ΦΑΝΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ στο 24Η: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ για μια πίτα σουβλάκι, πόσα κοστίζει ο μεζές στις κυπριακές ταβέρνες;

Πόσα κοστίζει μια έξοδος σήμερα για ποτό στην Κύπρο; Τι πρέπει να προσέξει και τι πρέπει να ρωτήσει ο πελάτης πριν κάνει μια κράτηση σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο;

Σε τι τιμές κυμαίνονται οι μεζέδες και μια πίτα κυπριακή σουβλάκι σε ένα φαστφουντάδικο;

Τι θα γίνει ενόψει της εορταστικής περιόδου;

Τι δηλώνει στο 24Η ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ/Πλήρες ΡΕΠΟΡΤΑΖ στο 24Η

Η ακρίβεια στην Κύπρο ολοένα και «χτυπάει» τις επιχειρήσεις. Αναμενόμενο να επηρεαστεί και σε αρκετά μεγάλο βαθμό η εστίαση και τα κέντρα αναψυχής, από τα μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης μέχρι οι ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Μιλώντας στο 24H, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, κύριος Φάνος Λεβέντης, μας ανέφερε οτι «Είναι πολύ φυσιολογικό οι επιχειρήσεις στην εστίαση να σημειώνουν αύξηση στις τιμές τους».

Συγκεκριμένα είπε «Υπάρχει κατακόρυφη αύξηση στην ενέργεια, στο υγραέριο, στις πρώτες ύλες, οπόταν είμαι λογικό να αυξηθούν και οι τιμές στην εστίαση.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν κάτω από το καθεστώς βιωσιμότητας και όχι του κέρδους, στην προσπάθεια για να παραμείνει μια επιχείρηση ζωντανή και να προσελκύουν ταυτόχρονα επισκέπτες».

 Αξίζει να αναφερθεί οτι η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί, ωστόσο η επισκεψιμότητα μπορεί να μην έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό που έχει αλλάξει είναι «η συμπεριφορά και η στάση των πολιτών.

Προσέχουν τι θα παραγγείλουν, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Ο καθένας όμως, επιλέγει που θα πάει ανάλογα με τη δυνατότητα οικονομική του κατάσταση», σημείωσε ο κύριος Λεβέντης.

«Τονίζω οτι όποτε υπάρχουν παγκόσμιες κρίσεις, ο κοσμος θέλει να ξεφύγει έξω έστω για ένα ποτό η φαγητό. Ο κόσμος αναζητεί την έξοδο».

Σημειώνεται οτι μετά από την τελευταία έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών, η Λεμεσός κατέχει την πρωτιά ακρίβειας σε ταβέρνες και εστιατόρια.

«Υπάρχουν ελκυστικές τιμές σε όλες τις επαρχίες. Μια μικρή έρευνα από το κοινό θα βοηθήσει να βρει αυτό που επιθυμεί. Σημαντικό επίσης, είναι να τηλεφωνούν και να παίρνουν πληροφορίες για το τι τιμές υπάρχουν, πόσα κοστίζει το ποτό, τι περιλαμβάνει και εν τέλει να έχουν μια εικόνα πριν κάνουν κράτηση».

Όσον αφορά για τις ταβέρνες και τους μεζέδες που προσφέρουν, οι τιμές σήμερα κυμαίνονται από €16-€25. «Μπορεί να βρει κάποιος και πιο φθηνά, εξαρτάται που θα πας», τόνισε ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ.

«Τώρα, για το σουβλάκι στην Κύπρο δεν είναι βαρόμετρο όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα. Στην Κύπρο υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, για παράδειγμα μια μιξ στην κυπριακή πίτα, ο ένας μαγαζάτορας θα βάλει δύο σιεφταλιές και ο άλλος τρεις. 

Η τιμή της κυπριακής πίτας σουβλάκι αρχίζει από €7-€9 ευρώ, όμως υπάρχει εύρος τιμών. Και να σημειώσω κάπου εδώ, οτι τα τελευταία χρόνια από την πανδημία ακόμη, η συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων αναψυχής, ιδιαίτερα οι ταβέρνες και τα εστιατόρια διατηρούσαν την εορταστική περίοδο στις τιμές του καταλόγου τους.

Εκεί που υπήρχε κάποια διαφοροποίηση στις τιμές σε ταβέρνες, εστιατόρια και μουσικοχορευτικά κέντρα, ήταν όταν άλλαζε και προσφερόταν κάποιο ειδικό εορταστικό μενού και ένα πρόσθετο μουσικό πρόγραμμα.

Εκεί θα χρεωθεί έξτρα διαφοροποίηση στη τιμή και συνήθως προσφέρονται και πακέτα σε φαγητό και ποτό. Πάλι επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το κοινό τι περιλαμβάνει η τιμή και το πρόγραμμα. Όμως ξεκαθαρίζω ότι για τα εορταστικά πακέτα των εστιατορίων και των νυχτερινών κέντρων θα επανέλθουμε.

Το κόστος μια βραδινής εξόδου για ποτό 

Και σε αυτό το σημείο ο κύριος Φάνος Λεβέντης ξεκαθάρισε οτι ανάλογα με το που θα επιλέξει το κοινό θα πρέπει να δει και το ανάλογο budget. Σε γενικές γραμμές όμως, μια βραδινή έξοδος για καλό ποτό κοστίζει στο κάθε άτομο γύρω στα €30-€35. «Μπορεί να βρεις και με €20-€25, όπως τονίσαμε προηγουμένως, πόσα διαθέτει το πορτοφόλι του καθενός».