Ευρωβουλή: Εγκρίθηκε η έκθεση για την βοήθεια στην τ/κ κοινότητα

Η γνωμοδότηση της κ. Γιαννάκου, αφορούσε συγκεκριμένα στην Ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ (Court of Auditors), η οποία αξιολόγησε την έως τώρα εφαρμογή του Κανονισμού 389/2006 για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Διαβάστε επίσης για τη δήλωση του ΔΗΣΥ δια στόματος Χριστοφόρου για το ΦΑ. Διαβάστε ακόμα τι λέει ο Γ. Λιλλήκας για Αναστασιάδη, Μαλά και ΦΑ. 


Στην γνωμοδότηση της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υποστηρίζει τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις δικοινοτικές δράσεις που προωθούν την επανένωση.

Το τελικό κείμενο της γνωμοδότησης εκφράζει ακόμα τη στήριξή της Ευρωβουλής στο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που χρηματοδοτούνται από τα συγκεκριμένα κονδύλια, ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει έκκληση στον στρατό κατοχής, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση της ΔΕΑ στις στρατιωτικές ζώνες, αλλά και να άρει τους περιορισμούς που επιβάλλει τόσο σε εν εξελίξει όσο και σε μελλοντικά έργα. Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχει η επισήμανση στο τελικό κείμενο για την ανάγκη επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος και κυρίως η σαφής αναφορά, ότι το 78% των περιουσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ανήκει σε Ελληνοκυπρίους.

Στην ψηφοφορία απερρίφθησαν δύο τροπολογίες των Φιλελευθέρων που επιχείρησαν να επαναφέρουν το ζήτημα του κανονισμού του απευθείας εμπορίου, ενώ καταψηφίστηκε επίσης η πρόταση των Πρασίνων για ένταξη της χρηματοδοτικής βοήθειας σε πολυετή μηχανισμό, μια θέση που εντάσσεται στις προσπάθειες αναβάθμισης του υπάρχοντος καθεστώς χορήγησης βοήθειας.

«Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι παρά τις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών ομάδων να πολιτικοποιήσουν το θέμα, προσπαθώντας να επαναφέρουν ζητήματα δια της πλαγία οδού, τα οποία έχουν ουσιαστικά κλείσει, το τελικό κείμενο ενσωματώνει απολύτως τις πάγιες ελληνικές θέσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. «Βεβαίως, το σημερινό αποτέλεσμα συνιστά μια πρώτη κερδισμένη μάχη σε έναν αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε το προσεχές διάστημα στην Ευρωβουλή, το πρώτο βήμα όμως έγινε και έχω βάσιμες ελπίδες ότι η πορεία θα είναι ανάλογη», κατέληξε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ