Φορολογικές Δηλώσεις: Τα σημεία SOS & το deadline (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, πότε λήγει η προθεσμία & πότε επιβάλλεται πέναλτι – Βίντεο με όλη την διαδικασία

Για τέταρτη χρονιά υποβάλεται μόνο ηλεκτρονικά η Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου (για το 2020) με ημερομηνία έναρξης την 23η Ιουλίου ενώ η τελευταία ημερομηνία έγκαιρης υποβολής της Δήλωσης έχει καθοριστεί η 30η Νοεμβρίου 2021 μέσω του συστήματος TaxisNet.

Το Τμήμα φορολογίας, μέσω λειτουργού με τον οποίο επικοινώνησε η Brief, δίνει μερικά tips στους πολίτες για να υποβάλουν εμπρόθεσμα και σωστά την αίτηση τους ενώ απαντά και στο ερώτημα αν θα είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση για όλους ανεξαιρέτως.

Για ποιος είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση 

Με βάση Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου (ΚΔΠ288/2021) υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου 2020 έχουν Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το έτος 2020 είναι πέραν των 19500 ευρώ.

Την ίδια ώρα υπογραμμίζεται ότι ο κάθε πολίτης ανεξαιρέτως εισοδήματος, αν το επιθυμεί μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση αφού πρώτα εγγραφεί στο taxisnet.

Κληθείς να σχολιάσει για το αν γίνονται σκέψεις οι φορολογικές δηλώσεις να είναι υποχρεωτικό και για όσους λαμβάνουν ολικό μεικτό εισόδημα χαμηλότερο των 19.500 ευρώ, σημειώνεται ότι είχαν γίνει κάποιες σκέψεις στο παρελθόν αλλά δεν είναι κάτι που συζητιέται σήμερα.

Οι οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης και τα βίντεο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα φορολογίας, αφού μελέτησε τις συχνότερες απορίες των πολιτών κατά την συμπλήρωση της αίτησης, δημιούργησε ένα βίντεο για την εγγραφή στο taxisnet και ένα άλλο στο οποίο δίνονται οδηγίες για ευκολότερη συμπλήρωση.

Δείτε τον οδηγό εγγραφής στο Taxisnet:

 

Δείτε τον οδηγό για υποβολή της φορολογικής δήλωσης στο Taxisnet:

Συμπλήρωση Δήλωσης Εισοδήματος 2020 από Μισθωτούς Ιδιωτικού Τομέα

 

Συμπλήρωση Δήλωσης Εισοδήματος 2020 από Συνταξιούχους

Συμπλήρωση Δήλωσης 2020 – Εισόδημα από Ενοίκια και Πίστωση Φόρου λόγω μείωσης Ενοικίου

Οι εισηγήσεις

Αυτό που εισηγείται το τμήμα φορολογίας είναι οι φορολογούμενοι να μαζέψουν από νωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, αποφεύγοντας το «τρέξιμο» της τελευταίας στιγμής αλλά και το πρόστιμο που δύναται να τους επιβληθεί σε περίπτωση εκπρόθεσμης κατάθεσης της αίτησης.

Μάλιστα για το 2019, είχαν υποβληθεί περίπου 265.000 φορολογικές δηλώσεις εμπρόθεσμα, ενώ άλλες 25.000, περίπου, φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα για διάφορους λόγους.

Τι γίνεται αν καταθέσεις την αίτηση σου μετά την 30η Νοεμβρίου

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι την 30 Νοεμβρίου 2021. Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν υποβάλει εγκαίρως την Φορολογική του Δήλωσηείναι αντιμέτωπος με επιβολή πέναλτι ύψους €100.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, η πληρωμή του οφειλόμενου φόρου γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της JCCSmart.

πηγή: Brief