Εξετάζει την επαναλειτουργία γραφείου στη Ν.Υόρκη ο ΚΟΤ

{loadposition ba_textlink}

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε συνοδεύοντας τον Υπουργό Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, που συμμετείχε τόσο στο επενδυτικό φόρουμ για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Harvard Club, όσο και στην εκδήλωση του περιοδικού Forbes για την Κύπρο, με συμμετοχή επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

«Είναι μία επίσκεψη, η οποία έχει στόχο την προώθηση της Κύπρου στους τομείς πιθανών επενδύσεων, όπως είναι ο υψηλού επιπέδου τουρισμός και η ενέργεια»,δήλωσε ο κ. Λοΐζου.

Σε ερώτηση για τις αρνητικές συγκυρίες της κρίσης στη Ρωσία και της διακοπής της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Λοϊζου είπε το καλό μετά από μία αναταραχή είναι ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα.

«Σε σχέση με τη ρωσική αγορά, το γεγονός ότι υπάρχει η αναμενόμενη μείωση, μας υποχρέωσε να εντείνουμε τις προσπάθειες προς παραδοσιακές αγορές, τις οποίες έπρεπε να κάνουμε πριν από πολλά χρόνια, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ανταποκρίνονται. Ετσι, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια θα υπάρξει αύξηση από τις χώρες αυτές’.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της διακοπής της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών – που τη χαρακτήρισε «δυστύχημα» – ο κ. Λοΐζου είπε πως μετά από 15 μέρες βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες αεροπορικές θέσεις από την Κύπρο, παρά απ’ αυτές που ήταν διαθέσιμες όταν λειτουργούσαν οι ΚΑ.

«Όχι μόνο αναπληρώθηκαν, αλλά και αυξήθηκαν οι αεροπορικές θέσεις προς την Κύπρο. Είναι δυστύχημα που συνέβησαν όλα αυτά, αλλά στο τέλος της ημέρας, εάν καταβληθούν οι σωστές προσπάθειες, τότε αλλάζει το κλίμα».

Στο ερώτημα αν η κάλυψη της μείωσης από τη Ρωσία αφορά σε αριθμό επισκεπτών, ή και έσοδα, ο Άγγελος Λοΐζου διευκρίνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα έσοδα από το ρωσικό τουρισμό είχαν μειωθεί.

«Αρχίσαμε να δεχόμαστε τουρίστες από περιφέρειες εκτός Μόσχας και Αγία Πετρούπολη, τα εισοδήματα των οποίων ήταν χαμηλότερα και από παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμη το Ισραήλ και το Λίβανο που είναι δίπλα μας. Τα πράγματα δεν είναι άσχημα, νοουμένου ότι εμείς θα δουλέψουμε σωστά προς τις σωστές κατευθύνσεις».

Γραφεία στη Νέα Υόρκη

Εδώ και δύο χρόνια έχει κλείσει το γραφείο του ΚΟΤ στη Νέα Υόρκη, το οποίο κάλυπτε ολόκληρη την Αμερική, με βάση μελέτη που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αριθμός των επισκεπτών στην Κύπρο από τις ΗΠΑ μειώθηκε από τους 21.930 το 2013 σε 15.847 το 2014, εξέλιξη που σχολίασε ο κ. Λοϊζου.

«Σίγουρα οι αριθμοί δεν είναι καλοί, ωστόσο να βάλουμε τα γεγονότα στη σωστή διάσταση. Οι μεγάλοι αριθμοί του 2012 και 2013 ήταν κυρίως οι επισκέψεις Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν κι ερχόντουσαν στην Κύπρο για διακοπές, βάση συμφωνίας. Εκτός αυτών την Κύπρο επισκεπτόντουσαν και συγγενείς τους από την Αμερική. Σίγουρα, οι αριθμοί από την Αμερική μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτεροι, όμως υπάρχει ένα θέμα να λύσουμε, αυτό της προσβασιμότητας. Συνομιλούμε με αεροπορικές εταιρείες και θα πρέπει να βρούμε μία σωστή λύση, στο πλαίσιο του συνεταιριστικού τουρισμού. Δηλαδή, εάν εμείς συνεταιριστούμε με κάποια γειτονική χώρα, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή το Λίβανο και υπάρχει διπλός προορισμός, θα μπορούμε να βοηθηθούμε και εμείς κι οι γείτονές μας».

Ο κ. Λοϊζου συμπλήρωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές επαφές και μάλιστα πριν ένα μήνα συναντήθηκαν για το θέμα αυτό στο Λονδίνο ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης με τον ομόλογό του Ισραήλ, στο περιθώριο διεθνούς έκθεσης και ξεκίνησαν συζητήσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε πως επανεξετάζεται η επαναλειτουργία του γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στη Νέα Υόρκη.

«Ηταν μία απόφαση που δρομολογήθηκε πριν τη δική μας θητεία. Ισως μάλιστα να λήφθηκε και βεβιασμένα λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013. Σίγουρα όμως θα επανεξετάσουμε το θέμα, διότι είναι και στρατηγικά ορθό να έχουμε γραφείο στη Νέα Υόρκη και έχουμε τη βοήθεια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στην οποία στεγαζόταν και μπορεί να στεγαστεί ξανά το γραφείο και με κόστη πολύ χαμηλότερα».

Πηγή: KYΠΕ