Διαδεδομένο το χόρτο στο στρατό- 10% των φαντάρων μας «πίνουν»

Μεγάλη έκπληξη για πολλούς προκάλεσε η αποκάλυψη του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι περίπου το 10% των φαντάρων μας είναι χρήστες μαλακών ουσιών εξάρτησης. Εκτός από τους συγκλονιστικούς αριθμούς, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη στρατηγική του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις, που εγκρίθηκε μόλις χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο. 


 

 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Υπουργός ανέφερε πως η στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Εθνική Φρουρά στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες. 

-Η  υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου

– Η  ανάπτυξη και προώθηση από το Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ εξειδικευμένων προγραμμάτων για καταπολέμηση των ναρκωτικών στη ΕΦ

– Η  βελτίωση του Νομικού Πλαισίου του Υπουργείου Άμυνας ώστε να εισαχθούν πρόνοιες που να αποτελούν αντικίνητρο για χρήση ναρκωτικών από τους νέους μας,  

-Η αναβάθμιση της συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και άλλους φορείς, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση για αντιμετώπιση του προβλήματος 

-Η αναβάθμιση της επικοινωνιακής εκστρατείας για προβολή μηνυμάτων προς την νεολαία και τους εθνοφρουρούς, τονίζοντάς ότι τα ναρκωτικά και το Πατριωτικό καθήκον δεν πάνε μαζί.

Αμέσως μετά τη διάσκεψη, υπογράφτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου για την πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης από τους εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.


 

Διαβάστε επίσης:Guardian: Σεξ, ναρκωτικά και βία στην Αγία Νάπα!


Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας,  η αυξητική τάση του φαινομένου που παρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία δυστυχώς επηρεάζει -ως επακόλουθο- και την Εθνική Φρουρά. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η εγρήγορση επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε καθότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει συνεργό στην ώθηση των νέων για χρήση ουσιών».

Υπογράμμισε πως στόχος φυσικά είναι η  μείωση και  εξάλειψη- της χρήσης των ναρκωτικών από τους οπλίτες μας και ειδικότερα φέτος το Μνημόνιο δε θα περιλαμβάνει μόνο μεμονωμένα προγράμματα αλλά ένα σύνολο προγραμμάτων που θα απευθύνεται στους Εθνοφρουρούς ως μια ολοκληρωμένη βιοψυχοκοινωνική ενότητα. 

Ανέλυσε τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας που είναι η επιμόρφωση της στρατευμένης νεολαίας για τις ουσίες που είναι στον προθάλαμο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως το κάπνισμα και η χρήση/κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, η μέριμνα για την υγιή και για τη δημιουργική απασχόληση των εθνοφρουρών μας στον ελεύθερο τους χρόνο μέσα στα στρατόπεδα, με επιμορφωτικά μαθήματα, όπως εκμάθηση ξένης γλώσσας, πρώτες βοήθειες, χειρονακτικής φύσης δεξιότητες κ.ά, και άλλες πολιτισμικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες και το να δοθεί έμφαση στη σωστή συμπεριφορά και χειρισμό των εθνοφρουρών από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Εν μέρει λύση θα δοθεί επίσης με την πραγματοποίηση έρευνας, όπως ανέφερε ο Υπουργός, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΦ και του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, και κατά την διάρκεια της θα χορηγηθούν εξειδικευμένα και ανώνυμα ερωτηματολόγια στους εθνοφρουρούς. Αυτό θα βοηθούσε, σύμφωνα με τον ίδιο στο να ανακαλύψουμε τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος στην Εθνική Φρουρά ώστε να σχεδιάσουμε και τα κατάλληλα προληπτικά προγράμματα για αντιμετώπιση του όλου θέματος. 

Τα αποτελέσματα  της έρευνας θα διαφανούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το Παρόν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Δρα Χρύσανθο Γεωργίου,  συνάδει με την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ 2013-2020 και προσαρμόζεται στο σχέδιο δράσης 2013-2016 με στόχο τη μείωση της πιθανότητας έναρξης χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ιδιαίτερα στο χώρο της Εθνικής Φρουράς αλλά και την αύξηση της πρόσβασης σε θεραπευτικές δομές για αυτούς που τις χρειάζονται.