Έξαρση δερματικών εξανθημάτων στη Λεμεσό: Οι ψύλλοι της άμμου «κτυπούν» σε παραλίες – Τι συμβουλεύουν παιδίατροι

Δεκάδες περιστατικά δερματικών εξανθημάτων καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε ενήλικες και παιδιά μετά από επίσκεψή τους σε μερικές παραλίες της Λεμεσού.

Φαίνεται ότι οι ψύλλοι της άμμου έχουν κάνει την εμφάνισή τους, προκαλώντας στους λουόμενους δερματικά εξανθήματα σε όλο τους το σώμα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν έντονο ερεθισμό και κνησμό. Τα περιστατικά είναι δεκάδες με τους παιδίατρους και τους δερματολόγους να δέχονται καθημερινά απανωτά τηλεφωνήματα για παροχή ιατρικής συμβουλής και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Πέραν από τους ενήλικες, καταγράφονται και πάρα πολλά περιστατικά σε παιδιά τα οποία εκδηλώνουν αυτά τα εξανθήματα παίζοντας στην άμμο.

Μιλώντας στον philenews, ο παιδίατρος και πρώην πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, δρ. Μιχάλης Ιασωνίδης, ανέφερε ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά πολλά περιστατικά σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν μικρά κόκκινα εξανθήματα σε όλο τους το σώμα, μετά από επίσκεψη στην παραλία.

«Πρόκειται για ένα εξάνθημα το οποίο δημιουργεί κνησμό και συνήθως απλώνεται σε όλο το σώμα ενώ φαίνεται ότι σε κάποια παραλία είναι πιο έντονο», επισημαίνει ο κ. Ιασωνίδης, δίνοντας ως πιθανή εξήγηση αυτών των περιστατικών, τα τσιμπήματα από ψύλλους της άμμου.

Όπως υποστηρίζει, για κάποιο λόγο καταγράφονται πολλά τέτοια περιστατικά, εξηγώντας ότι συνήθως εκδηλώνονται σε παιδιά και νήπια τα οποία έχουν πιο ευαίσθητο και μαλακό δέρμα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι καταγράφονται κρούσματα και σε ενήλικες.

«Εκτός από τους ψύλλους της άμμου, αιτία πρόκλησης των εξανθημάτων μπορεί να είναι οι θαλάσσιες ψείρες καθώς και τα λεγόμενα αυγά της μέδουσας». Υπογράμμισε ακόμη ότι ενδεχομένως η έξαρση αυτών των περιστατικών να έχει σχέση με την εποχή και να οφείλεται στην περίοδο αναπαραγωγής τους.

Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών γίνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής με τον δρα Ιασωνίδη να συστήνει στους γονείς να χορηγήσουν συγκεκριμένη αγωγή στα παιδιά τους. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα συμπτώματα χορηγούνται τοπικές δερματικές κρέμες και αντισταμινικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιασωνίδη, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προστασία κυρίως στα παιδιά, όμως, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι τα ανήλικα που έχουν κάνει χρήση αντηλιακού, προστατεύονται μερικώς. Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα περιστατικά, συστήνεται στους γονείς να βάζουν αντηλιακό σε όλο το σώμα των παιδιών τους, να προσέξουν πού θα καθίσουν, την επαφή με την άμμο και μόλις εξέλθουν από τη θάλασσα, να κάνουν ντους με καθαρό νερό.

πηγή: Philenews