Φάρμακα και διατροφή: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν την δράση των φαρμάκων

Όταν λαμβάνουμε φάρμακα, οι τροφές που καταναλώνουμε παράλληλα μπορούν να μειώσουν τη δράση τους, ακόμη και να την ακυρώσουν, ή αντιθέτως να αυξήσουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Κάποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν από τις αλληλεπιδράσεις των τροφών και των φαρμάκων περισσότερο, όπως οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν συνήθως περισσότερα του ενός σκευάσματα κάθε ημέρα αλλά και οι χρονίως πάσχοντες που επίσης επιβαρύνονται αρκετές φορές με πολλά φάρμακα, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν πολύ μικρό «θεραπευτικό παράθυρο».

Αυτό σημαίνει ότι η δράση τους ακυρώνεται ή προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες ακόμη και αν μεταβληθεί στο ελάχιστο η συγκέντρωσή τους στην κυκλοφορία του αίματος, αναφέρει η παθολόγος Barbara Sampson, MD, PhD, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας παθολόγων.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ αυξάνει τη συγκέντρωση πολλών φαρμάκων στο αίμα, ευνοώντας την εμφάνιση παρενεργειών. Θα πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται θεραπεία με αντι-υπερτασικά, στατίνες, κυκλοσπορίνη ή με ορισμένα αγχολυτικά (buspirone,triazolam) και αντιισταμινικά, αναφέρει η Sampson.

Η γλυκόριζα επίσης, αυξάνει την τοξικότητα της διγοξίνης, φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια και τις αρρυθμίες, και μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντι-υπερτασικών και διουρητικών φαρμάκων.

Το βαλσαμόχορτο διεγείρει ηπατικά ένζυμα, προκαλώντας τη μείωση της δραστικότητας κάποιων θεραπειών, όπως αυτών για τη μείωση της χοληστερόλης και κατά της στυτικής λειτουργίας.

Η βιταμίνη Ε ενισχύει την επίδραση των αντιπηκτικών, θέτοντας τους ασθενείς σε κίνδυνο αιμορραγίας.

Φάρμακα και Διατροφή: Ποιες τροφές πρέπει να προσέξετε

Όσοι βρίσκονται σε αγωγή με αντιπηκτικά είναι καλό να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά (να μην τα τρώνε δηλαδή σε καθημερινή βάση). Γιατί; Επειδή το μπρόκολο, τα αντίδια, τα βλίτα, το λάχανο, ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς επίσης και το σογιέλαιο, είναι πολύ καλές πηγές της βιταμίνης Κ, που συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Όπως γίνεται κατανοητό, λοιπόν, τα εν λόγω λαχανικά -που βοηθούν στην πήξη του αίματος- δρουν ανταγωνιστικά ως προς τα αντιπηκτικά, που προσπαθούν να το διατηρούν πιο αραιό.

Προσοχή στα γαλακτοκοµικά 

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλά είδη αντιβιώσεων, που απαιτούν λιγότερες ή περισσότερες προϋποθέσεις κατά τη χρήση τους. Γι’ αυτό, λέει η Sampson, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας κάθε φορά που παίρνουμε μία αντιβίωση. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το τι τρώμε κατά τη διάρκεια της αγωγής. Η οδηγία; Να μην καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα 2 ώρες πριν και μετά τη λήψη τους. Γιατί; Επειδή το ασβέστιο των γαλακτοκομικών σχηματίζει ενώσεις με τα εν λόγω αντιβιοτικά, μειώνοντας πολύ την απορρόφησή τους.

Προσοχή στο αλκοόλ

Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ αλληλεπιδρά με τα φάρμακα, με άλλα πολύ, σε σημείο που να γίνεται επικίνδυνο, με άλλα λιγότερο και με κάποια σχεδόν καθόλου. Επειδή όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε -στην περίπτωση που δεν είμαστε ειδικοί- αν το αλκοόλ θα μας βλάψει την περίοδο που παίρνουμε κάποιο φάρμακο, είναι σκόπιμο να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικά απαγορεύεται με τα φάρμακα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επειδή εκεί δρα και εκείνο, οπότε εντείνει τη δράση, αλλά και τις πιθανές παρενέργειές τους και γίνεται επικίνδυνο ακόμα για τη ζωή μας σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπλέον, αναφέρει η ειδικός, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με τα φάρμακα αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, εμετός, αιμορραγία του πεπτικού και υπόταση.

Καφέ µε τα παυσίπονα;

Όπως ίσως έχουμε ακούσει ή γνωρίζουμε, η καφεΐνη μπορεί να κάνει ακόμα πιο δραστικά τα παυσίπονα (παρακεταμόλη) που τυχόν παίρνουμε. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν στο εμπόριο δισκία -τα τύπου έξτρα- που συνδυάζουν την παρακεταμόλη με καφεΐνη. Η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται όταν παίρνουμε φάρμακα για το άσθμα, κάποια αντιβιοτικά (π.χ. κινολόνες) και ηρεμιστικά. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται και με τα φάρμακα για το στομάχι, γιατί μπορεί να το ερεθίσει.

πηγή: HealthStories.gr