διαδικασία, τα ευρωτουρκικά και τον Ευρωπαίο απεσταλμένο

Με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών να βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν εγκαινιάζει αύριο την ευρωπαϊκή περιοδεία της. Η προσωπική απεσταλμένη θα βρεθεί τις επόμενες μέρες σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες προκειμένου να ακούσει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Μια αποστολή που απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ευρωτουρκικά.

Η Σύνοδος Κορυφής των «27» αποφάσισε να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αιτήματα της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες θα εξεταστούν ένα προς ένα, μέσα από μια κλιμακωτή διαδικασία που έχει συμφωνηθεί. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει τόσο την ανταπόκριση της γείτονος στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της όσο και τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό.

Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να ανταποκριθεί, καθώς τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας αντίδρασης η στάση της δεν εξέπληξε. Η Άγκυρα επέλεξε να αντιδράσει ακαριαία, απορρίπτοντας αμέσως την πρόσκληση και τη διασύνδεση της ευρωτουρκικής σχέσης με το Κυπριακό. Κατηγόρησε τους «27» για έλλειψη στρατηγικού οράματος, διαδίδοντας πως η Ένωση έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία από το αντίστροφο.
Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό ψέμα που περιλαμβάνει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται επίσης πως η χώρα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Μια ιδέα που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, αφού άπαντες αναγνωρίζουν πως η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα δημιουργήσει μεγάλους μπελάδες. Σε αντίθεση αυτό που είναι ζητούμενο είναι μια εταιρική σχέση, μια συνεργασία προς όφελος και των δύο μερών.

Ακούει την Ευρώπη

Αύριο η προσωπική απεσταλμένη θα βρίσκεται στο Βερολίνο, στο οποίο θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Καγκελαρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού θα ακούσει πως η Γερμανία παραμένει πιστή στην αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βάσει του συμφωνημένου πλαισίου. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις προσεγγίσεις που θα μοιραστούν με την Ολγκίν για τη διασύνδεση Κυπριακού – ευρωτουρκικών και τον ενδεχόμενο διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου. Σε συζητήσεις που έγιναν κατά καιρούς πίσω από κλειστές πόρτες, το Βερολίνο είχε εκφράσει επιφυλάξεις και για τα δύο.

Καθαρές θέσεις, χωρίς περιστροφές, αναμένεται να ακούσει η Ολγκίν στο Παρίσι, στο οποίο θα ταξιδέψει επίσης πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μακρόν στηρίζει με σθένος τις θέσεις και τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πως το κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία θα καταστήσει σαφές πως οι αξιώσεις για δύο κράτη πρέπει να μην υπάρχουν ούτε ως σκέψη.

Αυτός ο κύκλος συναντήσεων της απεσταλμένης θα κλείσει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με το ταξιδι της στις ΒρυξέλλεςΕκεί αναμένεται να μπει στα βαθιά, συζητώντας με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους τρόπους με τους οποίους η Ένωση μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Έτσι κι αλλιώς η λύση που θα αναζητηθεί θα πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.