Φημολογία για PCR από εκπαιδευτικούς – Τι λέει ο Προδρόμου

Με PCR ή rapid οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί; 

Έντονες συζητήσεις προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των εκπαιδευτικών μετά από φημολογία που έχει κυκλοφορήσει ότι τη νέα σχολική χρονιά οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό PCR test κάθε 72 ώρες.

Μπορεί να βρισκόμαστε περίπου 15 ημέρες πριν από την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις σχολικές μονάδες, ωστόσο οι προετοιμασίες «τρέχουν», και οι συσκέψεις διαδέχονται τη μια μετά την άλλη έτσι ώστε τα πρωτόκολλα να λάβουν την τελική τους μορφή.

Με PCR ή rapid οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί;

Η Offsite επικοινώνησε με τον υπουργό Παιδείας αλλά και με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίοι μας ξεκαθάρισαν το τι θα ισχύει τελικά με τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. 

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στην Offsite, τόνισε πως ότι ισχύει με όλους τους εργαζόμενους θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.

Στην ουσία, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί κατά την είσοδό τους στα σχολεία θα πρέπει να προσκομίζουν το SafePass. Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, και οι μη εμβολιασμένοι το αρνητικό τους τεστ είτε αυτό είναι PCR είτε είναι rapid.

Ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει απόφαση που να υποχρεώνει τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς να προσκομίζουν αρνητικό PCR.

Θυμίζουμε ότι για να είναι κάτοχος τους Safepass πρέπει να πληροί μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων από τη χορήγηση του εμβολίου.
  2. Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.
  3. Πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναφερόμενος στους φοιτητές τόνισε πως τα πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν έχουν ζητήσει 80% φυσική παρουσία στις τάξεις. Για να γίνει αυτό, όπως είπε, πρέπει αυτοί οι φοιτητές να είναι εμβολιασμένοι. «Εμείς δώσαμε την επιλογή στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν είναι εμβολιασμένοι να έχουν το PCR γιατί το PCR είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να διαγνωστεί κάποιος αν έχει τον ιό ή όχι», πρόσθεσε.

Θέλουν κινητές μονάδες για rapid στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην Offsite ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας τόνισε πως σε σύσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας δεν έγινε καμία αναφορά για προσκόμιση αρνητικού PCR test από μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Πρόσθεσε πως τάσσονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα να συνεχίσει ως έχει και να εμβολιάζεται όποιος θέλει».

Παράλληλα η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε όπως και τη νέα χρονιά να υπάρχουν κινητές μονάδες σε Γυμνάσια και Λύκεια για διευκόλυνση μαθητών και εργαζομένων για τη διενέργεια rapid test.

«Ζητήσαμε επίσης να εξεταστεί και το ενδεχόμενο το τεστ για τους μαθητές να γίνεται μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε 72 ώρες», σημείωσε ο κ. Χατζησάββας.

πηγή: OFFSITE