Φλουρέντζου: Σε άνοδο η κυπριακή ναυτιλία

Mιλώντας στο συνέδριο “Maritime Cluster of Eastern Mediterranean”, το οποίο διοργάνωσε το Ναυτιλιακό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

«Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, ανά πάσα στιγμή, τόσο ως διεθνές νηολόγιο, όσο και ως βάση για διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες», υπογράμμισε.

Ενας μεγάλος ναυτιλιακός κλάδος έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, είπε, ο πυρήνας του οποίου αποτελείται από πλοιοκτήτριες εταιρείες και εταιρείες πλοιοδιαχείρισης, οι οποίες κατέχουν ή διαχειρίζονται πέραν των 2000 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 30 εκατομμυρίων κόρων, που αντιστοιχούν σε πέραν του 5% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, πέραν των 100 εταιρειών έχουν συσταθεί στην Κύπρο και αναπτύσσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, λιμενικές υπηρεσίες, προμήθειες εξοπλισμών, μεταφόρτωση και ανεφοδιασμός καυσίμων. 

‘Οπως ανέφερε, η ναυτιλιακή πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην αξιοπιστία, και σημείωσε ότι η Κύπρος διατηρεί ένα στόλο υψηλής ποιότητας και η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών προτύπων για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζει την αξιοπιστία της ως βάση για διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, είναι παράγοντες που επιτρέπουν στην κυπριακή σημαία να περιλαμβάνεται στη «λευκή λίστα» σε ό,τι αφορά στον κρατικό έλεγχο λιμένων, υπέδειξε ο Υπουργός.

Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μέσω του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, βελτιώνει και αναβαθμίζει συνεχώς τα κίνητρα που προσφέρονται στους επιχειρηματίες στον τομέα της ναυτιλίας, και επεξεργάζεται νέα, διασφαλίζοντας την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι το νέο φορολογικό σύστημα χωρητικότητας που υιοθέτησε η Κύπρος το 2010, επεκτείνει τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες πλοίων υπό κυπριακή σημαία, για τους διαχειριστές πλοίων υπό ξένες σημαίες και τους ναυλωτές πλοίων.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε ανησυχία για τη «ραγδαία επιδείνωση» της δραστηριότητας των πειρατών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως ο Ινδικός Ωκεανός και τα δυτικά της Αφρικής, και υπογράμμισε ότι η νέα νομοθεσία επιτρέπει την ύπαρξη ένοπλου προσωπικού στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, κατά τρόπο ελεγχόμενο, όταν τα σκάφη αυτά πλέουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ο Ευθύμιος Φλουρέντζου υπογράμμισε στην ομιλία του, ότι η Κύπρος στηρίζει σθεναρά την περαιτέρω ανάπτυξη της θαλάσσιας πολιτικής, την οποία θα αναδείξει κατά το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών που θα διοργανώσει η Κυπριακή Προεδρία στην Κύπρο, τον Οκτώβριο. Στόχος της Κύπρου, όπως είπε ο κ. Φλουρέντζου, είναι η υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Λεμεσού» με την οποία θα δοθεί νέα ώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς και υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διακήρυξη θα υποβληθεί για περαιτέρω εξέταση και υιοθέτηση των επίσημων συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ενόψει του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.