‘Εχει σμικρυνθεί η απόσταση ε/κ και τ/κ πλευράς στο εδαφικό, εκτιμά ο Γ. Λιλλήκας

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο ίδιος θεωρεί “ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο εδαφικό έχει σμυκρινθεί αλλά αυτό βέβαια θα φανεί από την επόμενη συνάντηση στο Μοντ Πελαράν κατά πόσον θα αποτυπωθεί στον χάρτη και να ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέση η ελληνική πλευρά”.

Εχουμε όμως την διαπίστωση ταυτόχρονα, είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, “ότι υπάρχουν και άλλα βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια τα οποία είναι ανοικτά και αυτό μας προβληματίζει και μας δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσον θα πρέπει να συγκληθεί η διεθνής ή πολυμερής διάσκεψη έχοντας σοβαρά ζητήματα ανοικτά σε όλα τα κεφάλαια”.

Πρόσθεσε ότι “μια τέτοια διάσκεψη θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην λογική του πάρε – δώσε και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι έχουμε κάνει μεγάλους συμβιβασμούς σε τέσσερα κεφάλαια και ειδικά στην εσωτερική διακυβέρνηση και που άπτονται και της λειτουργικότητας του κράτους”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κατά την συνάντηση “εξεφράσαμε αυτές τις ανησυχίες εις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και ευχόμαστε να πετύχει τους στόχους που διαχρονικά έχει θέσει το Εθνικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνάντηση του Μοντ Πελαράν.

Σε ερώτηση αναφορικά με την επιστροφή ή όχι της Μόρφου, είπε πως “όλα αυτά θα εξαρτηθούν όταν κατατεθούν χάρτες οι οποίοι χάρτες θα καθορίζουν υποχρεωτικά και την γραμμή, χωριά και πόλεις που θα επιστραφούν ή οχι”.

“Εμείς το είχαμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε – και αυτή είναι η διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου – να εφαρμοστούν και να γίνουν σεβαστά όλα τα ανθρώπινα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό αφορά και το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ερωτηθείς εάν αναμένεται να κατατεθούν χάρτες στον Μοντ Πελαράν τις προσεχείς ημέρες, ο κ. Λιλλήκας, απάντησε θετικά, διότι, όπως είπε, “δεν θεωρώ τυχαίο ότι η Τουρκία και η τουρκική πλευρά επιμένουν τόσο πολύ στο να γίνει όσο πιο γρήγορα μπορεί, άμεσα σχεδόν, η πολυμερής διάσκεψη”.

Ανέφερε ότι “κάποιους σχεδιασμούς έχει κάνει η Τουρκία και επιμένει να γίνει άμεσα η πολυμερής διάσκεψη η σύνθεση της οποίας δεν έχει ακόμη συζητηθεί αλλά η δική μας θέση είναι ότι πρέπει επισήμως να είναι παρούσα και η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι εξάλλου για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων συμβαλλόμενο μέρος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είναι οι κοινότητες”.

Απαντώντας τέλος, σε ερώτηση για το θέμα των κριτηρίων στο εδαφικό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι
“πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τους χάρτες, έχει σμικρυνθεί η διαφορά, αλλά ξέρετε όταν κάποιος ξενικά με μια παράλογη και ακραία θέση και μετακινηθεί σε μια παράλληλη θέση θεωρείται μετακίνηση και πρόοδος, δεν παύει όμως να είναι παράλογη, και απομένει τι θα δούμε ότι θα αποτυπωθεί τελικά στον χάρτη”.

Πηγή: ΚΥΠΕ