Ευρωπαϊκή συνάντηση Αναστασιάδη για Μνημόνιο

 

Επαφές με τον Πρόεδρο του Eurogroup Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και άλλους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης, θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των οποίων θα προσπαθήσει να πείσει ότι θα πρέπει το μέλος της Τρόικας που αφορά την ΕΕ να συμβάλει ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που θα υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για το μνημόνιο.

Τις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ανακοίνωσε στο πλαίσιο απογευματινής συνέντευξης Τύπου ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του καταστατικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι.

Καταθέτοντας τις 100+1 προτάσεις του ΔΗΣΥ για την οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε τη θέση ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων που βασανίζουν τους πολίτες, επιβάλλουν στην πολιτική ηγεσία να παραμερίσει τις ιδεολογικές διαφορές, τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις όποιες πικρίες προκαλούν οι ανάξιες λόγου παρεμβάσεις, να ξεπεράσει μικροκομματικές νοοτροπίες και πολιτικές συγκρούσεις.

Προσθέτοντας ότι «οι καιροί απαιτούν υπευθυνότητα και συλλογικότητα, ανέφερε ότι κατά αυτόν τον τρόπο ενήργησε ο ΔΗΣΥ στη σύσκεψη του Προεδρικού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι το οικονομικό επιτελείο του ΔΗΣΥ, με τη βοήθεια τεχνοκρατών και ακαδημαϊκών μελέτησε τις προτάσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας, με μοναδικό γνώμονα τον προσδιορισμό του ολιγότερο επώδυνου τρόπου εξόδου από την κρίση και είναι σε θέση να καταθέσει ολοκληρωμένη αντιπρόταση από 100+1 συγκεκριμένα μέτρα.

«Πρόκειται για μια τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη πρόταση, με ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση που βελτιώνει κατά πολύ τις κυβερνητικές προτάσεις», συνέχισε και παραθέτοντας συνοπτικά τους βασικούς άξονες της αντιπρότασης και τις κύριες επιμέρους προτάσεις, ανέφερε ότι «ικανοποιούν τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της Τρόικας, με διαφοροποιημένη έμφαση σε σχέση με τις κυβερνητικές προτάσεις».

Διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση με τα οποία συμφωνεί το κόμμα του, είπε ότι «θεωρούμε πολύ σημαντικό να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η συνεισφορά των εργαζομένων».

Είπε ότι ο ΔΗΣΥ διαφωνεί με την επιβολή υψηλών αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, επειδή θα πληγεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα δεν απαιτούμε αντιαναπτυξιακά μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση.

Ανέφερε ότι για την αύξηση των εσόδων τους κράτους οι αντισταθμιστικές προτάσεις του ΔΗΣΥ είναι πλήρως κοστολογημένες και αφορούν έσοδα από άλλες λιγότερο αντιλαϊκές φορολογίες και νέα έσοδα και καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις της Τρόικας για τα τέσσερα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής με ετήσιες εξοικονομήσεις να ξεπερνούν το ένα δις ευρώ. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και κοινωνικά λιγότερο επώδυνη.

«Πιστεύω ότι είναι μια πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν τύχει της κατάλληλης διαπραγματευτικής υποστήριξης», είπε και συνέχισε αναφέροντας ότι οι προτάσεις του ΔΗΣΥ εμπεριέχουν σωρεία αναπτυξιακών μέτρων, τα οποία θα δώσουν κίνητρο στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, αφού διευκρίνισε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως ο στόχος της ανάπτυξης δεν θα επιτευχθεί, εάν δεν προηγηθεί σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, είπε ότι «κανένας δεν διαφωνεί ότι οι ευθύνες των τραπεζιτών πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν».

«Σημειώνω πως οι τραπεζίτες έχουν και όνομα και ταυτότητα», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «η συνεχής υπονόμευση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να τερματιστεί οριστικά».

Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη ότι ίσως η πιο σοβαρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα πρέπει να γίνει για το τραπεζικό σύστημα, εξηγώντας πως «εάν υιοθετηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις της Τρόικας υπάρχει κίνδυνος η οικονομία να βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση».

Είπε στη συνέχεια ότι οι προτάσεις του ΔΗΣΥ για το τραπεζικό σύστημα στοχεύουν σε αποτροπή αυτών των κινδύνων.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι η πρόκληση για την Κύπρο δεν είναι απλά η σύναψη ενός νέου δανείου», είπε επαναλαμβάνοντας ότι «για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που να οδηγεί στην ανάπτυξη, στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Ελπίζω ότι έστω και τώρα μέσα από την ενότητα δυνάμεων να καταλήξουμε στο λιγότερο επώδυνο πακέτο μέτρων και να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη και αξιόπιστα με την Τρόικα για το καλό της οικονομίας και του τόπου», είπε ο κ. Αναστασιάδης που κατέληξε αναφέροντας ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η ενότητα τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσουμε την Τρόικα».

Πηγή: ΚΥΠΕ