Φακελώνονται οι Δανειολήπτες στην Κύπρο

{loadposition ba_textlink}

Ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προνοεί και το μνημόνιο, η διασύνδεση των μηχανισμών ανταλλαγής δεδομένων που διατηρούν σήμερα χωριστά εμπορικές τράπεζες και Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «ΑΙΑΝΤΑΣ», αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με βάση το μνημόνιο, η διασύνδεση της βάσης δεδομένων των δύο μηχανισμών και η πλήρης λειτουργία ενός Κεντρικού Αρχείου Δανειοληπτών, που αποτελεί υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στις 2 Οκτωβρίου, όταν και θα λειτουργήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα, μετά την αργία της 1ης Οκτωβρίου.

Στόχος της διασύνδεσης της βάσης δεδομένων των δύο μηχανισμών «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «ΑΙΑΝΤΑΣ» είναι η δημιουργία ενός μόνο κεντρικού αρχείου δεδομένων, Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών, στο οποίο να βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες σχετικά με πιστωτικές διευκολύνσεις φυσικών και νομικών προσώπων και σε αυτό να έχουν πρόσβαση τόσο τα ΣΠΙ όσο και οι 38 τράπεζες (κυπριακές και ξένες) που λειτουργούν στην Κύπρο.

“Οι ενδείξεις είναι ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος Σεπτεμβρίου για να λειτουργήσει”, δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Με τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχείου, τόσο οι τράπεζες όσο και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και των δύο μηχανισμών (ΑΙΑΝΤΑ και ΑΡΤΕΜΙΣ), τα οποία θα συνδέονται πλέον σε μια πλατφόρμα, για να λαμβάνουν πληροφορίες για ένα δανειολήπτη με βασικό σκοπό την αξιολόγηση του αξιόχρεου των πελατών τους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου ή και άλλων συναφών κινδύνων.

Ειδικότερα, θα βρίσκονται καταχωρημένες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, εξυπηρετούμενες και μη εξυπηρετούμενες χορηγίες (δάνεια, κάρτες και τρεχούμενοι λογαριασμοί με όριο), τερματισμένοι λογαριασμοί και δικαστικά μέτρα (αγωγές και δικαστικές αποφάσεις) που λήφθηκαν κατά φυσικών και νομικών προσώπων.

Επιπλέον, θα μειωθεί η γραφειοκρατία καθώς ο πελάτης ενός πιστωτικού ιδρύματος δεν θα είναι αναγκασμένος να προσκομίσει μεγάλο αριθμό εγγράφων για να συνάψει ένα δάνειο, καθώς τα περισσότερα στοιχεία του θα είναι καταχωρημένα στο Κεντρικό Αρχείο.

Η όλη εργασία, δημιουργίας και διασύνδεσης της βάσης δεδομένων των δύο μηχανισμών, διήρκεσε μόλις εννέα μήνες, καθώς ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 με την έγκριση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Το σχετικά μικρό χρονικό περιθώριο στο οποίο ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των δύο μηχανισμών οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η ΑΡΤΕΜΙΣ όσο και ο ΑΙΑΝΤΑΣ διέθεταν την κατάλληλη υποδομή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ άλλη πηγή που εμπλέκεται με το θέμα, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ιρλανδίας, στην οποία δόθηκε χρονικό περιθώριο, με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου της, πέντε ετών, από το 20011 μέχρι το 2015, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ