Φωτιές στην Ελλάδα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία

Συνεχής είναι η μάχη στην παραλιακή ζώνη της Βόρειας Εύβοιας

Συνεχής είναι η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη της Βόρειας Εύβοιας, από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο. Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις, και μάλιστα επικίνδυνες, έχουν σημειωθεί στο Αγριοβότανο, τα Ελληνικά, τον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ τους πυροσβέστες απασχολούν μικρότερα μέτωπα σε Παναγία Ντινιούς, οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, Γαλατσάδες, Αβγαριά και Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνιο αγώνα από χθες, προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο σε απόκρημνη περιοχή, ώστε να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται «Τελέθριο» και από εκεί φτάσουν σε Αιδηψό και Ωρεούς.

Σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, από τις πρώτες πρωϊνές ώρες συνδράμουν και τα εναέρια μέσα.

Να σημειωθεί πως πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δε λειτουργούν λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Για τον λόγο αυτό, πριν από λίγο, στην παραλία Ψαροπούλι εμφανίστηκε δεξαμενόπλοιο, το οποίο θα μεταφέρει νερό στις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους θα γεμίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν εκατοντάδες στρατιώτες, οι οποίοι έφτασαν λίγο πριν από το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια στα 507.950 στρέμματα, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 700.000.

Τα μέτωπα στην Αρκαδία

Στην Πελοπόννησο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με αναζωπυρώσεις που εντοπίζονται σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Λαγκαδάκια. Οι φλόγες κατευθύνονται προς άκαυτα σημεία παράλληλα της Εθνικής οδού Τριπόλεως-Ολυμπίας οδού. Η κινητοποίηση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων είναι άμεση, με τα ελικόπτερα τύπου «ERICKSON» να επιχειρούν στο σημείο. Στην περιοχή πνέεουν άνεμοι της τάξης των 4-5 μποφόρ, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς φορά και η εστία φαίνεται να επεκτείνεται διαρκώς.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ