Exxon Mobil η αιτία;

Της Γιώτας Δημητρίου

Η φαρσοκωμωδία και ο εμπαιγμός κατά της Λάρνακας με τις παρατάσεις προς τις εταιρείες υγραερίου και πετρελαιοειδών φαίνεται πως περιέχει αρκετό παρασκήνιο με αποτέλεσμα να κρατά τα χέρια του Κράτους δεμένα, αφού οι Κυβερνώντες αδυνατούν να τα βάλουν με… μεγάλα αμερικανικά συμφέροντα που έχουν και την στήριξη του ίδιου του Πλανητάρχη.

Με αφορμή την Πάνδημη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λάρνακας χθες Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 με σκοπό την υλοποίηση πλάνου δράσης έτσι ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός κατά της Λάρνακας με τις παρατάσεις στις εταιρείες υγραερίου και πετρελαιοειδών, θα ήταν καλά να διερευνηθεί γιατί το κράτος επιμένει να ανανεώνει τα διατάγματα μετακίνησης στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιεί το Δήμο Λάρνακας και να μη μπορεί να προβεί σε αποτελεσματικές δράσεις ή κυρώσεις.

Αναλυτικά οι εταιρείες που «κρατούν αιχμάλωτη» τη Λάρνακα
Η έκταση που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κρατούν αιχμάλωτο ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης και αποτελεί αποκρουστική θέα για κάθε τουρίστα που διέρχεται την πόλη του Ζήνωνα. Παράλληλα αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και δημόσια υγεία μιας ολόκληρης πόλης.
Η έκταση ανέρχεται σε 561 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά, 520,000 τ.μ ανήκουν στα δημοτικά όρια Λάρνακας και 41,000 τ.μ στα δημοτικά όρια Λειβαδιών.

Από τις 520 χιλιάδες τ.μ σε όρια Λάρνακας, οι 155 χιλιάδες είναι η κρατική γη στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Η υπόλοιπη γη, 365 χιλιάδες τ.μ, ανήκει:
στις εταιρείες Πετρολίνα,
στην Exxon Mobil Cyprus,
στα ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου,
στη Σύνεργκαζ και Ίντεργκαζ.
Αναλυτικότερα: ο Όμιλος Πετρολίνα διαθέτει 200,000 τ.μ, η Exxon Mobil 76,000 τ.μ, η ΕΚΟ 56,000 τ.μ., Σύνεργκαζ 17,000 τ.μ και η Ίντεργκαζ 15,000 τ.μ.

Με το όνομα της δύναμης της… Exxon mobil
Ένα από τα τερματικά που βρίσκονται στη Λάρνακα και κρατούν αιχμάλωτο το παραλιακό μέτωπο και συνάμα θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια και υγεία είναι αυτά της Exxon Mobil.

H Exxon Mobil είναι μια μεγάλη Αμερικανική πολυεθνική, συγκεκριμένα μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ως γνωστό διαθέτει οικόπεδο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι μία εκ των εταιρειών που θα κάνει τις γεωτρήσεις.
Όταν την περασμένη βδομάδα οι Τούρκοι προχώρησαν σε παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ και τουρκικά πολεμικά παρεμπόδισαν την ΕΝΙ να μεταβεί στο στόχο “Σουπιά”, στο τεμάχιο 3, το έκαναν σε οικόπεδο που ανήκει στην Ιταλική ΕΝΙ και όχι σε οικόπεδο της Αμερικανικής Exxon Mobil. Τυχαίο; Καθόλου, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ΕΝΙ έχει ήδη μπει κάτω από το μικροσκόπιο της ΜΟΚΑΣ και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές “δεν είναι τυχαίο που η Ιταλική κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την ΕΝΙ και δεν έχει παρέμβει στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας. Η ΕΝΙ είναι ήδη αντιμέτωπη με την Ιταλική αστυνομία αφού σύμφωνα με φήμες που ακόμη να εξακριβωθούν συνεργάζεται με την Ιταλική Μαφία”.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι: Μπορεί το Κράτος να τα βάλει με την Exxon Mobil και να πιέσει για μετακίνηση του τερματικού της από τη Λάρνακα;
Ακόμη πιο μεγάλο ερώτημα προκύπτει, κατά πόσον αληθεύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Σωκράτης Χάσικος, πρώην υπουργός εσωτερικών, πέρσι ανανέωσε άρον άρον -κυριολεκτικά εν μία νυχτί- το διάταγμα στις εταιρείες μετά από παρέμβαση της Εxxon Mobil!
Τέλος, αν η Exxon Mobil επιθυμεί την παραμονή του τερματικού της στη Λάρνακα διαθέτει η κυπριακή κυβέρνηση την δύναμη να έρθει αντιμέτωπη μαζί της;

«Δύναμη» στις Κυπριακές γεωτρήσεις η Αμερικανική Πολυεθνική
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας θα φτάσουν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ δύο ερευνητικά σκάφη με τα εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος.

Και ο Trump στο όλο στόρυ;
Η σχέση της Exxon Mobil με το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp, ο Ρεξ Τίλερσον, έγινε Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ η σχέση του Πλανητάρχη με την εν λόγω εταιρεία είναι τόσο στενή, που όχι μόνο συχνά αναφέρεται σε αυτή μέσα από τα tweets του, αλλά κάποιοι κάνουν λόγο για «επαγγελματικο – οικονομική σχέση» του πλανητάρχη με την Exxon Mobil. Αλήθεια, ψέματα; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι περισσότερες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίων (βλέπε π.χ. Halliburton) δεν έχουν χέρια καθαρά αλλά βουτηγμένα σε διάφορους πολέμους και αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη έρευνα για να το διαπιστώσει κανείς, αρκεί να βάλει το όνομα των πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίων στο google μαζί με 2-3 λέξεις κλειδιά (πχ «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας») στα αγγλικά. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα.

Ανανέωση διατάγματος;
Ενώ μία από τις απαιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας είναι να μην προχωρήσει σε ανανέωση διατάγματος των εταιρειών η κυβέρνηση, διαφαίνεται πως, δυστυχώς για την πόλη του Ζήνωνα, το διάταγμα θα ανανεωθεί και πάλι δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις εταιρείες να «καθίσουν μια χαρά» (παρόλες τις οδηγίες Σεβέζο) στο παραλιακό μέτωπο της πόλης με τις «ευλογίες» της Κυβέρνησης του κύριου Αναστασιάδη.

Εντελώς ανέτοιμο το Κράτος
Παρόλο που η Λάρνακα ελπίζει πως μια μέρα οι εταιρείες υγραερίου και πετρελαιοειδών θα μετακινηθούν στον Βασιλικό φαίνεται, πως το Κράτος παραμένει εντελώς ανέτοιμο αφού:

  1. ακόμη να απαλλοτριωθεί ο χώρος στις εταιρείες,

2.δεν έχει γίνει ακόμη ο πυροσβεστικός σταθμός και

  1. δεν έχει προχωρήσει ο οδικός χάρτης, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα. Από την άλλη, οι εταιρείες με τις ευλογίες του κράτους και με δεκανίκι τις παρατάσεις δεν σκοπεύουν να μετακινηθούν. Αυτή τη στιγμή και μετά τη χθεσινή Πάνδημη συγκέντρωση του Δήμου Λάρνακας όλοι αναμένουν οι δραστικές κινητοποιήσεις και δράσεις που έχει υποσχεθεί ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας, να υλοποιηθούν.

Θα μπορέσει η πόλη του Ζήνωνα να κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη, όποιο κι αν είναι το παρασκήνιο; Το κλειδί το κρατά η κυβέρνηση Αναστασιάδη.