FBME vs KTK

{loadposition ba_textlink} 

Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή Εξυγίανσης την Παρασκευή σε σχέση με το κυπριακό υποκατάστημα της FBME Bank Ltd, η FBME εξέδωσε τη δική της δήλωση αντικρούοντας τα όσα ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ).

Στην ανακοίνωση της η FBME διευκρινίζει ότι το αναφερόμενο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου το Υποκατάστημα τέθηκε υπό καθεστώς εξυγίανσης είναι το αντικείμενο νομικής αμφισβήτησης ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων με περαιτέρω διαδικασίες να έχουν τροχοδρομηθεί τόσο εντός όσο και εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η FBME υποστηρίζει ότι η «δική της ξεκάθαρη θέση υπήρξε, και παραμένει, ότι δεν υπήρχε νομική βάση για την απόφαση να τεθεί το Υποκατάστημα υπό καθεστώς εξυγίανσης».

Απαντώντας στην αναφορά της Κεντρικής Τράπεζας ότι «έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και συνεχίζει να ασκεί προσπάθειες για συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια βέλτιστη λύση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προαναφερθέντες στόχοι, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας», η FBME αναφέρει πως δεν γνωρίζει καθόλου για τυχόν πρωτοβουλίες ή ακόμη και ενδείξεις της Αρχής Εξυγίανσης για να βρει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση στην παρούσα κατάσταση και στη ζημιά που προκλήθηκε στην FBME, στην Τράπεζα, τους συνεργάτες της και κυρίως στους καταθέτες της.

Η FBME σημειώνει, όμως, «την παραδοχή για άλλη μια φορά ότι η Αρχή Εξυγίανσης, ακόμα και μετά από ένα χρόνο, δεν έχει προσδιορίσει τη βέλτιστη λύση».

Αναφέρει επίσης ότι έχει συνεχώς υποστηρίξει ότι η διαδικασία εξυγίανσης και η πώληση των δραστηριοτήτων του Υποκαταστήματος δεν ήταν εφικτές, και πως ακόμη και αν ήταν, δεν θα είχαν επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και, πιο σημαντικά, «δεν θα είχαν αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δηλαδή τους ισχυρισμούς της FinCEN (του Αμερικανικού Δικτύου Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων) που σχετίζονταν όχι μόνο με την Τράπεζα, αλλά και με τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και την ίδια την ΚΤΚ».

Στην παρατήρηση της Κεντρικής Τράπεζας ότι «με λύπη σημειώνει ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επιθυμία για συνεργασία, είτε από την εν λόγω τράπεζα, ή από πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν, ή από την εποπτική αρχή της Τανζανίας, η οποία είναι η χώρα έδρα του υποκαταστήματος», η FBME απαντά ότι ισχύει το αντίθετο. «Είναι η FBME, η Τράπεζα και η διαχείριση, οι οποίοι έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες, τόσο άμεσα όσο και μέσω νομικών συμβούλων, για συνεργασία με την Αρχή Εξυγίανσης – κάθε προσπάθεια έχει αντιμετωπιστεί με μια κάθετη άρνηση συνεργασίας ή, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, με πλήρη σιωπή» αναφέρει.

Υποστηρίζει ακόμη ότι τηλεφωνήματα και επιστολές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους προς τη Διοικήτρια και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ φαίνεται να έχουν αγνοηθεί παντελώς αφού δεν απαντήθηκαν ποτέ, όπως επίσης και τρεις επιστολές από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας προς τον Ειδικό Διαχειριστή διορισμένο από την ΚΤΚ, με αντίγραφο στην ΚΤΚ.

«Αυτές οι επιστολές της διαχείρισης είχαν επίσης σταλεί ως αντίγραφα σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης» υποδεικνύει, προσθέτοντας ότι καμία ουσιαστική επικοινωνία δεν έχει ποτέ ληφθεί από την FBME ή την Τράπεζα από την Αρχή Εξυγίανσης, από τον καιρό της ανακοίνωσης του μέτρου εξυγίανσης για την πώληση των δραστηριοτήτων του Υποκαταστήματος σχεδόν πριν από ένα χρόνο.

Όσον αφορά την αναφορά της Κεντρικής Τράπεζας «για τους λεγόμενους ισχυρισμούς από την ίδια την τράπεζα», η FBME απάντησε ότι οι επονομαζόμενοι «ισχυρισμοί» από την Αρχή Εξυγίανσης είναι απλά γεγονότα, πλήρως εμπεριστατωμένα και μπορούν να τεκμηριωθούν – εάν είναι απαραίτητο ενώπιον διάφορων δικαστικών φορέων στο βάθος χρόνου.

Η FBME δηλώνει τέλος ότι παραμένει ανοικτή για συνεργασία με την ΚΤΚ για να εξερευνήσει καλόπιστα μια λύση που θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πηγή: KYΠΕ